Quo vadis, Európa?

2023. december 22. 12:47

Az Európai Unió működésével kapcsolatos általános politikai válságjeleket csak a vak nem látja.

2023. december 22. 12:47
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Hidvéghi Balázs
Hidvéghi Balázs
Magyar Nemzet

„A magyarok húsz éve döntöttek népszavazáson az Európai Unióhoz való csatlakozásról. Jövőre ötödik alkalommal lesznek euró­pai parlamenti választások hazánkban, és Magyarország második alkalommal fogja ellátni az unió tanácsának elnökségét az év második felében. Az intézményi keretet tekintve akár azt is mondhatnánk, hogy minden a legnagyobb rendben van, a magyar uniós tagság, a közös ügyekben való részvétel rutinszerűen működik.

Ez azonban nem így van. Az Európai Unió működésével kapcsolatos általános politikai válságjeleket csak a vak nem látja, Magyarország esetében pedig – köszönhetően a magyar kormányzat határozott, a konfliktuskerülés helyett inkább a konfrontációt felvállaló politikájának – különösen élesen látható, hogy probléma van.

Miben ragadható meg ez a probléma, és mi a teendő? Álláspontom szerint a probléma lényege az, hogy jelenleg egy túlközpontosított politikai uniót, egy föderális európai egyesült államokat akarnak létrehozni, úgy, hogy ennek feltételei nem adottak. Egyrészt nincs meg hozzá az egységes, európai nép, nincs démosz, másrészt a hatályos uniós szerződésből sem vezethető le egy ilyen továbblépés az európai együttműködésben. Mindezt tetézi, hogy a Brüsszelben található uniós intézmények a hivatalnokszemlélet túlburjánzásának tipikus jeleit mutatják.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 23. 17:42
Ne röhögtess,Balázs…26 ország undorodik a fidesztől…🤮
gekk
2023. december 22. 23:44
Bazsika. Nézz a gazdádra. Nézz szét itthon. És már szembe is köpheted magad....
uranvaros
2023. december 22. 20:33
Az a röhej, hogy a Mandiner borzalmas lett, használhatatlan, de biztos sok pénzt hoz. Csak szembeköpték az olvasókat Az EU, EB, EP borzalmas, használhatatlan, de biztos sok pénzt hoz. Csak szembeköpték a választókat Nincs esélye a változásnak. Sajnálom, pesszimista vagyok
Pelso j.
2023. december 22. 20:17
túlközpontosított ? Mondod ezt az abszolút centralizált és kézivezérelt hatalomgyakorlók cselédjeként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!