Terrorveszély miatt fogott el a német rendőrség egy tádzsik férfit – a kölni dóm volt a célpontja

2023. december 27. 12:57

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

2023. december 27. 12:57

Németországban a hatóságok előállítottak és az ünnepek végéig őrizetben tartanak egy férfit a kölni dómot az ünnepek előtt ért fenyegetéssel kapcsolatban. A székesegyház elővigyázatosságból további intézkedésig zárva tart, csak a hívek léphetnek be a misékre alapos ellenőrzés után.

A rendőrség kutyákkal kutatta át a dómot közvetlenül karácsony előtt, szenteste pedig a híveknek biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak az éjféli misére. A fenyegetésről nem közöltek részleteket, de a dpa német hírügynökség szerint a hatóságok iszlám szélsőségesek lehetséges támadására utaló jelzésekre reagáltak, anélkül, hogy konkrét forrásra hivatkoztak volna. A kölni rendőrség szerint a birtokukban lévő információk szilveszteri fenyegetésre utaltak.

A holland határhoz közeli Weselben karácsony előtt házkutatást tartottak egy lakásban, és öt férfit őrizetbe vettek.

Négyet később szabadon engedtek, de a közlemény szerint „a veszély elhárítása érdekében” továbbra is őrizetben tartanak egy 30 éves tádzsik férfit, akiről a hatóságok nem részletezett „nemzetbiztonsági információkkal” rendelkeznek. Egy bíróság hétfőn jóváhagyta a kölni rendőrség kérelmét, hogy a férfit az ünnepek végéig, január 7-ig őrizetben tarthassák.

A kölni dóm

A nyugat-németországi Köln városának ikonikus székesegyháza egyelőre zárva marad a turisták előtt. „Minden liturgikus szertartást megtartanak, de a turisták látogatása sajnos nem lehetséges” – mondta a székesegyház biztonsági vezetője, Oliver Gassen. Az istentiszteletek között a kapukat lezárják – tette hozzá.

A kölni dómot, amely a város központi pályaudvarának közvetlen közelében található, karácsony és újév között általában több mint 100 ezren keresik fel.

A terrorriadó láthatólag nem riasztotta el a templomba járókat – mondta Guido Assmann székesegyházi prépost.

„A hívek eljöttek, a karácsonyi mise zsúfoltabb volt, mint tavaly” – hangsúlyozta.

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

A bécsi rendőrség is további biztonsági intézkedéseket hozott, és a karácsony esti misék incidensek nélkül zajlottak le. Az osztrák fővárosban négy embert vettek őrizetbe. Két férfi és egy nő előzetes letartóztatásban van egy iszlamista hálózattal kapcsolatos nyomozás kapcsán – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: OLIVER BERG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pirip8csfalva
2023. december 27. 15:05
Jó ez a Nyugat:)))))
Chekke-Faint
2023. december 27. 14:43
Karácsonykor nem sikerült neki, de Húsvétkor már van rá esélye, mert kiengedik.
lemez
2023. december 27. 14:18
A német újságok szerint jövöre skár félmillió migráns is érkezhet Németországba.Ónként dalolva teljesitik az usa kivánságait.Kaput.
baronet
2023. december 27. 13:08
Majd fél év múlva jól kiutasitják, ő meg majd hazamengy. ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!