Mennyi orosz akarja megbuktatni Putyint? Visszatérhet Donald Trump? Leválthatja az EU-s elitet a jobboldal? 2024 a nagy választások éve lesz!

2024. január 15. 19:08

Beszorultunk itt, a Nyugat keletjén három – kétségtelenül igen fontos – választás bűvkörébe: időrendi sorrendben orosz, európai, amerikai.

2024. január 15. 19:08
null
Kohán Mátyás

Óriási dolgok fognak idén eldőlni. Mekkora lehet valójában az a társadalmi elégedetlenség Oroszországban, amelynek robbanására az Ukrajnát lélegeztető Nyugat a komplett háborús stratégiáját építi? Van-e az európai választókban szándék az Európai Unió utóbbi tíz évének döntéseit apró kivételekkel mind elszúró fősodrot jobbról leváltani? Rontott-e el elég dolgot Joe Biden ahhoz, hogy Donald Trump visszatérhessen? Én azonban azt javasolnám: tekintsünk kicsit a tányér szélén túlra.

A The Economist a történelem legnagyobb választási évének nevezte 2024-et, s nem ok nélkül: több mint kétmilliárdan járulhatunk az urnákhoz mi, szavazókorú homo sapiens sapiensek,

és a világ nagy kérdései mellett döntünk majd a világ legérdekesebb kis kérdései közül is sokról.

Ott lesz például a második fél évben esedékes venezuelai választás, amelyről azt még biztosan nem tudjuk, hogy lesz-e, de azt már igen, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet a biztonság kedvéért már kizárták. Nem is az lesz a kérdés, hogy a Simón Bolívar Nagy Patrióta Pólus (nem viccelek, tényleg így hívják koalíciójukat a kormányzó kommunisták, valakinek idehaza is eszébe juthatna már a Nagy Szent István Párt színeiben megverni a Fideszt) leváltható-e egy elcsalt választáson, hanem az, hogy mennyire engedte ki a ketrecből az Egyesült Államok Venezuelát azért, hogy venezuelai és iráni olaj világpiacra engedésével helyrepofozza a szankciós gazdasági háborúban elszálló olajárakat. A 2019-es elcsalt választás után még elbohóckodott Washington egy párhuzamos kabinet elismerésével, melynek fizetéseit amúgy egy nemzet­közi segélyezéssel foglalkozó kormányszerv, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) folyósította. Ha az idei elcsalt választás után nem lesz ilyen,

az világosan mutatja majd: Caracas kiszabadult a ketrecből, a venezuelai demokráciát feláldozták Oroszország legyőzésének nagy oltárán.

Lesz két kulcsfontosságú választás a posztszovjet térségben is. A Georgiát eleddig a háttérből kormányzó Bidzina Ivanisvili, az ország leggazdagabb embere és a vezető kormánypárt, a Grúz Álom – Demokratikus Grúzia alapítója kilép a fényre, és elindul a választáson. Azaz vége lesz a találgatásnak azzal kapcsolatban, hogy vajon a párt EU-s közeledése csak paraván-e az országot Oroszország felé kormányzó Ivanisvili valódi működése előtt. Aki Grúzia hovatartozásáról szeretne beszélni, most már hivatalosan is a főnökhöz fordulhat majd.

És döntenek ősszel a moldávok is arról, hogy mit gondolnak az első igazán nyugatos elnökük, Maia Sandu működéséről, s látnak-e valami kézzelfoghatót a Nyugat 2020 óta Moldovára sugárzó szeretetáradatából. Sandu az ország sanyarú helyzetéhez képest nem is áll rosszul, az első fordulót csont nélkül megnyerné, a másodikban viszont kezdődnének a bonyodalmak. Oroszpártinak bélyegzett, de valójában inkább pragmatikusan egyensúlyozó szociáldemokrata elődje, Igor Dodon például 46:35 százalék arányban megverné, a nyugatos szociáldemokrata Ion Ceban kisinyovi polgármester szintén, az egyetlen nyíltan oroszpárti jelöltnek, Renato Usatîinak viszont esélye sem volna. Ebből pedig viszonylag könnyű kirajzolni a mintát: Sandu Moldova nemzetközi presztízsének növelése közben mintha egy pillanatra megfeledkezett volna a moldáv kisemberről.

Amit pedig külön öröm lesz nézni, az a szeptemberi keletnémet tűzijáték: Szászországban, Türingiában és Brandenburgban egyértelműen az Alternatíva Németországért (AfD) vezet.

És bár az egyetlen valódi ellenzéki pártot 10 százalék alatt kimondottan könnyű volt kihagyni a jóból, s valahogy még 20 százalék körül is sikerült, azért 30 százalék fölötti választási győztesként már elég nehéz lesz. Szászországban például az AfD nélkül egyedül egy festékpaletta-koalíció tudna kormányozni – azaz a Kereszténydemokrata Unió vezetésével mindenki más. A kérdés már csak az, hogy megmenti-e az általuk egyébként nem túlzottan szívelt szélsőbalos Sahra Wagenknecht a fősodratú német pártokat azzal, hogy elhappolja az AfD-től az odavándorló balosokat.

A nagy kérdések életbevágóan fontosak, de maradjunk nyitottak a kis kérdésekre is – sok szerotonint, dopamint és adrenalint tartogatnak a Mandiner olvasóinak ezek is az előttünk álló esztendőben.

(Nyitókép: Anadolu via AFP/Sefa Karacan)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsocc44
2024. január 15. 20:16
Mátyás, Mátyás… olyan jó lenne, ha megtanulnál németül… Wagenknecht annyira balos, de annyira, hogy a Bundestag ban az AfD kottájából beszél! Az sem lenne baj, ha ismernéd a Werte Unión nevű CDU frakciót, ami r a hétvégén alakul párttá… Maaßen neve ha mondana valamit, megnyugtatnál. De hagyjuk, kap ragad csak a felszínt! Az pont elég az eccségsugarú fidiotanak!
Savoiard
2024. január 15. 20:04
A Tóth Gabriella cikkek alá tényleg nem lehet kommentelni?;) Mondja mar meg valaki miért ezt a lányt szemelte ki a jobboldali polgári kormány erre a number one szerepre? Herczku Agit meg hagyjak ott magára hogy tepje gyalázza a komcsi libsi kutyák hada es nem a magánélete hanem a világnézete miatt.
Kovács Ubul
2024. január 15. 19:56
„Az elnökválasztásunk nem teljesen demokrácia, hanem inkább egy drága bürokrácia. Putyin elnököt jövőre a szavazatok több mint 90 százalékával újraválasztják" – közölte Dmitrij Peszkov.
Szutykok
2024. január 15. 19:27
Pusztuljon mind:DDDDDDD Donald Trump arra buzdítja híveit, hogy menjenek el akkor is szavazni a nagy fagyban, ha belehalnak Iowában hétfőn este republikánus előválasztást tartanak: évtizedek óta nem látott hidegben kéne elmenniük az embereknek szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!