Bevándorláspárti, AfD-ellenes tüntetést tartottak Németországban, tízezrek mentek ki rá

2024. január 21. 09:35

Tüntetések voltak Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is.

2024. január 21. 09:35
Protest Against AFD (Alternative For Germany) In Dortmund

Néhányan „A fasizmus nem alternatíva” feliratú táblákkal vonultak fel. Rendőrségi jelentések szerint még az északi-tengeri Sylt-szigeten is mintegy 600 ember vonult utcára. A tüntetéseket jórészt az váltotta ki, hogy a Correctiv című hírportál jelentéséből kiderült: novemberben egy Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok is megjelentek; a résztvevők egyebek között az úgynevezett visszavándorlással, vagyis a bevándorlók és a kisebbségek, köztük a német állampolgársággal is rendelkezők kiutasításával foglalkoztak. 

A jelentés Németország-szerte felháborodást keltett. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Funke Mediengruppenak nyilatkozva szombaton azt mondta, a potsdami találkozó a náci wannseei konferencia emlékét idézheti fel. A novemberi találkozót ugyanis a náci vezetőknek a „zsidókérdés végső megoldásáról” 1942. január 20-én Wannsee berlini városrészben megrendezett tanácskozása egykori helyszínétől alig tíz kilométerre tartották meg. 

Faeser – mint mondta – nem akart egyenlőségjelet tenni a két rendezvény közé, de hangsúlyozta: az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a „visszavándorlás”, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata.

A tüntetők szombaton kifejezésre juttatták: nem akarják, hogy az ország visszatérjen a náci múltjához. Észak-Rajna-Vesztfáliában Hendrik Wüst (CDU) tartományi miniszterelnök köszönetet mondott a jobboldali szélsőségek elleni tüntetésen résztvevőknek, és a demokraták összefogására szólított fel. Wüst az AfD-t „veszélyes náci pártnak„ bélyegezte, amely – mint mondta – nem áll a német alkotmány talaján”.

Az AfD nem konzervatív párt, és pláne nem értékorientált párt”

– hangsúlyozta.

Frankfurtban a rendőrség közlése szerint mintegy 35 ezren tüntettek békésen. Hannoverben, ahol Christian Wulff volt német államfő és Stephan Weil (SPD), Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke szólt a tüntetőkhöz az Operaház előtti téren, a szervezők szintén 35 ezerre tették a résztvevők számát. A rendőrség becslései szerint Kasselben 12 ezer, Dortmundban és Wuppertalban 7-7 ezer, Karlsruhéban 20 ezer, Nürnbergben legalább 10 ezer, Halle/Saale-ban pedig mintegy 16 ezer ember gyűlt össze.

A napok óta tartó tüntetéseket Olaf Scholz kancellár is támogatta. „A jobboldali szélsőségesek támadják a demokráciánkat” – vélekedett egy pénteki nyilatkozatában. Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozva ugyancsak üdvözölte a megmozdulásokat. Thomas Haldenwang, a német nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a Westdeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy „jó lenne, ha a lakosság csendes többsége egyértelműen kiállna a szélsőségesség és az antiszemitizmus ellen”. Vasárnapra további demonstrációkat terveznek, egyebek között Berlinben.

(MTI)

Nyitókép: Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Macskabarát
2024. január 22. 10:00
Nagyon helyes lenne, ba ezekben a tüntető városokban helyeznék el a bevándorlok nagy részét. Elképzelhető, hogy ezeknek a népeknek jobban sikerülne a bevándorlók integrálása, minden család kaphatna egy nyelvet tanulni vágyót. Mindenki a saját kárán tanulna. Úgy látszik másképpen nem megy.
BAJA
2024. január 22. 09:40
ez ilyen pride-spinoff volt? legalább szép színes volt a parádé?
valagb06
2024. január 22. 09:40
Mindegyikhez bekellene koltoztetni 2-3 migri csaladot, nyilvantartasba venni oket, aztan amikor a tulajt "hidegre" teszik, deportalni oket, majd egy szegenyebb nemet csaladnak/hajlektalannak adni az ingatlant, win-win.
pethoz-2
2024. január 21. 22:51
Engem csak annyi erdekelne, hogy hany tüntető született nemetorszagban német szülők gyermekeként!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!