Kiderült, mikor szavazhatnak a törökök a svéd NATO-csatlakozásról

2024. január 22. 18:36

Stockholm nemrég feloldotta a törökökkel szembeni fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat.

2024. január 22. 18:36
SWEDEN TURKEY FLAGS

Neve elhallgatását kérte egy magas rangú török kormányzati tisztviselő, aki a Bloombergnek nyilatkozva bejelentette, mikor is szavazhatnak a török parlamenti képviselők a svéd NATO-csatlakozásról. Ankara döntése mögött az állt, hogy így akarták elérni a svédek keményebb fellépését a Kurdisztáni Munkáspárt, azaz a PKK svédországi tagjaival szemben. A politikus állítása szerint akár már ezen a héten is megtörténhet a képviselők szavazása. 

Ennek a svédek eleget is tettek, ugyanis a közelmúltban több terrorellenes törvényt is szigorított, valamint feloldotta a törökökkel szemben fegyverexport korlátozását is. Erdogan török elnök a svéd ratifikációhoz kötötte azt is, hogy hadd vegyenek az Egyesült Államoktól F-16-os vadászgépeket, ám Washington jelezte, csak akkor ad el hadieszközt, ha Ankara jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást. 

Szűk egy hónapja a török parlament külügyi bizottsága már jóváhagyta a NATO-csatlakozási kérelmet, ám azután is bizonytalan maradt, mikor szavaz a parlament, hivatalos bejelentés pedig még mindig nincs. 

Nyitókép: HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 23. 21:58
ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT ORBÁN HAZUDOTT Fogalmazhatnánk úgy is, Orbán - szokásához hiven - hazudott. Azt állitotta, nem Magyarország lesz az utolsó, amely megszavazza.
lájkbajnok
2024. január 22. 23:07
Az biztos, hogy a csúti csak a sajtóból fogja megtudni. Erdogan nem akar utolsó lenni.
lefty67
2024. január 22. 21:40
Hová sietnek ezek az észak-germánok a csatlakozással? Nyakukon a török? Csak szivassuk őket még jó sokáig! Mi bajunk lehet? Csúnyán fognak rólunk beszélni? Pénzt fognak tőlünk elvenni?
Tommaso
2024. január 22. 21:02
ORBÁN VIKTOR értékelése szerint háborús vészhelyzet van. Ilyenkor minden politikus, de egy nemzethy-érzelmű különösen, figyel a haza biztonságára, védelmére, és szuverenitására. Mivel hazánkat a NATO védi, NEMZETI ÉRDEKÜNK annak erőssége, hogy mindenkit elriasszon valamely tagországa megtámadásától. ELEMI ÉRDEKÜNK tehát, hogy a nagyon jól felszerelt, NaTo-kompatibilis Svédországgal erősödjön a Magyarországot védő NATO. Aki ehelyett gyengiti a NATO-t, az Putyin érdekeit szolgálja, az Putyin Trójai falova. ORBÁN NEM a magyar érdekeknek megfelelően külpolitizál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!