Szakértő: Nincs jogbiztonság e pillanatban Lengyelországban

2024. január 11. 19:28

Rosonczy-Kovács Mihály szerint „olyan a helyzet, mintha a lengyelek nemcsak törvényhozó, hanem szinte bírói hatalmat is választottak volna.”

2024. január 11. 19:28

„Lengyelországban Donald Tusk vezetésével politikai tisztogatás kezdődött, aminek legújabb lépése az volt, hogy kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt – korrupcióüldözés során elkövetett hatáskörtúllépés miatt – szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőit. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy 

1981 óta ismét politikai foglyokat ejtettek Lengyelországban” 

– magyarázta Rosonczy-Kovács Mihály a Magyar Nemzetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nézőpont Intézet külügyi igazgatója leszögezte:

E pillanatban nincs jogbiztonság Lengyelországban. 

Azzal, hogy a szivárványkoalíció, a fősodratú brüsszeli elit és a globalista média hathatós támogatásával még az ellenzékben töltött években aláásta az Országos Bírói Tanácsba, a legfelsőbb bíróságba és az alkotmánybíróságba vetett alapvető közbizalmat, és megkérdőjelezte ezek törvényességét, most az erősebb uralkodik elve érvényesül” – fűzte hozzá.

„Akié a hatalom, az tudja eldönteni, hogy milyen bírókat ismer el”

Rosonczy-Kovács ezután azzal folytatta, „akié a hatalom, az tudja eldönteni, hogy milyen bírókat ismer el, milyen bírósági ítéleteket tart magára nézve kötelezőnek”. A szakértő azt is kiemelte, hogy pillanatnyilag azt látni, hogy

 olyan mintha a lengyelek nemcsak törvényhozó és azon keresztül végrehajtó, hanem szinte bírói hatalmat is választottak volna októberben, 

ami nyilvánvalóan elképzelhetetlen egy demokráciában”.

Rosonczy-Kovács Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy „a képviselők ügyében is két ellentétes ítéletet hozott a legfelsőbb bíróság: az egyik kamarája érvényesnek tekinti az elnöki kegyelmet, a másik nem, a különböző pártok és szervek pedig eldöntik, hogy melyiket tekintik magukra nézve kötelezőnek. A köztársasági elnök és az új koalíciót képviselő házelnök között sincsen egyetértés, teljességgel paradox jogi környezet állt elő.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 12. 13:41
"A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" Úgy látszik, ez nem csak Magyarországra érvényes. Demokratikus alapelv, hogy a szabad választások eredményét el kell fogadni. Még ha az kellemetlen is valaki ( most épp Duda, Kaczynski és Morawieczki ) számára.
Tommaso
2024. január 12. 13:02
JOGBIZTONSÁG???? Alig pár hete nyerték meg a választásokat, alakult meg az új kormány, és már nem hagyják őket dolgozni. A szokásos türelmi időt sem hagyták + nekik. Csak nem az utcán akarnak KORMÁNYT DÖNTENI???????????? Hol maradna akkor a demokrácia? És hol a lengyel nép többségének véleménye?
Tommaso
2024. január 12. 13:01
Alig egy hónapja állt fel a lengyel kormány, de a választásokon A NÉP akaratából megbukott jobboldal máris erőszakkal akarja visszaszerezni a hatalmat. És még demokráciáról papolnak. "A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" Úgy látszik, ez nem csak Magyarországra érvényes. Nincs jogbiztonság azon a Magyarországon, ahol a hatalmat bitorló rezsim által jól +fizetett, magát szagértőnek beállitó fazon, pártpropagandát folytat.
lájkbajnok
2024. január 11. 21:48
A bukott csürhe mindent megtesz azért, hogy ne legyen. De Tusk a helyén van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!