Texasban robbanhat ki az újabb amerikai polgárháború?

2024. január 27. 17:20

Egyre élesebben áll szemben a republikánus állam vezetése a Demokrata központi kormányzattal.

2024. január 27. 17:20

Rég nem látott feszültség alakult ki az amerikai szövetségi kormány és Texas állam között. Az utóbbi napokban számos hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Greg Abbott Texas állam kormányzója kezébe vette az irányítást a déli határon, és ideiglenes határzárat épített a Mexikóval közös határon, hogy megállítsa az illegális bevándorlókat.

A Biden-kormányzat ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani a határzárat. Ennek ellenére az állam vezetése kijelentette, hogy nem hajtják végre a döntést, és nem engedik, hogy a szövetségi hatóságok átvegyék a határszakasz (az Eagle Pass és az ott található Shelby Park) feletti ellenőrzést a nemzeti gárdától. A kormányzó szerint alkotmányos joguk megvédeni magukat az illegális migrációtól. 

Abbott mellett kiállt Donald Trump republikánus elnökjelölt, és további 25 republikánus kormányzó, közülük többen azt is felajánlották, hogy pénzügyi támogatást, valamint 

csapatokat küldenek a saját államuk nemzeti gárdájából, hogy segítsenek a határ őrzésében.

Erre válaszul több demokrata politikus az kezdte követelni Bidentől, hogy vegyék szövetségi irányítás alá a texasi nemzeti gárdát. Clay Higgins, Louisiana republikánus kormányzója egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a szövetségi kormány polgárháborút folytat Texas ellen”. 

A republikánusok még azzal is megvádolták Bident, hogy valójában nem a klímavédelmi szempontok miatt szünetelteti a földgáz-exportterminálok működését, hanem mert így akarja szankcionálni a renitens tagállamot, amely az ország egyik legjelentősebb LNG-exportőre. Többen felvetették például, hogy akkor miért nem vette figyelembe a klímavédelmi szempontokat az elnök, amikor sorra kötötte meg az európai országokkal az LNG-export megállapodásokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: CHANDAN KHANNA / AFP

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2024. január 29. 19:15
Tommaso neked az Orbán Viktor miniszterelnök úr. Nem a. Húgyos Fleto. Érted DK pöcs
zsolt196969
2024. január 29. 19:12
A. Tommaso már kértelek menj innen mert nem szeretünk. Mert buta helikopter vagy beteg nem picit. De a mandiner szeret nem tudom miért.??? Ide öntöd a sok szart ami jön belöled. Nagyon buta DK vagy
hallgató
2024. január 28. 08:43
Good moooorning Tomasso! Lazsálunk, lazsálunk? A hajnali műszak helyett biztosan megint Gréczy-féle pornót néztél! Fletó már nagyon pipa rád ezért, ugrott a beigért prémium!
Tommaso
2024. január 28. 00:54
"Texasban robbanhat ki.. polgárháború" a rémhirterjesztés még a jogállamra már csak halványan hajazó Orbanisztánban IS büntetendő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!