Zelenszkij a végóráit éli? – Mutatjuk, mi okozhatja az ukrán elnök bukását

2024. január 31. 22:20

Felmérések szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokában már többen bíznak, mint az ukrán elnökben.

2024. január 31. 22:20

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla Zelenszkij lemondásra szólította fel Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, de ő megtagadta ezt. Olekszij Goncsarenko ukrán ellenzéki képviselő, a tábornok szövetségese az eset kapcsán elmondta: „Nincsenek alapvető problémák közöttük, de Zelenszkij hivatala aggódik amiatt, hogy Zaluzsnij politikai és nem katonai nyilatkozatokat tesz”.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij már alkudozásra is rákényszerült

Sajtóértesülésekre hivatkozva a Magyar Nemzet szerdai cikkében azt írja: Zelenszkij a lemondásért cserébe felajánlott Zaluzsnijnak egy nagyköveti pozíciót, ám ő ezt nem fogadta el. 

Zelenszkij erre azt mondta, hogy ő maga fogja aláírni az elbocsátási rendeletet.

A hírek szerint a váltás már csak idő kérdése, és eddig azért nem történt meg, mert nincs, akit egyből a helyére lehetne ültetni. Felmerült Kirill Budanov neve is, de ő nem tart igényt a pozícióra.

Zaluzsnij népszerűbb lehet mint Zelenszkij?

Egyes közvélemény-kutatások szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokában többen bíznak, mint az ukrán elnökben, hiszen Valerij Zaluzsnij a legnépszerűbb katona Ukrajnában. Az ukrán politikai és katonai vezetők közötti feszültség és megosztottság vélhetően tovább fokozódott az ukrán fegyveres erők 

2023-as, széles körben bejelentett ellentámadásának kudarca, 

valamint Zaluzsnij The Economistnak adott interjúja után, amelyben azt mondta, hogy a háború holtpontra jutott. Zelenszkij nyilvánosan elítélte ezeket a kijelentéseket.

Zelenszkij gyengének tűnhet, ha nem rúgja ki parancsnokát

Információk szerint Zaluzsnij elbocsátása csak idő kérdése, de ez mind politikai, mind pedig katonai kockázatokat rejt magában. Az Economist azt írja:

ha Zelenszkij megtartja a parancsnokát, gyengének fog tűnni. Ha kirúgja, az ügyetlen problémamegoldás csak aláássa a vezetésbe vetett bizalmat

Hivatalosan Zelenszkij hivatala és az ukrán védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a Zaluzsnij lemondásával kapcsolatos információk nem igazak. Hamarosan tehát kiderül, hogy ki nyerheti ezt a két vezető közti állóháborút a valódi háború közepén – áll a Magyar Nemzet cikkében.

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

***

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. február 01. 11:14
remi: " zsaluzsníj teljesen nyíltan egy banderista neonáci.." Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elismerte az orosz vezérkar főnökének magasszintű felkészültségét. Zaluzsnij az orosz vezérkari főnököt, Geraszimovot a legokosabb embernek nevezte Valerij Geraszimov, az orosz vezérkar főnöke felülmúlhatatlan katonai stratéga – mondta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Timenak adott interjúban. "Az orosz katonai doktrínán nőttem fel, és továbbra is úgy gondolom, hogy minden hadtudomány Oroszországban is megvan. Geraszimovnál tanultam. Mindent elolvastam, amit valaha írt. Ő a legokosabb ember ezen a téren" - mondta az ukrán katonai vezető. Zaluzsnij azt is hozzátette, hogy irodájában őrzi az orosz vezérkar vezetőjének teljes munkáit. Az ukrán parancsnok ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ő megpróbálta újjáépíteni Ukrajna Fegyveres Erőit orosz és szovjet szabványok szerint, a NATO- csapatokra jellemző elemeket bevezetve.
remi
2024. február 01. 09:56
Kyyjiivben már 8-10 hónapja érlelődik egy katonai puccs..... De legkésőbb azóta, mióta (komolyan vehető hohol források szerint) a pöcszongorista kokainbohóc átnyúlt zsaluszníj feje fölött a nagy tavaszi zellertámadás megindítása előtt, és zsaluzsníj (helyesebben a cica/pentagon) terve helyett (egyetlen szűk frontszakaszon, orekhov-rabotino támadni minden eszközzel, helyett 3 frontszakaszon, orekhov-bakhmut-herszon, kezdtek zellertámadásba) aztán persze egyikből se lett semmi. Az egy másik kérdés, hogy zsaluzsníj teljesen nyíltan egy banderista neonáci, de abban már nem vagyok biztos, hogy a teljes mozgósítást és a 110% hadikommunizmus bevezetését tényleg zsaluszníj akarja és nem a pöcszongorista "kommunikálta" rá.
Szekértábor
2024. február 01. 09:55
Ez a legolcsóbb publicisztikai fogások egyike. Amikor egy cikk címe kérdőjelben végződik ("Zelenszkij a végóráit éli?" , "Megbukott az Orbán kormány?") , akkor a válasz mindig: NEM. Amikor pedig felkiáltójelben ("VV Bazsi elvesztette a szüzességét!", "Marsi Anikó föld körüli pályára állt!"), akkor a cím mindig képletesen értendő, és valami 0 hírértékű történet van mögötte egy első ízben történt szusievésről vagy egy több hetes hajóútról.
Chekke-Faint
2024. február 01. 08:42
Sajnos a végórák még évekre nyúlhatnak el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!