A zöldek próbálják eltolni maguktól a felelősséget a traktoros gazdák tüntetése miatt

2024. február 05. 07:06

Igyekeznek átírni a forgatókönyvet, és a konzervatívokat hibáztatni.

2024. február 05. 07:06
null

A zöldek igyekeznek átírni a forgatókönyvet, és megpróbálják a konzervatívokat hibáztatni a gazdatüntetések miatt – írja a Politico. „A gazdák tiltakoznak a több évtizedes konzervatív agrárpolitika ellen” – így érvelt a minap egy zöldpárti tisztviselő Dél-Franciaországban, a rájuk zúduló haragra reagálva.

Jól ismert: több nyugati nagyvárosban a mezőgazdasági termelők és farmerek az elmúlt hetekben az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak az EU környezetvédelmi szabályozása és a határokon átnyúló verseny ellen, illetve, hogy a mostaninál jobb béreket követeljenek maguknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Hétvégén is folytatódott a gazdák tüntetése Németországban, Svájcban, Franciaországban és Olaszországban. Német gazdák több száz traktorral vonultak a frankfurti repülőtérhez, amelynek bejáratát egészen kora délutánig eltorlaszolták. A rendőrség közlése szerint nagyjából 400 jármű vett részt a demonstrációban, míg a hesseni gazdaszövetség arról számolt be, hogy a tüntető traktorosok száma elérte az ezret is. A megmozdulással az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok eltörölték a mezőgazdasági járművekhez használt dízelolajra vonatkozó adó-jóváírást. A Rómától északra fekvő Orte településen mintegy 150 traktorral demonstráltak jobb munkakörülményeket és magasabb bevételt követelve, és jelezték, hogy hamarosan az olasz fővárosba vonulnak. Az olasz gazdák napok óta követelik, hogy tárgyalhassanak a kormány képviselőivel, de mindeddig nem kaptak választ. Svájcban első alkalommal mozdultak meg az elégedetlen gazdák, akik nagyjából 30 traktorral tüntettek Genf utcáin. 

Mindezek miatt a Zöldpárt lyoni kongresszusán, ahol a küldöttek azon tanakodtak, hogyan kerüljék el a várható veszteségeket a júniusi EP-választáson, a politikusok többször is azt hangoztatták, 

hogy nem ők, hanem konzervatív és szélsőjobboldali ellenfeleik sodorták súlyos helyzetbe a gazdákat.

Azt akarjuk, hogy ne függjünk a támogatásoktól” – szögezte le Joris Michon körtetermesztő, aki a Coordination Rurale, Franciaország második legnagyobb gazdálkodói szövetségének helyi vezetője. Michon hozzátette: „tisztességes megélhetést akarunk a munkánkból, tisztességes árakkal, esetleg a piaci szabályozás bevezetésével és az árrés-nyereség jobb megosztásával”.

A Politico szerint azonban nehéz eladni az elmúlt napok képeit – dübörgő traktorok blokkolják az utakat és a kikötőket, vagy épp a kormányépület lépcsőjére szórt trágya – úgy, hogy a gazdák felháborodása ne a zöldek ellen irányulna . „A harag egyértelműen a Green Deal-re irányul” – fogalmaz a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A tét a Zöldek számára egzisztenciális

Ennek ellenére Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi- és klímaminisztere szerint a gazdáknak „meg kell mutatni, hogy rossz ellenséget választanak”. Szerinte ugyanis „a gazdálkodók valójában a több évtizedes konzervatív agrár- és kereskedelempolitika ellen tiltakoznak”. Gewessler úgy véli: „a gazdák és farmerek voltak a gyalogok az európai mezőgazdasági vállalkozások sakktábláján”. Hozzátette:

a tét a Zöldek számára egzisztenciális.

Jelenleg úgy fest ugyanis, hogy a Zöldek várhatóan elveszítik EP-mandátumuk jelentős részét.

Bas Eickhout holland EP-képviselő, a Zöldek választási társvezetője is amellett érvelt, hogy a zöld vezetők együtt küzdenek a gazdákkal évek óta. Szerinte ugyanis a Zöldek biztosítják a gazdálkodók által kívánt állandóságot és egyértelműséget. A politikus úgy véli, más pártok ingatagok – egyik nap támogatják a környezetvédelmi politikát, másik nap nem. „Nekünk, zöldeknek, van elképzelésünk, és ragaszkodunk is hozzá” – fogalmazott a Politiconak a tisztségviselő.

Terry Reintke német EP-képviselő szerint „a méltányosabb bérek a gazdák számára, a környezetvédelem, a globális kereskedelmi megállapodások alól való mentesség mind-mind a Zöldek napirendjén szerepelt az elmúlt négy évben”.

Eamon Ryan, ír környezetvédelmi miniszter pedig azt nyilatkozta a lapnak: „a gazdák ismerik a földet, bízni kell bennük. Politikánkat a regeneratív mezőgazdaság felé kell irányítanunk”.

Nyitókép: Damien MEYER / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. február 05. 17:11
Ezek hülyék. Azt hiszik, hogy a traktorok azért zöldek, mert a gazdák zöldek?
google-2
2024. február 05. 12:23
Zöldre csak festik magukat-valójában igazi vörösek ők. Hogy ragasztanák magukat az üvegpalotájukhoz mind!
Kybon
2024. február 05. 11:53
Nehéz lehet Politico-újságírónak lenni! Mindig tudni kell, hogy éppen mi az irányvonal Washingtonban. És nem lehet hibázni az egymásnak ellentmondó tartalmakban (értsd: éppen miről mit kell kavarni).
Dixtroy
2024. február 05. 10:48
"a gazdálkodók valójában a több évtizedes konzervatív agrár- és kereskedelempolitika ellen tiltakoznak" Nem azt mondták Feri. Hanem azt, hogy menj a picsába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!