TikTok és az EP: viszonyuk terhelt

2024. február 07. 13:56

Újabb önellentmondásba keveredett az uniós intézmény.

2024. február 07. 13:56

Az Európai Parlament annak ellenére készül a TikTok használatára a közelgő választási kampány során, hogy az uniós intézmények tavaly kiberbiztonsági aggályok miatt betiltották a vállalati eszközökre való telepítését – erősítette meg a sajtószolgálat az Euractivnak.

Bár a közösségi médiaplatform munkahelyi eszközökön való használatának tilalma továbbra is érvényben marad, az EP sajtószolgálata kifejtette, hogy a június elején tartandó

európai parlamenti választások előtt továbbra is fenntartja a TikTok jelenlétét.

„A Kommunikációs Főigazgatóság azt tervezi, hogy intézményi oldalt hoz létre a platformon anélkül, hogy az Európai Parlament eszközeit és hálózatait használná” – közölte a sajtószolgálat az Euractivval. „Ez lehetővé teszi az Európai Parlament számára a dezinformáció elleni küzdelmet, miközben a parlamenti rendszerek biztonságban maradnának” – tette hozzá a sajtószolgálat.

Az Elnökök Értekezlete, az Európai Parlament plenáris ülések napirendjének meghatározásáért felelős testülete várhatóan február 8-i ülésén vitatja meg a kérdést – tudta meg az Euractiv több, az ügyhöz közel álló forrásból.

A kínai tulajdonú közösségi médiaalkalmazás betiltására először az Európai Bizottságban került sor, amikor az informatikai szolgálat felszólította a munkatársakat, hogy távolítsák el a TikTokot a vállalati eszközökről. Az Európai Bizottság informatikai szolgálata akkor a bizottsági adatok védelmével kapcsolatos aggályokkal és a „kiberbiztonság növelésének szükségességével” indokolta a döntést.

Az Európai Parlament néhány nappal később követte a bizottság példáját.

Eközben a politikai csoportok és az Európai Parlament tagjai továbbra is használják a TikTokot a személyes eszközeiken a kampányhoz.

A tervek szerint

az EP 37 millió eurót (388 millió forint) költ arra a kampányára, amellyel szavazásra ösztönözné az embereket 

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa egy januári sajtótájékoztatón például nyilvánosan felkérte Taylor Swift amerikai popsztárt, hogy buzdítsa a fiatalokat a szavazásra.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. február 12. 11:41
Vicces lenne ha válaszként a Tiktok letiltaná őket.
atti64
2024. február 07. 15:46
TIK-TAK FACEBOKK INSTAGRAM CSUPA NÉPBUTITO SZAR OLDALAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hannibal2
2024. február 07. 14:49
Pedig az Ep képviselői éppen tiktokos bohóckodásra valók csupán.
A ráció prófétája
2024. február 07. 14:05
De ha betiltják, akkor mi lesz szegény Cseh Katinkáékkal? Lásd Apáti Bence https://youtu.be/AvNgL07-0Vo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!