Belgrád: megismétlik a választásokat a szerb fővárosban

2024. március 04. 08:32

A kormánypártok az új voksolás mellett döntöttek, az ellenzék üdvözli a döntést.

2024. március 04. 08:32
Aleksandar Vučić szerb elnök szavazás után nyilatkozik az elõrehozott szerbiai választásokról, 2023 december

Megismétlik a belgrádi önkormányzati választásokat Szerbiában – írja az EurActiv. Az országban december közepén tartottak előrehozott parlamenti és önkormányzati választásokat. Az ellenzék már rögtön utána csalást kiáltott.

A vádak centrumában a főváros, Belgrád állt. Itt az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy lehetővé tette a szomszédos Boszniából érkező szavazók számára, hogy illegálisan adják le voksukat a főváros irányításáról szóló szavazáson. Igaz, a kormánykoalíció nem szerzett többséget, tehát a város az ellenzék kezén maradt a vádak ellenére is.

Aleksandar Sapić megbízott polgármester a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőségének március 2-i, szombati ülése után bejelentette, hogy a belgrádi ökormányzati választást megismétlik. De hozzátette: a szavazás megismétlésére vonatkozó döntésnek semmi köze a csalással kapcsolatos vádakhoz vagy ahhoz, hogy a kormánypárt nem szerezte meg a belgrádi városi tanácsban a mandátumok többségét.

Aleksandar Vučić elnök, aki hivatalosan nem vezeti a kormánypártot, a nap folyamán kérte az SNS-t a választás megismétlésére.

„Megemeltük a mércét (a legitimitás tekintetében). Olyan döntést hoztunk, amely nem a mi javunkra válik, de nem félünk” – mondta Sapić.

A fő ellenzéki párt, a Szerbia az Erőszak Ellen Szövetség (SPN) üdvözölte a döntést.

A szerb parlament elnökének most 30 napja van arra, hogy új választásokat írjon ki Belgrádban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. március 05. 00:13
"Szerbia az Erőszak Ellen Szövetség (SPN)" biztos egy erőszakos banda...
auditorium
2024. március 04. 17:53
Előfordul, hogy a kapkodva összeszámolt voksokat félreszámolják. A választókörzetek lezárása után 1O perccel már " pontos" adatokat közölnek. Szardinia szigetén is újraszámolják és már több mint ezer szavazattal kapott többet a jobbközép és még folytatják a számolást. Összesen háromezer szavazaton múlt a balos győzelem.
Beszélgető
2024. március 04. 09:32
Szép lesz, ha a kormányerők megnyerik :o) Visíthat a soros média brüsszelig
jooeee
2024. március 04. 09:31
Nincs jelentősége. Igy sem fognak a libsik győzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!