A MOL rájött, hogy az INA-t a horvát kormány politikai kifizetőhelyként használta

2024. április 02. 05:50

Már vannak arra jelek, hogy a horvátok kezdik magukat kényelmetlenül érezni.

2024. április 02. 05:50
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

„A horvátok inkább a MOL-nak adták el az INA papírjait és nem másnak. Mert bizony voltak más jelentkezők is rá. Csakhát az oroszoktól féltek, az osztrákokban meg nem bíztak. De mondjuk az olaszokban se... A lényeg, hogy sokat reméltek a MOL-tól és ezen remények egy része be is jött, mert a MOL modernizálta az INA-t. De volt két pont amit nagyon zokon vettek.

1. A MOL rájött, hogy az INA-t a horvát kormány politikai kifizetőhelyként használta. Gyakorlatilag ennek volt köszönhető az INA rossz gazdasági helyzete. Na ezt a MOL-vezetés megszűntette, ami igencsak érzékenyen érintette a horvát kormányt.

2. Horvátországnak két finomítója (Rijeka, Sisek) volt, még a joguszláv időkre méretezve. Csakhogy a tengertől távolabbi a kisebb horvát méretekben már nem volt gazdaságosan üzemeltethető, ezért a felvásárlás után a MOL fokozatosan leépítette a sziszekit, majd végül megszűntette. Pontosabban átalakította egy raktárbázissá, szakszóval racionalizálta a kőolajfeldolgozást. Na ennek a megszűntetése is számos poltikai érdeket sértett, köztük horvát szempontból fontosakat is.

.. úgy gondolom, hogy nem reménytelen ennek a viszonynak a helyrejötte. Már vannak arra jelek, hogy a horvátok kezdik magukat kényelmetlenül érezni abban a pozícióban, amelybe önmagukat kormányozták. Én úgy látom, hogy keresik már a kitörési pontokat és ebben Magyarország parterük tud lenni - ha akar."
Természetesen nem reménytelen a viszony javítása - de rendezni kell az INA kérdését.

Más: ami az esetleges jugoszláv géplelövéseket illeti, ahogy nézem benne volt a nemzetközi sajtóban 91-ben. Linkek kommentben. Azt mindenképpen hangsúlyozom, hogy a szerb gépek magyar légtért sértettek, és onnan támadták a horvátokat, illetve azt is, hogy Barcs bombázása nem véletlen volt, hanem tudatos akció. Erre van bizonyíték, a 2 gép lelövésére nincs, és persze logikusan végiggondolva volt horvát érdek, hogy a magyarok felelősségét hangsúlyozzák, hiszen jó lett volna nekik ha beszállunk a háborúba.

Tehát nem tudjuk, de hogy ez egy elterjedt történet horvát/szerb katonai körökben, az biztos.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. április 03. 14:00
Tisztelt Polaris! Igen, igaza van. Szerintem is a horvátok jobban tudják, hogy mi a jó nekik. Azért is emelték fel a tranzitdíjat többszörösére. Amikor együttdolgozok a barátommal, akkor megosztom vele a csomagolt sütit. Pedig szeretem, és egyedül is meg tudnám enni, de tudom, hogy a barátom is szereti. Azt gondolom, hogy a közös érdekhez ragaszkodás az önérdek mellett az a politikai, diplomáciai érettség egy foka. A csak önérdekhez ragaszkodás ennél kevesebb. Az önérdek alkalmazása a másik kárára meg ennél lejjebb van. Arra a magyarellenességre, amelyet az elmúlt 10 évben néha felmutattak, arra meg a magyar nép és Magyarország egyáltalán nem szolgált rá. Különösen nem a közös történelmünk alapján. Egy ezer évek óta testvérnéptől, - mert genetikailag bizonyítottan nem szlávok, - nem erre számít az ember. Tudom, hogy változni fognak, mert a józan felismerés gyógyító hatású. Isten óvja a horvát népet!
Polaris
2024. április 03. 08:57
polárüveg 2024. április 03. 08:12 Nem gondolod, hogy netalántán, de ha mégis, esetleg a horvátok jobban tudják, hogy nekik mire van szükségük?
Polaris
2024. április 03. 08:55
Egy törvénytervezet szerint cégek tulajdonosait kötelezhetné vállalkozásuk eladására a GVH Bevezetnék az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát. Arról, hogy mi számítana ilyennek, a GVH dönt. Többek között a versenytörvényt is nagy mértékben módosítaná egy salátatörvény-tervezet - írja a hvg.hu. Eszerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az alapvető jelentőségűnek minősített vállalkozások tulajdonosait arra kötelezhetné, hogy adják el vállalkozásuk részét vagy egészét, ha úgy vélik, hogy veszélybe kerülhet az ellátásbiztonság. Az alapvető jelentőségű vállalkozások, mint fogalom, eddig nem is szerepelt a törvényben, így a GVH versenyfelügyeleti eljárásban dönthetne arról, hogy egyáltalán melyek ezek - visszaélések lehetőségének tárházát megteremtve ezzel.
polárüveg
2024. április 03. 08:12
Horvát politikusok sokszor nem horvát érdeket követnek. Horvát érdek lett volna az Adria vezeték kapacitásbővítése, mégsem lépték meg. Horvát érdek lett volna a magyarok kikötőépítése, mégis megfúrták. Most nézhetik a magyar pénzből történő trieszti és a szlovén bővítéseket. Ugyanígy elszúrták a közös földgáztárolást, és még jópár közös együttműködési dolgot, amely nekik is jó lett volna. Tengeri olajkút hogy is áll? Isten óvja a horvát népet és valamennyi európai népet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!