A saját gyerekeiket veszélyeztetik az európaiak

2024. április 23. 21:25

Az oltásellenesség miatt visszatért a kanyaró, az egy év alatti babák vannak a legnagyobb veszélyben, figyelmeztet a Politico.

2024. április 23. 21:25
Measles viral infection

Nyitókép: Photo by Wladimir Bulgar/AFP

Az Európai Unióban a megelőzhető halálesetek száma növekszik a védőoltások alacsony elterjedtsége miatt, ami a kisgyermekeket veszélyezteti leginkább – figyelmeztetett az európai járványügyi hivatal a Politico beszámolója szerint. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tisztviselői hétfőn új adatokat hoztak nyilvánosságra, amelyek megerősítik a kanyaró és a szamárköhögés megbetegedések tavalyi emelkedő tendenciáját.

Az uniós országokban 2023 márciusa és 2024 februárjának vége között legalább öt ember halt meg kanyaróban, mindannyian Romániában, míg az adatok szerint 2023-ban és 2024-ben az előző két évhez képest több mint tízszeresére nőtt a szamárköhögési megbetegedések száma az EU-ban.

A 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A legtöbb uniós országban a gyermekek egyéves korukig nem kapják meg a kanyaró elleni oltást, és a legjobb védelmet az nyújtja, ha mindenki más is beoltja magát – ez az úgynevezett nyájimmunitás. Romániában, ahol a legsúlyosabb járvány tört ki, a legfrissebb adatok szerint a lakosság mindössze 71 százaléka kapta meg a második kanyaró elleni oltást.

„Elkeserítő látni, hogy a vakcinák évtizedek óta jól dokumentált biztonságossági és hatékonysági eredményei ellenére az EU/EGT-országokban és világszerte még mindig számos, vakcinával megelőzhető betegség kitörésével kell szembenézni” – mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

A szamárköhögés és a kanyaró egyaránt könnyen terjed, és a járványok megelőzéséhez magas védőoltási szintre van szükség. A kanyaró esetében a lakosság legalább 95 százalékos átoltottsága az optimális.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, 2022-es adatai szerint azonban csak négy uniós ország – Magyarország, Málta, Portugália és Szlovákia – számolt be 95 százalékos lefedettségről a kanyaró elleni vakcina két adagjának beadásakor.

Néhány ország – köztük Ausztria, Dánia és Norvégia – folyamatosan halad előre, és alig marad el a célértéktől, mások azonban egyre inkább lemaradnak. Észtországban a bejelentett kanyaró elleni vakcina második adagjának beoltási aránya 2018 és 2022 között 20 százalékkal csökkent. Izlandon és Romániában az ennek megfelelő számok 15, illetve 10 százalékot tettek ki.

Románia egyike azoknak az országoknak, amelyek az elmúlt évben jelentős kanyarójárványokkal küzdöttek. A 2023 márciusa és 2024 februárja közötti 4594 megbetegedése az uniós összes eset közel 80 százalékát tette ki.

Sabrina Bacci, az ECDC oltással megelőzhető betegségek és immunizálásért felelős vezetője felhívta a figyelmet a szamárköhögéses esetek riasztó növekedésére is, amelyet a tisztviselők figyelmeztetése szerint szintén az alacsony oltási arány táplál. A szakértők attól tartanak, hogy a Covid alatt kialakult oltásellenes hangulat aláásta a rutinszerű védőoltásokba vetett bizalmat, és lehetővé tette a régi egészségügyi veszélyek újbóli megjelenését.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­y­o­­k­­ ­­­v­­­á­­r­­n­­­a­­k­­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
453682
2024. április 24. 08:47
jaja, már nem pörög az ótásbiznisz, kell egy kis propaganda...
törölt felhasználó
2024. április 24. 07:00
"rockercicc 2024. április 24. 00:02 Persze, persze, és torokgyíkban se haltak meg túl sokan, csak a dédnagyanyámnak is több testvére..." Bírom, amikor tömegek veszik készpénznek a MAI helyzetre azt, amit 100 évvel ezelőtti, szociológiai hátterű, SZÉPIRODALMI alkotásokban olvastak... lásd "Körtemuzsika"... amit a haldokló, FERTŐZÖTT gyerek szájából szedett ki a testvére, hogy tovább fújja... A diftériában (torokgyík) ma már nem halnak meg gyerekek. A diftéria egy bakteriális eredetű, felső légúti fertőzés, aminek a kezelése olyan egyszerű, mint az a pofon, ami a hozzád hasonló ostobáknak kijárna. Régebben is a hiányos orvosi ellátás miatt, az antibiotikumok hiánya miatt, az alultápláltság miatt meg a higiénés viszonyok miatt haltak bele. .
Csopak
2024. április 24. 05:48
Na ja, a bezzegrománia....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!