Bidenék nincsenek meggyőződve arról, hogy Ukrajna nyeri a háborút

2024. április 25. 08:32

Egyre szkeptikusabb az amerikai elnök környezetet a Politico szerint.

2024. április 25. 08:32
null

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

 

„A legközvetlenebb cél az ukrán veszteségek megállítása és az, hogy Ukrajna megfordítsa a harcok menetét. Ezután a cél az ukrán területek visszaszerzésének megkezdése” – mondja a Politicónak a Biden-kormányzat egyik neve elhallgatását kérő illetékese. Ugyanakkor ő maga is megfogalmazza a kételyeit: az ukránok megkapják, amire szükségük van a győzelemre, de ez nem garancia arra, hogy győzni is fognak, a katonai műveletek sokkal bonyolultabbak ennél.

A Politico szerint a háborúban 

az ukrán győzelem azt jelentené, hogy visszaszerezték minden – vagy legtöbb – területüket,

amik most orosz megszállás alatt vannak, egyes régiók már tíz éve. 

Ha pedig Ukrajna „nem veszít”, az azt jelenti, hogy Kijev kitartott, kicsit vissza is támadt, de nem tudott mindent visszaszerezni, amit Oroszország elfoglalt.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács elnöke, John Kirby kedden arról beszélt, hogy Ukrajnának nincs kiforrott terve arra nézve, hogyan tudnák legyőzni az oroszokat, bár az Egyesült Államok tárgyal velük egy ilyen terv létrehozásáról.

Bidenék egyébként régóta azt hangoztatják, hogy Kijev döntésén múlik, hogyan ér véget a háború: 

vagy visszaszorítják az oroszokat, vagy pedig egy kedvező megállapodást hoznak létre a tárgyalóasztaloknál.

Zelenszkij ukrán elnök viszont a mai napig amellett van, hogy Ukrajnának a Krím és a Donbasz területeinek visszafoglalásáig kell harcolnia. Ha Zelenszkijék ezt komolyan gondolják, az Egyesült Államoknak is jóval hosszabb konfliktussal kell számolnia, amiben ráadásul nincsenek garanciák, hogy e célokat Zelenszkijék el is érik.

William Burns, a CIA igazgatója az amerikai támogatás megszavazása előtt arról beszélt: ha nem kapja meg a támogatást Ukrajna, még ez év vége előtt elveszíti a háborút.

Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az is lehetséges, hogy a most beérkező amerikai támogatás ellenére 

nem Ukrajna, hanem éppen Oroszország fog előre törni a következő hetekben,

az elmúlt féléves nyugati halogatások miatt.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­­l­­­á­­­n­­­y­­o­­­k­­ ­­­v­á­­r­­n­a­­k­­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
zlorinczi
2024. április 30. 11:33
"Ukrajnának nincs kiforrott terve arra nézve, hogyan tudnák legyőzni az oroszokat" Ezen kívül nincs: vezetése, katonája, erőforrása, támogatottsága, szuverenitása, ideológiája, tartása, ambíciója, nemzeti léte, államisága, oka, ítélőképessége, jövője. Lassan nincs népessége sem, aki és akiért harcolhatna. Viszont van: dühe, korrupciója, hisztériája, féltékenysége. Nem az övé, de ott van: általa zsákmányként és túszként kezelt, kifosztott, gyűlölt magyar nemzeti közössége.
Nasi12
2024. április 27. 16:18
"Ukrajnának nincs kiforrott terve arra nézve, hogyan tudnák legyőzni az oroszokat," A pápa megmondta. Fehér zászlóval kell kezdeni.
Kanmacska
2024. április 25. 17:42
Még kellene 61 milliárd dollár, olyan 6-szor, 7-szer,aztán csak rájönnek, hogy az ukik nem tudnak semmit visszafoglalni. Addigra ki is halnak a szerencsétlenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!