Furcsa jeleket fogott a NASA a távoli űrből, kiderült, miért

2024. április 08. 15:51

Hónapok óta tartó rejtélyre derült fény.

2024. április 08. 15:51
null

Nyitókép: NASA Facebook-oldala. Illusztráció.

A NASA most már biztosan tudja, hogy miért küld hónapok óta értelmezhetetlen adatokat a Földtől durván 24 milliárd kilométerre, a csillagközi térben süvítő Voyager–1 űrszonda. Az űrügynökség mérnökei márciusban már ki tudtak csikarni adatokat a repülési adatokért felelős számítógépből (FDS), ezek kielemzésével pedig kiderült, hogy a számítógép memóriájának egy része meghibásodott, ezért nem működik rendesen.

A NASA közleménye szerint az FDS feladata, hogy becsomagolja a tudományos és mérnöki adatokat, mielőtt a telemetria-irányító rendszerrel (TMU) és a rádióadóval a szonda visszaküldené azokat a Földre. Az FDS és a TMU kommunikációjának összegabalyodásából eredő probléma először 2022 végén ütötte fel a fejét, ekkor azonban sikerült megoldani úgy, hogy a telemetriai adatokat átirányították egy másik számítógépre.

Tavaly aztán ismét előjött a dolog, ezért a NASA mérnökei március elején olyan parancsot küldtek, az FDS kiolvasta a teljes memóriáját. Ebből derült ki, hogy az FDS memóriájának 3 százaléka meghibásodott, ezért kapnak értelmezhetetlen adatokat az űrszondától. A NASA-nál azt gyanítják, hogy egyetlen csip sérülhetett meg, vagy azért, mert egy energikus részecske eltalálta, vagy mert egyszerűen nem bírta tovább a 46 éve tartó kozmikus utazást.

A probléma kijavítása akár hónapokba is telhet, a mérnökök azonban bíznak abba, hogy a használhatatlan csip nélkül is helyre tudják állítani a rendes működést, és a Voyager–1 ismét küldhet majd adatokat.

Ezt is ajánljuk a témában

(via Gizmodo)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­ ­­d­­ö­g­­ö­s­­ ­l­­­á­n­­y­­­o­­k­­ ­v­­á­r­n­­­a­­­k­­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Melós
2024. április 26. 04:34
Vajon kiderülne, ha ezután kamu adatokat használnának? Nincs, amivel ellenőrizzük ekkora távolságból, de az üzlet nem állhat le. Utána kellene küldeni egy Arduinót egy futárral, az átvenné mindhárom számítógép feladatát valószínűleg.
2024. április 08. 18:06 Szerkesztve
Örülök neki. Már azt hittem hitler berlini olimpiai beszédére jött válasz valahonnan. Ami az első űrbe ment jel volt. Csak nehogy idejöjjenek keresgetni hitlert valamelyik indiai templomban ahol a bejáratoknál még mindig kinn van a kedvenc jele eredetije, a svasztika.
Tapeino
2024. április 08. 17:03
Angol tudósok.... LOL!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!