Hoppá: telibe orbáni szöveget tol a német belügyminiszter – a gyakorlati megvalósítás viszont még döcög

2024. április 10. 17:00

Ha Németországba jössz, be kell tartanod a törvényeinket! Legalábbis elméletben.

2024. április 10. 17:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Mandiner

(Nyitókép: AFP)

Aki nem tartja magát a szabályokhoz, annak mennie kell” – mondta ki Nancy Faeser német belügyminiszter 2024. április 9-én

azt a 2015-ből mélyen kirekesztőnek ismert alapelvet,

amely szerint ha az országunkba jössz, be kell tartanod a törvényeinket.

Történt ugyanis, hogy pontosan az új migrációs paktumról szóló európai parlamenti szavazás időpontjára közzétették Németországban a 2023. évi bűnügyi statisztikákat, és hát nehezen tagadható: a koronavírusnak „köszönhető” visszaesés után mostanra

ismét a 2016-os szintre szökött fel a bűncselekmények száma.

A szövetségi bűnügyi hivatal elemzésében az okok között említi az inflációból adódó gazdasági nehézségeket, a Covid-lezárások gyerekekre és fiatalokra gyakorolt tartós pszichés hatását, valamint a migrációt – azon belül is elsősorban a migránsszállásokon uralkodó helyzetet és az anyagi bizonytalanságot.

Nancy Faeser egyébként pont egy évvel ezelőtt, a statisztikák tárgyévének első felében, amikor a települési önkormányzatok azzal fordultak hozzá, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem lesz elegendő egész évre a migránsok megfelelő elhelyezéséhez, furcsállotta, hogy egyesek ezt már április elején tudni vélik. 

Akkoriban ezt a mondatát tartományi politikusok a valóságtagadás egy új dimenziójának minősítették.

Ha jóindulatúan figyelmen kívül hagyjuk az idegenrendészeti vétségeket, a 2023-ban elkövetett többi bűncselekmény kétmillió gyanúsítottjából közel 700 ezer nem rendelkezett német állampolgársággal, ami 34,4 százalékot jelent; a teljes népességen belül a külföldiek aránya jelenleg 16,4 százalék. Utóbbiak egyébként az áldozatok körében is felülreprezentáltak; a bűncselekmények egynegyedét szenvedik el. (Most hétfőn Koblenz közelében egy iráni vált a vonaton egy szudáni áldozatává:

megkérte ismeretlen utastársát, hogy ne üvöltözzön, mire válaszképpen utóbbi beledöfött egy húszcentis konyhakést.

Szerencsére úgy néz ki, túléli.) Az emberölések több mint felében nem német az elkövető; erőszakos bűncselekményből 2023-ban naponta átlagosan 587 történt, az intézkedő rendőröket immár napi 290 esetben érte támadás (Magyarországon 2022-ben éves szinten történt 280 efféle incidens).

Nancy Faeser a sajtótájékoztatón most rámutatott: a megelőzéshez kezelni kell az olyan társadalmi problémákat, mint a perspektíva hiánya és a gyermekszegénység, továbbá le kell vonni a tanulságot abból, hogy milyen következményei lettek a gyermekek és a fiatalok pandémia alatti tartós bezárásának, a sporttól és a barátoktól való eltiltásának – a mostani statisztikák szerint ugyanis

a 14 éven aluli gyanúsítottak száma 2019-hez képest 43 százalékkal emelkedett.

A külföldi elkövetőket illetően a miniszter megnyugtatólag elmondta, hogy a kitoloncolás mostantól már hatékonyabban zajlik, mint eddig, a drogkartellek ellen pedig erőteljesebben fognak fellépni, tekintettel a kokainnal kapcsolatos bűncselekmények számának megugrására. Leszögezte: nem fogják engedni, hogy Németországban is a hollandiaihoz és a belgiumihoz hasonló erőszakspirál alakuljon ki.

A napokban egy dél-németországi élelmiszerboltban spontán megkéselt négyéves kislány egyébként időközben túl van az életveszélyen. Az elkövető, egy holland útlevéllel rendelkező, de hónapok óta a német városban tartózkodó szír már március közepe óta hol könnyű testi sértés, hol randalírozás miatt került a rendőrség látókörébe; ezúttal egy helyi pszichiátriára szállították. A (zöldpárti) tartományi miniszterelnök megjegyezte:

az elkövető uniós állampolgár, tehát a szélsőjobb állításaival szemben nem merül fel menekültügyi mulasztás.

Az illető hajléktalan volt, és sajnálatos egyedi esetről van szó, amely az Európai Unión belüli szabad mozgás miatt nemigen akadályozható meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­ö­­s­ ­­­l­á­­­n­y­o­k­­ ­v­­­á­r­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
goldie-2
2024. április 11. 15:21
....
polárüveg
2024. április 11. 07:03
Ilyen kirekesztő nyilatkozatot, hát sérül a jogállam meg európai érték, azonnal kötelezettségszegési eljárást, pénz visszatartást kell indítani meg irgum-burgum! :)
dryanwolf
2024. április 10. 23:30
...az Európai Unión belüli szabad mozgás miatt nemigen akadályozható meg. Hoppá: "Péter kijött a szobájából, bement a konyhába, kivett egy kést, és elkezdett járkálni késsel a kezében a házban." Szerencsére úgy néz ki, túléli.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!