Kemény haderőfejlesztésbe kezdett Horvátország: megérkeztek az első új vadászgépek (VIDEÓ)

2024. április 25. 15:46

„A kiválasztott többfunkciós repülők a legújabb generációhoz tartozó harci gépek családjához, és a világ legjobbjai közé tartoznak” – mondta a horvát kormányfő.

2024. április 25. 15:46

Nyitókép: DAMIR SENCAR / AFP

Megérkezett csütörtökön az első hat Rafale többcélú vadászrepülőgép Horvátországba abból a tizenkettőből, amelyekről két évvel és öt hónappal ezelőtt írt alá szerződést Zágráb Franciaországgal – számolt be róla a helyi sajtó.

A horvát kormány 2021 májusában döntött arról, hogy tizenkét Dessault Rafale F3R típusú használt vadászgépet vásárol 1,13 milliárd euró értékben: tíz együléses és két kétüléses harci gépet.

A kiválasztott többfunkciós repülők a legújabb generációhoz tartozó harci gépek családjához, és a világ legjobbjai közé tartoznak”

– mondta akkor Andrej Plenkovic kormányfő, megjegyezve, hogy ezzel az ország olyan képességre tesz szert, amellyel az elkövetkező 30-40 évben többszörösére növelik a horvát hadsereg harci erejét.

A vadászgépek délelőtt indultak el a bordeaux-i reptérről, fedélzetükön a horvát pilótákkal, akik ezt megelőzően többhónapos kiképzésen vettek részt Franciaországban. Mielőtt beértek a horvát légtérbe – egy óra negyven perc után – a horvát pilóták üzenetet küldtek minden horvát állampolgárnak:

Hamarosan belépünk Horvátország légterébe, amely mától még biztonságosabb lesz. A horvát Rafale-ok és a horvát pilóták hazaérkeztek

– írta közleményében a horvát védelmi minisztérium.

A gépek leszállását katonai ceremónia kísérte a Zágrábhoz közeli Pleso repülőtéren. A fogadáson részt vett a teljes állami vezetés. Ez év végéig további két harci gépnek kell megérkeznie Horvátországba, a fennmaradt négy vadászgép pedig 2025 első negyedének végére várható.

(MTI)

A felvételt itt tudja megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­g­­­ö­s­­ ­l­á­­­n­­­y­o­k­­­ ­­v­­­á­­r­n­­­a­­­k­­­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
B_kanya
2024. április 25. 21:59
ptrfarkas43 2024. április 25. 21:06 "A MIG 21-nél jobb, ha védelemre kell," Volt még pár év a horvát MiG21-esekben, csak a fuckránok nagyjavítás címén valami afrikai gépekből, használtan szerzett, átütött sorozatszámú alkatrészekkel szétgányolták...
ptrfarkas43
2024. április 25. 21:06
A MIG 21-nél jobb, ha védelemre kell, akkor nem kell lopakodó sem.
Akitlosz
2024. április 25. 20:45
Az oroszok már a 6. generációs vadászgépüket fejlesztik. Mégpedig gyorsan. MIG-41-es. Lopakodó elfogó vadászgép, amely műholdak ellen is bevethető, emellett Kinzsál rakétát is tud hordozni. https://www.youtube.com/watch?v=CnSVTx54wFQ Hol tart a Nyugat? Amerika egyelőre fantazmagóriának és blöffnek tartja a MIG-41-est.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!