Már mégsem tiltanák be a németek a belsőégésű motorokat

2024. április 10. 22:18

Csak legyenek klímabarátok.

2024. április 10. 22:18
Christian Lindner német pénzügyminiszter (FDP)

Nyitókép: Ann-Marie Utz / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

***

A német szabad demokraták leszálltak a belsőégésű motorral felszerelt autók betiltásának vesszőparipájáról; bár sosem érezték magukénak egészen, lévén a német autóipar klímavédelem miatti mindenáron való zöldítésének elsődleges hívei a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek voltak.

Mindenesetre a koalíciós kormány FDP-s pénzügyminisztere, Christian Lindner a Politico szerint ismét hitet tett amellett, hogy

 a hagyományos autók 2035-re előirányzott betiltása helyett engedni kellene, hogy a piac döntse el, mire van szüksége,

elektromos járművekre, vagy éppen bioüzemanyaggal vagy szintetikus üzemanyaggal hajtott járművekre. Nem csak elektromos autók léteznek, számos lenyűgöző alternatíva létezik – mutatott rá a miniszter, aki szerint

a piacnak kell eldöntenie, hogy mi a gazdaságos, és mit akarnak a fogyasztók, „nem a politikusoknak és a köztisztviselőknek”.

Emlékezetes, az EU régóta küszködött egy olyan jogszabály keresztülverésével, ami 2035-ig megszüntetné az új dízel- vagy benzinüzemű személyautók és kisteherautók értékesítését. A kezdeményezés mellé még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is odaállt, így végül a szintetikus üzemanyagok játékba hozásával sikerült elkerülni a hagyományos autók számára legrosszabb forgatókönyvet.

Ezt is ajánljuk a témában

Lindner a szűklátókörűség helyett a technológiai nyitottságot ajánlotta mindenkinek, mondván. a szintetikus folyékony tüzelőanyagok és a bioüzemanyagok is klímabarát megoldások. Ugyancsak megemlítette az az adózással kapcsolatos javaslatot, amely az elektromos járművekkel azonos adózási kategóriába sorolná a klímabarát üzemanyaggal meghajtott járműveket is. Ez szerinte „jelet küldene az iparágnak, hogy a szövetségi kormány komolyan gondolja technológiai szabadság.”

Nem mellékesen: egy ilyen lépés az amúgy sem túl fényes helyzetben lévő német gazdaságot biztosan megpadlóztatná, és ezt Lindner is láthatóan nagyon jól tudja.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­g­­­ö­­s­ ­­l­­á­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Ehetős Odó
2024. április 11. 18:49
Németországban, amely az idióta európai zöldmozgalom keltetője volt a 80-as években, én valamikor akkortájt hallottam kint a viccet a zöldekről: "Wozu Atomkraftwerke? Bei uns kommt der Strom aus der Steckdose!" Akkor még röhögtünk a németekkel együtt, mert ők sem gondolták, hogy röpke 40 év múlva ez véres valóság lesz.
masikhozzaszolo
2024. április 11. 12:47
Brüsszel szerintem még a választás előtt bevezeti, hogy Messerschmitt és Leopard és Taurus rakéta elektromos hajtású lehet csak.
hátakkor
2024. április 11. 12:30
'Sose katipulálunk! ( egy másik híres német vezér, 1945, április)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!