Megelégelte a Welt, hogy a német politikusok folyton hazudnak a migránsbűnözésről

2024. április 16. 17:08

Rovatvezető-helyettesük odacsapott.

2024. április 16. 17:08
SPD nominates ministers

Nyitókép: dpa Picture-Alliance via AFP

Németországban a nemrégiben kiadott rendőrségi bűnügyi statisztika szerint 2023-ban brutálisan megnőtt a migránsbűnözés – ami a politikusokat olyan magyarázatok legyártására késztette, melyen azóta is röhög a német közvélemény. Hannah Lühmann, a Welt véleményrovatának helyettes vezetője most

megpróbálta megfejteni, miért nem bírnak a német politikusok az ügyben igazat mondani.

„Amint a migránsok növekvő bűnözésének témájára terelődik a szó, úgy kezdenek el kertelni felnőtt emberek, mintha ugyan elfelejtettek volna beszélni” – kezdi írását Lühmann. A publicista megidézi Michel Foucault francia posztmodern filozófus szellemét, aki sokat írt a „parrésziáról”, a szabad beszédről, amely annak ellenére igaz, hogy a zsarnok feldühítését is eredményezheti. „Az ’igazság’ alatt Foucault nem egyszerűen a tényeket értette, hanem azt, hogy a beszélő a parrésziával azt mondja ki, amit maga is »igaznak tud«” – fogalmaz a publicista.

Úgy látja, a foucault-i igaz beszéd „épp az ellentettje a kertelésnek és az ’egyszerű’ retorikának”, amit a német politikusok a migránsbűnözés kapcsán prezentálnak. Miközben Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter azt ígéri, hogy a növekvő migránsbűnözés okait „szégyenérzet nélkül és nyíltan megbeszélik” majd, a publicista benyomása épp ennek ellentettje:

Úgy tűnik, mintha a bűnöző külföldiek témájában mindenkit megszállna a kertelés, ami őrjítő – mert az emberben extrém esetben azt az érzést keltheti, mintha már semmi értelmeset nem tudna mondani.”

Lühmann a következő bekezdésekben kiröhög néhány különösen nevetséges magyarázatot a migránsbűnözés növekedésére, mint például a háborús traumákat, a koronavírust vagy a nehéz élethelyzeteket. Kipellengérezi azt a szociológust, aki a német köztévé kettes csatornája, a ZDF esti talkshowjában, a Markus Lanzban azt találta mondani, hogy 

ezen statisztika alapján egészen konkrétan nem tudjuk megmondani, hogy Németország biztonságosabb lett-e, vagy kevésbé biztonságos”.

„A sok jószándékú újságíró és tudós, akiknek – érthető módon – nehezükre esik kimondani a megemelkedett migránsbűnözés tényét anélkül, hogy rögtön légbőlkapott magyarázatokat ne csatoljanak hozzá annak okairól, beszéde foucault-i értelemben vett ’igazságának’ nem tesz jót” – véli az újságíró, aki szerint ezzel csak adják a lovat az AfD alá, melynek ebben a helyzetben „kedvezőbb a kiinduló pozíciója”, mert beállíthatják magukat „kényelmetlen, a fősodratú diskurzus által elnyomott igazságok hordozójának”.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­s­ ­­l­á­­­n­­y­­o­­­k­­ ­­v­­á­r­­­n­­a­­­k­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Beszélgető
2024. április 17. 09:17
Vajon arról mit hazudnának, ha az arab csürhe berongyolna a buzibárba és felaprítaná az összeset? Vagy akkor, ha drag queen-eket köveznének halálra a világ jó ízlésének és a bigott muzulmán hitüknek nevében?
Martell 2
2024. április 17. 00:58
A németországi sajtó élen jár a migricek bűneinek elhallgatásában.
Zolt
2024. április 16. 22:26
Hiába a szélsőbaloldal és a migráncs bűnözők egy kutyák.Semmi különbség nincs köztük. Bűnöző,hazug, drogos, buzik pedok gyülekezete,más identitásuak röviden.. Szerintem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!