Robert C. Castel: Stratégiai hibát követett el Irán a támadással (VIDEÓ)

2024. április 14. 14:02

Szerinte ezzel Teherán létrehozott egy arab-izraeli-amerikai koalíciót.

2024. április 14. 14:02
CASTEL, Robert C.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Mandiner Stratéga rendkívüli adásában elemezte az izraeli helyzetet

A szakértő a támadással kapcsolatban elmondta, hogy annak Izraelben alapvetően senki nem kerített nagy feneket. Elmondta, hogy tudták előre, hogy mikor fog bekövetkezni az iráni támadás.

Ezt is ajánljuk a témában

Robert C. Castel elmondta, hogy alapvetően is háborús hangulat van náluk, ezért a mostani támadás sem érte őket meglepően katonai szempontból. Azon viszont sokkal inkább meglepődött, hogy nem valamilyen proxy-n keresztül támadták meg Izraelt, hanem 

egyenesen Irán támadta meg a zsidó államot.

A szakértő a támadás eredményességével kapcsolatban elmondta, hogy ez kudarc volt Irán részéről, ugyanis egyetlen komolyabb célt nem értek el vele katonai szempontból. Ugyanakkor szerint az elrettentés szintjén összeomlott mind az USA, mind Izrael szerint. 

Hozzátette, hogy szerinte egy stratégia vakság volt Irán részéről a mostani támadás, ugyanis 

ezzel pont amit meg akartak akadályozni, egy amerikai-arab-izraeli koalíció fölállását, pont ezt hozták létre. 

***

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­ö­­g­­ö­­­s­­ ­l­á­n­­­y­o­­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­a­­k­ ­­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
nemmondom
2024. április 15. 15:17
Nem igazán értem én ezt a szakértőt. Amennyiben Irán ezt a jelképes visszavágást nem teszi meg, az iráni tömegek a vallási vezető ellen fordulnak, ami beláthatatlan következménnyel járna. Az izraeli-amerikai koalíció nem most jött létre, az arabokat kollektíve besorolni ebbe a koalícióba alapvető tévedés (hazug állítás). Kihagyta viszont a francia és angol csatlakozást.
nedudgi
2024. április 15. 11:28
Van bennem némi kétely a konzekvenciát illetően, mert nem teljesen hiszek egyik oldalnak sem. Irán előre bejelentette a támadást, ezután drónokat, valamivel később cirkáló rakétákat indított, legvégül pedig ballisztikus rakétákat úgy, hogy a becsapódás ideje egymáshoz legyen igazítva. A bejelentést követően a drónok órák alatt értek volna a célhoz. Tehát órák álltak rendelkezésre a felkészüléshez. Egyes hírek szerint a ballisztikus rakétákat nem sikerült lelőni, azok célba találtak. Összegezve: ha tényleg célba találtak, akkor Irán átlőtt a világ legmodernebb légvédelmi rendszereinek tömkelegén, amit a világ legfelkészültebb, legjobb katonái működtettek úgy, hogy órák álltak rendelkezésre a felkészüléshez. Mindezt tehát úgy is lehet értékelni, hogy egy előre bejelentett show volt, aminek csúcspontja, hogy amikor már földről, vízről, levegőből várták a rakétákat, azok meg is érkeztek és be is csapódtak. Ebben az esetben Iránnak megvan a képessége, hogy bármire, akármire csapást mérjen.
Nasi12
2024. április 14. 22:34
A Gázában meglékelt Ábrahám egyezmények ujra eröre kaphatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!