Vehemens vita a cseh parlamentben a migrációról, amibe az EU-biztos is bele akart szólni

2024. április 19. 19:46

A cseh pártok egy részének sem tetszik az új megállapodás.

2024. április 19. 19:46

Nyitókép: Christian Monterrosa/AFP

 

Hevessé vált a cseh törvényhozók vitája az uniós migrációról csütörtökön a cseh parlamentben. 

Az EU migrációs paktumának felpaprikázott vitájára még Ylva Johansson belügyi biztos is felfigyelt, főleg arra, hogy a képviselők a menekültek csehországi befogadásának gondolatától ingerülté váltak.

Az Európai Parlament által a múlt héten elfogadott új migrációs szabályok parlamenti vitáját az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója) ellenzéki párt kezdeményezte Csehországban. A párt határozottan nem ért egyet a migrációs paktummal, és árulással vádolja a jelenlegi cseh kormányt, különösen amiatt, hogy állítólag beleegyezett a menekültek kényszeráthelyezésébe.

Ezt is ajánljuk a témában

Maga az ANO vezetője, Andrej Babiš volt kormányfő Csehország újkori történetének legnagyobb árulásának nevezte az EU-paktumot, amelyet Petr Fiala (ODS) miniszterelnök és Vít Rakušan (STAN) belügyminiszter követett el.

Ez „nem gyógymód, hanem méreg”, amely „Európa és kultúrája öngyilkosságának elősegítésére szolgál” 

mondta a paktumról Babiš, hozzátéve, hogy  

bár Nyugat-Európa megmentéséhez már késő, Csehországban és a kelet-közép-európai országokban még el lehet hárítani a helyzetet.

„Még van időnk és lehetőségünk az illegális migráció elleni küzdelemre. Az első lépés a progresszív fogadók, ökofanatikusok és társadalommérnökök elutasítása, akik erőszakkal, idézőjelben akarják javítani a világunkat” – tette hozzá az ANO vezetője.

Babiš régóta ellenzi a kontrollálatlan migrációt és az uniós választások közeledtével egyre jobban ostorozza a brüsszeli vezetést. Véleménye szerint a különböző kulturális hátterű migránsok elutasítása nem a szolidaritás hiányának, hanem az önfenntartási ösztönnek a megnyilvánulása. „Ennek világosnak kell lennie mindenki számára, aki látja, mi történik a nyugat-európai városokban” – mondta Babiš.

A cseh kormány úgy döntött, hogy tartózkodik a migrációs paktumról szóló legutóbbi tanácsi szavazáson, és nem tervezi annak megakadályozását az április 29-i végső formális szavazáson. Rakušan belügyminiszter azzal érvel, hogy Csehország nem köteles menekülteket befogadni, mert más módon is részt vehet a szolidaritási mechanizmusokban. Rakušan szerint Csehország mentesül majd a mechanizmus alól, mert több százezer ukrán menekültet fogadott be. 

 A cseh parlamenti vitába Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa is próbált belekeveredni úgy, hogy néhány órával az ülés előtt már próbálta nyugtatni a kedélyeket az X-en megosztott gondolataival.

Szerinte Csehország már szolidaritást mutatott azzal, hogy nagyszámú ukránt fogadott be, így mentesülhet minden kötelező szolidaritási hozzájárulás alól. Rakušan és a kormánykoalíció többi tagja, köztük Fiala (ODS, ECR) megosztotta Johansson tweetét állításaik bizonyítékaként,  de az ellenzék bírálta a cseh ügyekbe való beavatkozását.

Tisztázzuk. Teljesen elfogadhatatlan, hogy az EU-biztos bármely tagállamban hozzászóljon és belekeveredjen a parlamenti vitába.”

 – reagált az X-re Jaroslav Bžoch, az ANO párt tagja.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­g­ö­­s­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­k­­ ­­v­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Agricola
2024. április 20. 14:36
A cseh kormány úgy döntött, hogy tartózkodik a migrációs paktumról szóló legutóbbi tanácsi szavazáson, és nem tervezi annak megakadályozását az április 29-i végső formális szavazáson. Megalkuvásáért cserébe azt az ígéretet kapta, hogy Csehország nem köteles menekülteket befogadni, mert több százezer ukrán menekültet fogadott be.
tapir32
2024. április 20. 02:55
A csehet midig töketlenek voltak.
luisbathhelena
2024. április 19. 21:24
Szép szavak az ANOtol. Találós kerdes: melyik cseh párt képviselője nagy kedvencünk Vera Jourova? Igen eltalaltatok: az ANO-é. Na ennyit a kva nagy ellenállásrol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!