Meglepő módon reagált a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsára Joe Biden

2024. május 20. 22:26

Az amerikai elnök felháborítónak találja a hétfőn kezdeményezett elfogatási parancsot.

2024. május 20. 22:26

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze által hétfőn kezdeményezett elfogatási parancsot izraeli kormánytagokkal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben.

Az ICC elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere mellett a Hamász három legfőbb vezetője ellen is

Az amerikai elnök közleménye szerint 

Izrael és a Hamász között semmilyen alapon nem lehet párhuzamot vonni.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora hétfőn tartott sajtóbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy amerikai álláspont szerint az ügyben a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs jogköre

Nevetségesnek nevezte egyenértékűnek tekinteni a Hamász által tavaly október 7-én elkövetett cselekményeket és az izraeli hadsereg cselekedeteit. 

Blinken: A gázai övezeti háború kérdésében a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs jogköre

Az amerikai külügyminiszter is szégyenletesnek nevezte, hogy a büntetőbíróság ügyésze egyenlőségjelet tesz a radikális iszlamista palesztin szervezet és Izrael között. Antony Blinken közleményében szintén megállapította, hogy amerikai álláspont szerint a gázai övezeti háború kérdésében a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs jogköre.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő újságíróknak hétfőn arról is beszélt, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a hétvégén Izraelben is tárgyalt, ahol találkozott Joáv Galant védelmi miniszterrel, akinek 

ismételten kifejtette az amerikai aggályokat az izraeli hadsereg Gázai övezetben, különösen Rafah városában tervezett műveletével kapcsolatban.

Sullivan szaúdi-izraeli kétoldalú megállapodásokról tárgyalt

A szóvivő beszámolt arról is, hogy Jake Sullivan Szaúd-Arábiában is tárgyalt. A megbeszélések témája a szaúdi-izraeli kétoldalú megállapodás volt, amelyet úgy jellemzett, hogy már közel áll a véglegesítéshez

Hozzátette, hogy egy ilyen megállapodásnak valamilyen válasszal kell szolgálnia a palesztinok felé is, és 

az amerikai álláspont szerint csak a kétállami megoldás (Izrael mellett a független palesztin állam létrehozása) lehet a válasz. 

Mindazonáltal megállapította, hogy Joe Biden elnök is elismeri, hogy ez a közeli jövőben nem fog megvalósulni.

(MTI)
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­­e­­l­­­d­ ­a­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 21. 16:27
Haha, mindegy, hogy komcsizsidó, vagy koserkonzi, zsidó segget nyal a sok csicska. Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutálisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
mysstes
2024. május 21. 08:56
a volt jugoszlávia/délszláv háborúk ügyében illetékes volt Hága? most meg nem?
makrancos-kata
2024. május 21. 06:10
Amikor egy nemzetközi szervezet ilyen módon próbálja meg igazolni létjogosultságát, akkor már réges-régen nincs létjogosultsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!