Intelligensebb a ruha, mint az, aki hordja

2015. november 25. 18:00

Évek óta fejlesztenek környezetre reagáló úgynevezett okosruhákat. Egy MIT-kutató továbbmegy: a ruhaanyagok robotokként működnének. Valódi robotok nélkül.

2015. november 25. 18:00

Marcelo Coelho, az MIT Médialaboratórium kutatója programozható ruhákban gondolkozik. Formájukat és a mintákat a környezet, a testhőmérséklet vagy más tényezők hatására megváltoztatnák, és az aktuális viszonyokhoz igazodnának.

A kutató óraformájú szerkezetet fejlesztett, amely személyes adatokat tárol és a helyiségben lévő más eszközökkel is kommunikál. Jelzi, ha a szobában tartózkodó másik személy és a ruha viselője között van valami közös, majd beszélgetésre, interakcióra ösztönzi őket.

Coelhora komoly hatást gyakorolt egy másik MIT-kutató, a 4D nyomtatással (alakváltó, előző állapotukra emlékező, egyszóval „intelligens” anyagokkal) foglalkozó Skylar Tibbits munkássága.

„Ezek az anyagok úgy viselkednek robotként, hogy közben nincs is szükségünk robotokra” – nyilatkozta Tibbits.

Coelho chipek és wifis szerkezetek emberi testbe ültetésére is keresi a lehetőséget. Fájdalommentes megoldásokban gondolkozik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!