A robotika diadala

2016. január 25. 07:27

Egy robot már 1 másodperc alatt is ki tudja rakni a Rubik-kockát.

2016. január 25. 07:27

Lassan tényleg lehet rettegni a robotoktól, hogy elveszik az állásunkat, hiszen egyre csak jönnek és minden hétre jön egy újabb terület, ahol megszívatják a humanoidokat. Lassan azt is meg kell szoknunk, a főnökünk is robot lesz. Erre utal az a rekord, amit egy gépember ért most el, 1 másodperc alatt rakja ki a hungaricumot, a Rubik-kockát (pontosabban 1,019 másodperc alatt legyünk szigorúan egy robottal mindig).

Ugyan az emberi erőforrás ezt már 5 másodperc alatt is meg tudta tenni, Lucas Etter 4,904 másodperc alatt végezte ki Ernő bácsi fröccsöntött rejtvényét. A mostani rekord eléréséhez nem maga a gép, hanem annak az agya, a szoftver a lényeg, ezen dolgozott a két fejlesztő (az emberiség ellenségei) Jay Flatland és Paul Rose. Kezdetben 1,2 másodpercnél tartottak, de sikerült sok gyakorlással eljutni a jelenlegi 1,019-es rekordhoz. Volt ugyan már más kísérlet is, de az csupán a 3,253 másodpercet ért el. Láthatóan köszönő viszonyba sincs a mostani Mikrobi rekordjával.
 

Hogy ezt a bámulatos gépi teljesítményt (és a Rubik-kocka kukába való azonnali dobását is) el lehessen érni, speciális mikromotorok, 3D nyomtatóval készült strapabíró keret és 4 USB webkamera kellett csupán és egy PC, amin a Kociemba, direkte a Rubik-kocka kirakására írt program fut. Ez határozza meg mit és hova forgassanak a robot karjai. A többi már történelem, lehet még bravúroskodni, a fél másodperc már hatalmas mérföldkő lenne egy robot életében is vélekednek a programozói, mert a mechanikus részeket kellene turbósítani már csupán. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!