Védett természet Pesten és Budán

2023. szeptember 27. 21:16

Számos védett helyet találunk a fővárosban a Duna–Ipoly Nemzeti Park gondozásában lévő területeken.

2023. szeptember 27. 21:16
null
Nizalowski Attila

Térképészkatona voltam, megszerettem a térképeket, s nem csak azért, mert a könyvkötészet polcán ebéd után nagyokat tudtam hunyni, fejemet egy köteg szép szelvényre hajtva. A minap láttam egyet arról, hogy a különféle nyelvekből rendre valamilyen kaja- vagy pianév került az angolba fontos szóként, a magyarból viszont a coach, a kocsi. Erről aztán a lengyel rokosz ugrott be, amiről viszont jobb, ha nem tudjuk, hogy mit jelent. Na jó. Lázongást jelent, és a Rákosmezőből jön. Ahol országgyűléseket tartottak, de ebéd után nem aludtak polcon a követek, hanem marták egymást. Ezt láthatta egy lengyel honatya, aki hazatérve így kiáltott fel a szejmben 1587-ben: ne rákosozz!

Kérdés, hol feküdt Rákos. Bizonytalan, mindenütt, ami a pesti városfal és a Rákos-patak közt terült el. Szó szerint, mivel diétakor tízezer lovat és marhát kellett etetni-itatni itt. Az első utalás Rákosra 1074-hez kötődik. A lengyelbe pedig azért került be, mert Báthory volt a királyuk, aki igazán tudott balhézni, csúnyán eldádázta még Rettegett Ivánt is. Rákos a magyar virtus szimbóluma lett. A Rákos-patak 44 kilo­méteren kanyarog ma is Gödöllőtől a Vizafogóig, és nyújt zöld folyosót Budapest öt kerületének. De a lelkünkben is él még valami belőle. S megmagyarázza, hogy miért hiányzik politikai kultúránkból a defenesztráció (ablakból kihajítás), miért kezd el méhlegelőt telepíteni a politikus, ha rájön a hoppáré, s miért kap sikítófrászt a polgár, ha levágat az önkormányzat egy száraz ágat az ablaka előtt.

Tíz nemzeti parkunk működik, az első fél évszázada. Mindnek van valami sajátossága, ami megkülönbözteti. A klíma, a talaj, az élőlények vagy akár egy geológiai ok. Az általuk kezelt terület 4800 négyzet­kilométer. Az országterület 5 százaléka, amivel az előkelő tizenegyedik helyet foglaljuk el negyven euró­pai ország között.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2023. szeptember 28. 20:54
Védett, természetvédelmi területen adott át területet egy lovardának a Budapesten a 3. kerületben , a Mocsárosban, Karácsony Gergely! A közművesítés folyamatban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!