A leggazdagabb egy százaléké a világ vagyonának fele

2017. november 16. 20:50

Öt éve a legnagyobb mértékben nőtt idén a globális magánvagyon, elsősorban az ingatlanárak és a részvényjegyzések emelkedése miatt.

2017. november 16. 20:50
null

Gazdagabbak lettünk...

A Credit Suisse svájci pénzintézet Global Wealth Report tanulmánya szerint a 2017 közepéig tartó 12 hónapban 6,4 százalékkal 280 ezer milliárd dollárra gyarapodott a háztartások globális magánvagyona. A dokumentum összeállítói rámutattak arra, hogy miután a vagyonbővülés nagyobb volt a Föld népességének a növekedésénél, az egy felnőtt lakosra jutó vagyonösszeg rekordszintre, 56 ezer 540 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 52 ezer 74 dollárról. 

... de nem mindenki

Azonban egyre kevesebben rendelkeznek egyre több vagyonnal. A globális legfelső egy százalék – a világ lakosságának leggazdagabb egy százaléka – a világ összes háztartási vagyonának 2008-ban 42,5 százalékát birtokolta, a válság óta azonban egyre többet, idén már 50,1 százalékot (az alábbi ábrán pirossal karikáztuk be e csoport vagyoni részesedését). 2017 az első év, amikor a leggazdagabb egy százalék a világ vagyonának több, mint felével rendelkezik. Meglepő, hogy a válság és a válságkezelés ilyen mértékben segítette a gazdagokat. 

Felső csoportok részesedése a világ vagyonából és a pénzügyi eszközök aránya e vagyonból (2000-2017)

Forrás: Credit Suisse, 2017


Már most látszik, hogy a gazdagoknak valóban jól ment 2017-ben: 2,3 millió ember lépett be a dollármilliomosok klubjába, így a milliomosok száma 36 millióra nőtt, ami a világ felnőtt lakosságának 0,7 százaléka (lásd az alábbi ábrát). Ezzel a kétezres év milliomosainak száma már háromszorosra nőtt. A szegényebb 3,5 milliárd ember, akik a munkaképes korú népesség 70 százalékát teszik ki, mindannyian 10 ezer dollár alatti vagyonnal rendelkeznek.

Ez a 3,5 milliárd fő a világ vagyonának csak 2,7 százalékát birtokolja. 

Ha be szeretnénk kerülni a leggazdagabb tíz százalékba, akkor ez 76 754 dolláros vagyonnal érhető el. 770 368 dollárral pedig a legfelső egy százalékba kerülünk be. 

Globális vagyonpiramis 2017-ben

Forrás: Credit Suisse, 2017


A gazdasági globalizáció hátulütőit mutatja, hogy a legfelső réteg vagyona hét év alatt közel duplájára nőtt. Eközben a középosztály vagyona nem változott, a szegények pedig még többen birtokolnak összesen még kevesebb vagyont.

Hol élnek a gazdagok?

A gazdagok és szegények eloszlása nagyon egyenlőtlen a világ régiói között. A szegények nagyrészt a fejlődő országokban élnek: az indiai és afrikai felnőttek 90 százalékának tízezer dollár alatti összvagyona van. Több afrikai ország is van, ahol ez a száz százalékot közelíti, tehát már-már senkinek nincs tízezer dollárnál nagyobb vagyona.

A globális vagyoneloszlás regionális felbontása 2017-ben

Forrás: Credit Suisse, 2017


A világ milliomosainak több mint kétötöde az USA-ban él, Japánban hét, az Egyesült Királyságban pedig hat százalékuk található. A Brexitről szóló szavazás után elgyengülő font hatására egyébként a brit milliomosok száma 34 ezerrel 2,19 millióra csökkent. A fenti ábrán látható, hogy a globális gazdagok közé Afrika és India alig fér be. Az ábrán jobbra, az egyre gazdagabb csoportok felé haladva találjuk a felzárkózó Kínát, majd a leggazdagabbak között Észak-Amerikát és Európát. 

De nézzük részletesebben. Az alábbi ábrát képzeljük el úgy, mint egy többszintes házat. Itt a legfelső szinten élnek a leggazdagabbak. A színek jelzik, hogy melyik szinten milyen összetételű lakosság él. Így könnyen látható, hogy a legfelső szinten egyelőre Európa és Észak-Amerika terpeszkedik. Az alsó szint már kiegyensúlyozottabb összetételű, ott él az indiaiak és az afrikaiak többsége. A legalsó sorban látható, hogy világszinten Európa és Észak-Amerika meglepően kis részt képvisel a világ teljes vagyonából.

Mely régiók mely globális vagyoni klubba jutnak be?

Forrás: Credit Suisse, 2017


Az egy főre jutó vagyon tekintetében a listát Svájc vezeti 537 600 dollárral, nyomában Ausztráliával (402 600 dollár) és az Egyesült Államokkal (388 600 dollár). Sorrendben Új-Zéland a következő, 337 400 dollárral, amelyet Norvégia (320 500 dollár), Dánia (281 500 dollár) és Belgium (278 100 dollár) követ. A nyolcadik helyen Nagy-Britannia áll 278 ezer dollárral, a kilencedig Szingapúr (268 800 dollár), a tizedik pedig Franciaország (263 400 dollár). Átfogó képet mutat az alábbi térkép, amely hazánkat sok más közép-európai országhoz hasonlóan sárgával jelöli.

Vagyoni szintek a világban 2017-ben

Forrás: Credit Suisse, 2017


A jelentés készítői azzal számolnak, hogy a következő öt évben a mostanihoz hasonló mértékben nő a globális magánvagyon, ami így eléri a 341 ezer milliárd dollárt. Eközben a dollármilliomosok száma 20 százalékkal 44 millióra emelkedik, a legszegényebbek száma pedig 4 százalékkal csökken.

(MTI és Credit Suisse nyomán)
 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:22
Amikor a pénzt elszakították az aranytól - a megtermelt terméktől - a tőke elszabadult hajóágyúvá vált. Egyik furcsasága, hogy a termelőket lefelé nyomja, a tőketulajdonosokat meg felfelé. Nincs felső határ csak a pénznyomó gépek kapacitása! Ezért egyesek jövedelme nagyobb, mint egy ország teljes nemzeti jövedelme ami ugyebár képtelenség!
Párhuzamos különvélemény
2017. november 21. 13:43
(csak halkan: a dézsma = a tized) (a kilenced = épp a hiányolt állami közszolg. (védelem) fedezésére szolgált, ott ahol, akkor amikor)
Párhuzamos különvélemény
2017. november 21. 02:27
De jó, hogy nem abban a csúnya feudalizmusban élünk, ahol tizedet vetettek ki, hanem a felvilágosult demag(óg)ráciában, ahol az adóék min.60%...
hátakkor
2017. november 20. 21:28
"A leggazdagabb egy százaléké a világ vagyonának fele" Ennek különösebben nincs nagy jelentősége. Nyilván minél vagyonosabb valaki, annál gazdagabb. Kérdés ha kell és akarja mennyire tudja monetizálni a vagyont. A fő probléma a demográfia. A Földet nem 8 meg 9 milliárd emberre tervezték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!