Fél nappal a Facebookot leleplező cikkünk után a cég nyilatkozatot adott ki

2017. december 12. 22:50

A Facebook helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat – jelentette be a közösségi médiaportál kedden, miután részletes cikkben jártunk utána, miért kerülhetett fel a NAV szégyenlistájára a Google-lel együtt.

2017. december 12. 22:50
null

Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetője blogbejegyzésében tudatta, hogy a Facebook vezetése úgy döntött, a jövőben helyi értékesítési struktúrára áll át azokban az országokban, amelyekben irodája támogatja a helyi hirdetőknek történő értékesítést. Mint elmondta, ez azt jelenti, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. A Facebook úgy hiszi, hogy ez az értékesítési struktúrára nagyobb átláthatóságot biztosít majd. Eddig a Facebook némely helyi vezetője valóban nem tudta megmondani, hogy mekkora forgalmat bonyolít egy-egy országban a cég.

Wehner tájékoztatása szerint a közösségi médiaportál 2018-ban hajtja végre a változtatást, és 2019 első felében kívánja befejezni az új értékesítési struktúráját.
 

Olvassa el ezt is: Felkerültek a NAV szégyenlistájára, megtámadta hazánkat a Facebook és a Google​ ​
 

Az időzítés persze nem véletlen: ahogyan azt kedd reggel ebben a cikkünkben megírtuk, a Facebooknak is érdeke, hogy nemzetközi megállapodás szülessen az adózásáról. Miközben Izraeltől Ausztráliáig egyre több országnak sikerül bevonni a közös teherviselésbe az adózás elől kibúvó céget, Magyarország is élen jár a Facebook és a Google megadóztatásának törekvésében.

Az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban, vagy Luxemburgban. Ha Magyarországnak még ezelőtt sikerülne adózásra bírni a két multit, akkor azzal nemzetközi példát teremtene.

A multik és a magyar kormány küzdelméről itt talál részletes hátteret.

(MTI nyomán)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:21
Ha fizet is, akkor rendben. (Most jön a Google)
luzitanxaver
2018. április 24. 11:51
Jobb későn, mint soha, de a mulasztási bírság eltörlése/visszavonása remélem, nem része a háttéralkunak.
zakar zoltán béla
2018. január 17. 18:32
-//-!!!
Spiler
2017. december 17. 13:17
Az Uber is ez volt a legfőképpen probléma, adózni nem szeretnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!