Elemzők: Továbbra is a teljes foglalkoztatottság Magyarországon

2019. október 31. 17:09

A munkaerőpiaci adatokban semmi jele annak, hogy a gazdaság más területein már érzékelhetők a növekedés lassulásának első rezdülései, inkább a kicsit távolabbi jövő kérdése, vajon a nyugat-európai gazdaságok lefékeződése mennyiben hat Magyarországon – így kommentálták az elemzők a KSH legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait.

2019. október 31. 17:09
null

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a július-szeptemberi időszakban, azaz a harmadik negyedévben, 4 millió 521 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 70,3 százalékra emelkedett. A munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az elmúlt hónapok tendenciáit figyelve megállapítható, hogy a szezonális hatásoktól megtisztított munkanélküliség gyakorlatilag stagnál. A foglalkoztatottság eközben enyhe emelkedést mutat.
A legfrissebb KSH-adatok nem befolyásolják az eddig kialakult képet, miszerint

a magyar munkaerőpiac elérhette a teljes foglalkoztatottsághoz közeli állapotot.

Habár a lassulás első jelei már érzékelhetőek a gazdaság más területein és a felmérések is azt jelzik, hogy a vállalatok későbbi munkaerő iránti igénye mérséklődik, ebből a munkaerőpiaci adatokban még nem érzékelhető semmi. Az idei év hátralévő részében várhatóan a munkanélküliség már érdemben nem tud csökkenni és jövőre is stagnálásra számítanak az ING Bank elemzői.

Növelni kell az oktatás színvonalát

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője úgy látja, hogy a foglalkoztatottság tartósan magas szinten áll, a további emelése egyre nehezebb feladat. A szabad munkaerőt a munkába álláshoz egyre inkább képezni kell, illetve

a szabad munkaerő nem feltétlenül ott áll rendelkezésre, ahol arra igény lenne.

A munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz mért minimális növekedése feltehetően szezonális hatásokkal magyarázható. A magas foglalkoztatási szint fenntartását hosszú távon az oktatás színvonalának növelése segítheti elő, tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet hogy a 20-64 éves korosztály 75,4 százaléka dolgozott, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs, a cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez. A munkanélküliségi ráta a Takarékbank vezető elemzője szemében azt mutatja, hogy a közfoglalkoztatásból gyors ütemben kikerülő munkaerő egy részét továbbra sem tudja felszívni az elsődleges munkaerőpiac, ami vélhetően a képzettség hiányára vezethető vissza. A munkaerőpiac láthatóan egyre inkább beleütközik a foglalkoztatás további bővülésének korlátjába, habár a foglalkoztatási ráta még további hozzávetőlegesen 4 százalékponttal javítható lenne összehasonlítva a versenyképesebb uniós tagállamokkal.

Változó területi eloszlás

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva azt emelte ki, hogy egyre kisebb a tér a munkanélküliségi ráta csökkentésére, vagy a foglalkoztatás javulására. Az egyik lehetőség a munkaerőpiacra terelni a munkanélküliek mellett az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem keresők táborát, az úgynevezett potenciális munkaerő-tartalékot. Ezek száma viszont csökkent: az első félévben már csak 301 ezren tartoztak ebbe a körbe, 20 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. A csökkenő munkaerő-tartalék pedig a KSH-adatok szerint egyenetlenül oszlik el az országban: a nyugat-dunántúli régióban 100 nem dolgozóra vetítve a tartalék 6 ember, míg az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, illetve Dél-Dunántúlon 14-16-an is vannak. Viszonylag sokan vannak azok is, akik tartósan munkanélküliek: 34,1 százalékos az egy évnél régebben munkát kereső munkanélküliek aránya. Németh Dávid szerint ezért

fontos lenne például a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka ösztönzése.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: az aktivitási és a foglalkoztatottsági ráta magas szintje továbbra is feszes munkapiacot jelez, illetve azt, hogy továbbra is a teljes foglalkoztatottság állapotában van a magyar gazdaság.

Az elkövetkező hónapok kérdése leginkább az, hogy az európai növekedés lassulásának esetleges begyűrűző hatásai érdemben csökkentik-e a magyar munkapiac feszességét. Az Erste Bank alap-előrejelzése stabil, 3,3-3,5 százalékos munkanélküliségi rátára számít, azonban a növekedési aggodalmak erősödése nyomán látnak kockázatokat arra, hogy az elkövetkező negyedévekben a munkanélküliségi ráta is némileg emelkedik.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2019. november 21. 14:04
a zorbán elgigalopta a munkanélküliséget is. abból gazdagszik mészárostiborcz.
Menhetten
2019. november 18. 20:36
Putyin ezt is elrendezte. A szándék nyilatkozat 0. Semmit nem ér. Az csak porhintés. A legtöbbet nem tartják be az oroszok. Nem ismerek olyan gazdasági együttműködést ahol az orosz partner korrekt, morális hozzaallast tanúsított volna.. Ismerek párat, a magyar fél mindenütt hátrányba került vagy vesztett. Ha bárki tud pozitív példát érdeklődve várom. Nem állami, magán szektor. Ezek, tények. ZSIGERI arrogancia, ami minden nagyhatalom tudatába beépült..
VakzKommondor
2019. november 05. 21:26
Nem abból, elcsalt közbeszerzésekből, vagyis az adónkból. A munkanélküliségi adatot a közmunkával csalják el, azok sem igazi munkavállalók,, volt már ikyen módszer. A kommunizmusban. Család lopás hazugság. Fidesz
aleb19
2019. november 05. 21:25
a 20-64 éves korosztály 75,4 százaléka dolgozott, ... a cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez ------------------------------------ ezek szerint a cseheknel valahogy teljesebb a foglalkoztatas...valaki megint hazudik...szanalmas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!