Ne reméld, hogy előre felismered a válságot!

2019. december 19. 20:24

Az én válságtörténetem talán legpesszimistább tanulsága ez: nincs megbízható válság-előrejelzés.

2019. december 19. 20:24
Király Júlia

„A válságoknak hiába szinte teljesen egyforma és jól leírható a lefutásuk, számos kérdésre mégsem tudunk választ adni. Nem biztos, hogy minden buborékból válság lesz, lehet, hogy lassan leereszt a buborék, és szinte észre se vesszük, hogy volt. Nem biztos, hogy minden hitelexpanzió válságos véget ér.

Nem biztos, hogy a gazdaság egyre több pontján megfigyelhető pénzügyi nehézségek végül pánikba, összeomlásba torkollnak.

Tehát nem tudjuk, hogy a válságsémákra hasonlító sémákból válság lesz-e, vagy sem.

A világ legfelkészültebb közgazdászai manapság is azon tanakodnak, hogy a most megfigyelhető válságjelek vajon újabb globális pénzügyi és gazdasági válsághoz vezetnek-e, vagy most lágyan landol a világgazdaság. 2007–2008-ban a Lehman Brothers összeomlása előtt ugyanezeket a kérdéseket járták (jártuk) körül újra meg újra, szinte az utolsó percig bízva a békés lenyugvásban. Fiatal tanítványaimnak csak azt tudom tanácsolni:

Ne higgy a legszínesebb hőtérképekben, a legszofisztikáltabb szintetikus válság-előrejelző mutatókban, ne higgy semmiben!”

Van, amikor úgy állnak össze a kirakós darabkái, hogy pánik és összeomlás jön, van úgy, hogy csendesen elmúlik a válságfenyegetéssel terhes időszak. Az én válságtörténetem talán legpesszimistább tanulsága ez: nincs megbízható válság-előrejelzés. Csak utólag látjuk pontosan, hogyan illeszkedtek az egyes történetek, tények egymáshoz, és hogyan rajzolódik ki a pánik és a válság jól ismert mintázata.”

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. április 11. 19:20
Főleg az a korosztály képtelen a válság felismerésésre, akik a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen végeztek, és utána a párt hátszelével a bankszektorban dolgoztak! Nekik csak a lekismeretlen lopáshoz, rabláshoz, és a nép sanyargatásához volt "tehetségük"!
lofejazagyban
2020. március 11. 18:39
az csak szánalmas, hogy egy kb. 30 éves képpel szerepel Juliska néni. A magyarázkodása viszont nem menti fel a felelősség alól és nem igazolja a fene nagy "szakértelmét", amiért tevőlegesen részt vett a Pojáca-féle elkúrásban, majd a Pojáca -csapat utóvédharcában az MNB-ben.
triumphator
2020. március 11. 18:38
a magyar gazdaság két évvel megelőzte a korát és már 2006-ban beleállt a földbe, köszönhetően a király-féle szakértőknek.
qwrtzq
2020. március 11. 18:38
És van Magyarországon 800 ezer hülye, ebből 400 ezer Budapesten, aki tényleg elhiszi, hogy a csodakormányotokba csak az a csúnya válság rondított bele, és nem kácsongott a csőd szélén a magyar állam már évekkel azelőtt, hogy bárki is csődbe ment volna Amerikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!