Kínában 20 év után újra mentális rendellenesség a homoszexualitás

2021. március 16. 15:32

Kínában egy új bírósági ítélet értelmében a homoszexualitás mentális rendellenességnek minősül.

2021. március 16. 15:32
null
Takács Zsolt

A kínai kommunista kormány 1997-ben dekriminalizálta a homoszexualitást és 2001-ben eltávolította a mentális betegségek listájáról, de a közelmúltban egy kínai bíróság döntése sokkolta a közvéleményt, mivel

a homoszexualitást ismét egy gyakori pszichoszexuális rendellenességnek nyilvánították.

A vita egy 2013-ban kiadott felsőoktatási tankönyvvel kezdődött, ami a gyakori pszichoszexuális rendellenességek közé sorolta a homoszexualitást és a szerzők a szerelemi élet zavarának vagy a szexpartner perverziójának titulálták.

A kelet-kínai Csiangszu tartomány népközi bírósága helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság határozatát, miszerint a tankönyv besorolása helyes és alkalmazni lehet az egyetemi programokban. A döntés részeként a bíróság legitim akadémiai nézetnek nevezte a tankönyv állításait. A friss határozat hosszú évekig tartó jogvitát zárt le, amit várhatóan kritizálni fog a WHO, de még a Kínát védelmező progresszív gondolkozású tudósok is. A kínai LMBTQ közösség máris bírálta a döntést.

Az események azzal indultak be, hogy a 24 éves Ou Jiayong 2017-ben főiskolai hallgatóként indított pert a tankönyvkiadó ellen, hogy távolítsák el a tantervből a „gyenge minőségű” könyvet, de ezt a bíróság alaptalan vádként kezelte. Ah Qiang, a PFLAG – a kínai közösségeket és családokat támogató csoport – szóvivője azzal vádolta a tankönyv szerkesztőit és a bíróságokat, hogy nincsenek tisztában a kortárs kultúrával.

A WHO az ENSZ-szel együtt 1990-ben vette le a mentális rendellenességek listájáról a homoszexualitást, de a Bank of America adatai szerint

a világ nemzeteinek egyharmada továbbra is törvénytelennek tekinti a homoszexualitást.

Homoszexualitás dekriminizálása az utóbbi két évtizedben
Homoszexualitás dekriminizálása az utóbbi két évtizedben

A Bank of America összesítése szerint,

ha az LMBTQ+ egy nemzet lenne, akkor a világ negyedik legnagyobb gazdasága lenne 3,9 billió dolláros méretével.

Az LMBT-jogok sokat alakultak az elmúlt 30 évben. Az 1990-es ENSZ és WHO állásfoglalás óta 46 ország dekriminalizálta a homoszexualitást, 2020-tól 28 ország legalizálta az azonos neműek házasságát. 2019-ben a WHO levette a mentális rendellenségek listájáról a transzneműséget is.

Az egyre elfogadóbb környezet ellenére a megkülönböztetés továbbra is előfordul a világ számos részén.

15 országban halálbüntetést vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatnak az állampolgárok homoszexualitás miatt,

de további 49 országban börtönbüntetést lehet kapni.

Az Egyesült Államokban az LMBTQ elfogadása széleskörű, mivel a fiatalabb generáció egyre nyitottabb és a nemek közötti egyenlőtlenség is folyamatosan csökken. Az Egyesült Államokban 1973-ban az Amerikai Pszichiátriai Szövetség eltávolította a homoszexualitást a gyógyítható betegségek közül.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. május 02. 16:50
Kínai kémjátszmákat hozott Budapestre Orbán keleti nyitása https://444.hu/2021/03/15/kinai-kemjatszmakat-hozott-budapestre-orban-keleti-nyitasa
annamanna
2021. május 02. 16:50
"NÉPIRTÁS ZAJLIK KÍNÁBAN SZISZTEMATIKUSAN ÉS TUDATOSAN PUSZTÍTJA EL A KÍNAI ÁLLAM AZ UJGUROKAT" https://24.hu/kulfold/2021/03/13/kina-ujgurok-nepirtas-tanulmany-newline-institute-tatar-gyorgy/ Miért nem erről cikkezik a mandiner???
fatman
2021. május 02. 16:50
ja... majd ha ők fújják a passzátszelet az amcsik helyett, talán megváltozik a zeitgeist is...
Akitlosz
2021. május 02. 16:48
"A Bank of America összesítése szerint, ha az LMBTQ+ egy nemzet lenne, akkor a világ negyedik legnagyobb gazdasága lenne 3,9 billió dolláros méretével." Na persze. Akkor alakuljanak nemzetté és bizonyítsák! Egy ilyen nemzet életképtelen lenne. De örülnék, ha megpróbálnák és én tévednék. Akkor legalább nem a többi országot csesznék szét az egyre őrültebb ötleteikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!