Trillió dolláros üzlet: a Google vezetőjének sikertörténete

2021. július 21. 14:08

Sundar Pichai a történelem egyik legösszetettebb, legkövetkezetesebb és leggazdagabb intézményének vezérigazgatója. Egy olyan nagyvállalatról van szó, amely átszövi a mindennapjainkat, olykor a „legjobb barátunk”, néha pedig tudományos társ a komolyabb kérdésekben. Ez pedig nem más, mint a Google.

2021. július 21. 14:08
null

A kezdetek

Pichai úgy haladt felfelé a Google ranglétráján, hogy a vállalat történetének leghatékonyabb, legnépszerűbb és legelismertebb termékmenedzsere volt. A Google és az anyavállalat, az Alphabet főnökeként olyan egyéb vállalatok és termékek végső döntéshozója, mint a Waze, a FitBit és a DeepMind. Felügyeli a Google Chrome-ot, a Google Maps-et, a Google Earth-et az Android operációs rendszert és még sok mást. Azonban ezek közül messze a legismertebb a Google Search, ami mostanra nagyjából nélkülözhetetlen a mindennapi életben. 

A Google a megjelenése óta döntő szerepet játszott a mai, többnyire szabad és nyílt internet kialakításában. Pichai szerint azonban a jövőben két másik fejlesztés fogja tovább forradalmasítani a világot: a mesterséges intelligencia és a kvantum-számítástechnika.

A mesterséges intelligencia alapvetően az emberi intelligencia gépekben való megismétlésére tett kísérlet. Különböző mesterséges intelligencia rendszerek már most is jobban megoldanak bizonyos típusú problémákat, mint az emberek.

Adózás, adatvédelem, monopolhelyzet

Azonban a Google-nek is, mint minden nagyvállalatnak komoly kritikákkal kell megküzdenie nap mint nap. Több fronton is támadják a vállalatot; ilyen az adózás, az adatvédelem és az állítólagos monopolhelyzet.
A Google-t azzal vádolták, hogy évek óta hatalmas összegeket fizetett könyvelőknek és ügyvédeknek, hogy törvényesen csökkenthesse adókötelezettségeit.

A vezérigazgató azonban kijelentette, hogy a Google együttműködik a politikai döntéshozókkal az adózás egyszerűbbé éshatékonyabbá tételének lehetőségeiről, valamint támogatják a globális társasági minimumadóról folytatott kommunikációt. 

(fotó: Bloomberg)

Iparági tisztelet

Sundar Pichai-t hatalmas elismerés övezi a technológiai szektorban. A Google vezérigazgatójaként megháromszorozta a vállalat részvényárfolyamát, ami kiemelkedő teljesítménynek számít. Amellett, hogy sikerre vitte a vállalati óriást, munkatársai elismerően beszélnek vezetői stílusáról is. Figyelmes, gondoskodó vezetőnek tartják. aki elkötelezett az etikai példamutatás iránt. 

Persze akadnak olyan szakmabeliek is, akik kifogásolják a Google jelenlegi működését Pichai vezetésével. Szerintük a Google-nek nincsenek eredetei ötletei, már meglévő találmányokat javítanak csak fel. Továbbá felhívják a figyelmet Pichai kudarcba fulladt próbálkozásaira is a Google Glass-al, a Google Plus-al vagy a Google Wave-el. Mindezek ellenére kétség sem fér hozzá, hogy kiválóan teljesített eddig a Google vezérigazgatójaként és a vállalat részvényenek alakulása figyelemre méltó. A történelem során nem sokan mondhatják el magukról, hogy vezérigazgatóként egy trillió dollár értéket teremtettek.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. augusztus 09. 11:56
Hát persze, hogy a törvények a ludasak ! És mindaz ami lehetövé teszi, hogy a tehetöseknek ne kelljen hozzájárulni a közellátáshoz.
MZperXXL
2021. augusztus 08. 16:48
"A Google-t azzal vádolták, hogy évek óta hatalmas összegeket fizetett könyvelőknek és ügyvédeknek, hogy törvényesen csökkenthesse adókötelezettségeit." Nem értem a problémát. TÖRVÉNYESEN. Azt sem szabad?
Akitlosz
2021. augusztus 03. 18:58
Kétlem, hogy Krakkai Alexandra ismerné a trillió számot. Angolból fordítva szerezte a cikket mi? Trillió = 1 000 000 000 000 000 000. Elnézett hat nullát, csak milliószorosan tévedett.
zeal
2021. augusztus 03. 18:58
Nagyobb összegbe mernék fogadni, hogy az indiai akcentusa kamu, csak már ciki lenne hirtelen elhagyni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!