Vigyázzon, hogy mire keres: az amerikai hatóságok a Google kereséseinket is felhasználják a nyomozásban

2021. november 08. 11:25

A Washington Examiner beszámolója szerint az amerikai kormány titokban elrendelte, hogy a Google adja ki azon felhasználók adatait, akik bizonyos keresőkifejezéseket használnak. Ez azonban azt eredményezheti, hogy sokan ártatlanul keverednek majd bele súlyos bűncselekmények nyomozásába.

2021. november 08. 11:25
null

Amerikában nem érdemes viccből keresgélni az interneten

A bűnelkövetők felkutatásának érdekében a szövetségi nyomozóhatóságok bizonyos kulcsszavakat és kifejezéseket továbbítottak a Google-nak, hogy az információt szolgáltasson mindenkiről, aki egy adott időszakban rákereset a megadott szavak valamelyikére. A titkos megbízásról szóló hírt a Forbes hozta nyilvánosságra, véletlenül kiszivárgott bírósági dokumentumokra hivatkozva. 

Súlyos jogi aggályokat vet fel az intézkedés

A Google eddig is évi többezer megkeresést kapott a nyomozóhatóságoktól, de a kulcsszavas megfigyelés új módszernek számít, és számos kérdést felvet. Jennifer Granick, az Amerikai Polgárjogi Unió megfigyelési és kiberbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott a hírrel kapcsolatban a Forbes-nak, hogy

a Google oldal keresési előzményeinek átböngészése lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy pusztán az alapján azonosítson embereket, hogy azok mire gondolhattak, bármilyen okból, valamikor a múltban.

Granick szerint

ez a korábban soha nem alkalmazott eljárásrend veszélyezteti az első kiegészítésben megfogalmazott célokat,

és elkerülhetetlenül ártatlan emberek meghurcolásához vezet majd, különösen, ha a hatóságok által meghatározott keresőszavak nem kifejezetten egyediek vagy a meghatározott időkeret nem eléggé pontos. A tanácsadó azt is hozzátette, hogy a helyzetet tovább rontja, hogy az utasítás titokban történt, ez pedig elszigeteli ezt a gyakorlatot a közvélemény nyilvánosságától és megakadályozza a vele kapcsolatos társadalmi vitát. 

Az érintettek mindenkit nyugalomra intenek

A kormány úgy nyilatkozott a hírrel kapcsolatban, hogy természetesen korlátozzák a keresések hatókörét, hogy ezzel akadályozzák meg, hogy ártatlan emberek keveredjenek azok miatt bajba. A Google szóvivője úgy fogalmazott, hogy

mint minden bűnüldözéssel kapcsolatos megkeresés esetében, náluk is szigorú eljárás rend van érvényben,

amelynek éppen az a célja, hogy megvédjék a felhasználók magánéletét, miközben támogatják a bűnüldöző szervek munkáját. 
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2021. november 10. 09:01
Egyébként duckduckgo.com
Karbantartó9
2021. november 10. 07:25
E cikk által is elszenvedői vagyunk egy orbitális hazugságnak, miszerint még csak most fogja a google figyelni, hogy mire keresünk. A valóság ezzel szemben az, hogy a google, facebook, az okos telefonok világa pontosan ezzel a céllal jött létre. A CIJÁJÉ a 90es években csak álmodozott arról, hogy bőr alá ültetett chipekkel mindenkit megfigyel, lehallgat, követ. A fentiekkel mindez megvalósul, ráadásul még mi fizetünk érte. A szervezet csak leül és kényelmesen elemezget. Facebook: kapcsolatrendszer, érdeklődési kör, üzleti portálok megfigyelése, Google: érdeklődés, technológiai információszerzés, weboldalak látogatottságából következtetés a trendekre, azok befolyásolása a keresések találatainak manipulálásával. Mobil: lokáció, pénzügyi tevékenység, orvosi adatok. Mit akarhat ennél többet egy nagyhatalmi titkosszolgálat?! Ja, megvan: mindezeket manipulálni :)
Mandarin.
2021. november 10. 02:46
Ezek után még van bőr a pofájukon Washingtonból kritizálni Kínát, Oroszországot, Fehéroroszországot, Iránt és a fél világot, közben ők már akkora gazemberek, hogy arra már nincsenek szavak. Ezt a nemlétező kifejezést pedig bekaphatják a Google vezetői!
Haramia
2021. november 10. 01:02
Az egyén szabadsága néhány algoritmus függvénye! Na ezt is megértük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!