Koszovóban rendkívüli állapot az energiaválság miatt

2021. december 30. 09:26

Energetikai válság miatt Koszovó területén rendkívüli állapotot vezetett be a koszovói kormány, és ezzel a döntéssel már létjogosultságot adtak a napok óta tartó áramkorlátozásoknak. Erre az után került sor, hogy körülbelül egy hete Pristina több részén szünetelt az áramszolgáltatás. A koszovói illetékesek állítják, hogy őket is elérte az energiaválság, miközben a hálózat túlterhelt, így többen az áramellátás teljes összeomlásától tartanak.

2021. december 30. 09:26

Napokkal ezelőtt egész Koszovó területén két órás kikapcsolásokkal igyekeztek a hálózatot tehermentesíteni. Az áramkorlátozások miatt a pristinaiak tüntetéseket is tartottak, az energetikai miniszter leváltását követelték.

Artane Rizvanolli gazdasági miniszter a napokban a Koszovóban eluralkodott energiaválságért Szerbiát is felelőssé tette, mivel szavai szerint elzárta az energiaforrásokat, ezáltal pedig Koszovóra, Észak-Macedóniára és Albániára hárul a terhelés.

Mint arról beszámoltunk Szerbia az elmúlt napokban a Nikola Tesla Hőerőműben történt jelentős meghibásodás miatt állította le a villanyáram továbbítását, hiszen a saját igényeit sem tudta kielégíteni, behozatalra szorult.

Miután az áldatlan állapotok már több mint egy hete tartanak, a koszovói képviselőház 57 mellette és 17 tartózkodó szavazat mellett szerdán végül rendkívüli állapotot vezetett be egész Koszovó területén. Ezzel legalizálta az áramkorlátozások elrendelését.

Ez az állapot 60 napig is eltarthat, vagyis szinte az egész téli időszakban restrikciók várhatóak.

A koszovói média rámutat arra, hogy akár további 30 nappal is meghosszabbíthatja ezt az időszakot a parlament, amennyiben szükség mutatkozik rá.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (European Network of Transmission System Operators for Electricity, ENTSO-E) figyelmeztet arra, hogy

a Koszovón megemelkedett energiaigény felboríthatja egész Európa áramellátását.

Egyébként Koszovó pont egy évvel ezelőtt lépett ki a szerbiai villanyhálózatból, az Elektromreže Srbijeből (EMS) és Albánival közösen hozott létre energetikai blokkot, amivel energetikailag függetlenítette magát.

Már évek óta gondot okoz a villanyáram fogyasztás növekedése mellett az, hogy Koszovó területén a fogyasztók nem hajlandóak fizetni az áramért. Egyelőre a fogyasztás költségeit a KOSTT, vagyis a koszovói áramellátó társaság fedezte, amit a koszovói parlament hagyott jóvá. A koszovói hatóságok állítását, vagyis azt, hogy 2017 óta a koszovói költségvetésből fedezik a fogyasztást, Szerbia cáfolta. Szerbia ugyanis azt állítja, hogy az Észak-Koszovó területén elfogyasztott áram költségét tavaly decemberig az EPS, vagyis a Szerbiai Villanygazdaság állta.

Belinda Balluku, Albánia energetikai minisztere bejelentette, Edi Rama, albán miniszterelnök kérésére, országa segíteni fog koszovó áramellátásban az előttünk álló ünnepek alatt. Így a Gazeta Express információi szerint 7.680 megawatt villanyáramot továbbít majd Albánia december 31-én és január 1-jén Koszovónak. Ugyanakkor a szakemberekkel olyan megoldáson gondolkodnak, amelyek tartós megoldást jelentene az energiaválságba jutott Koszovónak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!