Magyarországon sikerült, de Szerbiában is nagy adócsökkentést lehetne fedezni a szürkegazdaság visszavágásából

2022. február 27. 10:00

A nem regisztrált, Kínából beszállított termékek értéke, amelyek végül a szerbiai feketepiacon kötnek ki, 500 millió euróra becsülhető, közölte a Nova ekonomija (Új gazdaság) portál.

2022. február 27. 10:00
null

Predrag Mitrović, közgazdasági egyetemi tanár a nemrégiben végzett országos elemzésére támaszkodva rámutatott, a szürkegazdaság visszaszorításával az ország minden polgára számára fedezni lehetne az egészségügyi biztosítás költségeit, sőt az adóterheket is csökkenteni lehetne, illetve a fizetésekre számolt járulékok is alacsonyabbak lehetnének.

Tegyük hozzá: még az ellenzéki közgazdászok is elismerik, hogy Magyarországon átlátható és következetes adórendszer jött létre, amelyben egyre többen viselnek egyre kevesebb terhet. Mint arról György László államtitkár Facebook-posztjában beszámolt, az Eurostat statisztikái alapján 2009 és 2020 között Magyarországon csökkent a 3. legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóelvonás. Míg az állam 2009-ben a GDP 38,9 százalékát vonta el adók és járulékok formájában, addig 2020-ban 36,4 százalékát. Ez az érték jelentősen alacsonyabb az EU-tagországok átlagánál (2020-ban 41,3 százalék).

. Míg az állam 2009-ben a GDP 38,9 százalékát vonta el adók és járulékok formájában, addig 2020-ban 36,4 százalékát. Ez az érték jelentősen alacsonyabb az EU-tagországok átlagánál (2020-ban 41,3 százalék).

Predrag Mitrović elemezve azokat a gazdasági ágakat, amelyeket a legnagyobb mértékben érint az adó elhallgatása, elmondta: „autóbuszos személyszállítás területén évente 80 millió euró forgalmat titkolnak el, a vendéglátóiparban pedig 300 millió euróst. A bolhapiacokon a be nem jegyzet áruforgalom havonta mintegy 20 millió euró, vagyis évente mintegy 200 millió euró”.

Szavai szerint más ágazatokban is jelen van az adócsalás, például a turizmusban, hiszen az utazási irodák készpénzben értékesítik a megállapodásokat forgalom rögzítése nélkül. Ugyanakkor a biztonsági szektorban és a takarítási és karbantartási szektorban is jelentős összegeket forgatnak meg ellenőrzés nélkül.

Mitrović a feketepiaci jelentős forgalomért a vámhivatali szerveket is okolta, ugyanis, mint kiemelte,

a Szerbiában értékesített, be nem jegyzett áru értéke, amit a vámszervek tíz év alatt nem rögzítettek, megközelíti a 10 milliárd eurót.

Ahogy arra a Nova ekonomija portál rámutat, az internetes eladások során évente több millió eurós forgalom valósul meg, úgy, hogy nem történik meg erre az áruforgalomra az adóbevallás.

(Fotó: Pannon RTV)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2022. február 27. 17:44
Online kassza, online számla, ekáer, fordított ÁFA, ezek a bevált dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!