Az „új Guardiola” lesz Szoboszlaiék edzője – bemutatjuk Arne Slotot, aki igent mondott a Liverpool megkeresésére

2024. április 26. 05:30

Támadófoci, agresszív, domináns játék, nyomásgyakorlás, csapatépítés kevés pénzből, és az utánpótlás lehető legjobb beépítése. Ismerős, ugye?

2024. április 26. 05:30
Feyenoord's Dutch head coach Arne Slot attends a press conference prior to the UEFA Champions League match against Atletico Madrid at Feyenoord Stadium de Kuip in Rotterdam, on November 27, 2023. (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP)
Pálfy Dániel Ábel

 

Nyitókép: Olaf Kraak / ANP / AFP

„A döntésem egyértelmű, szeretnék én lenni a Liverpool következő menedzsere. A Liverpool és a Feyenoord egyeztet, én pedig várom, mi lesz ebből, de már döntöttem. 

Biztos vagyok magamban, várom, hogy a két klub megegyezzen – de igen, aláírok a Liverpoolhoz.” 

 – idézi Arne Slotot, a Feyenoord trénerét legújabb X-bejegyzésében Fabrizio Romano. Az átigazolási ügyekben rendre júl értesült olasz újságíró beszámolója alapján szinte biztos, hogy mindössze formaságokon múlik az új edző leszerződtetése.  

A holland edző neve teljesen váratlanul jelent meg, mint potenciális jelölt a Jürgen Klopp utódját gőzerővel kereső Liverpool kispadjára. Miután a fő kiszemelt Xabi Alonso nemet mondott, és bejelentette, hogy még egy évig biztosan marad a Bayer Leverkusen együttesénél, a Mersey-parti egyesület vezetősége Rúben Amorimban, a Sporting edzőjében vélte felfedezni a megoldást, de végül nem egyeztek meg. 

Pár nappal később mindenki meglepetésére Fabrizio Romano bedobta az alig ismert holland edző nevét, a The Times újságírója, Paul Joyce pedig szerdán már arról számolt be, hogy Slot a Liverpool első számú jelöltje, és a Mersey-parti egyesület lépéseket is tett a megszerzéséért. De ki ez a 45 éves mosolygós holland tréner, aki az elmúlt 3 évben két trófeát is nyert? Bemutatjuk Arne Slotot, Szoboszlai Dominik leendő edzőjét! 

Ezt is ajánljuk a témában

Arne Slot, az „ismeretlen” jelölt

Arend Martijn Slot 1978-ban született Bergentheimben, itt is kezdett focizni gyerekként, de Jürgen Klopphoz hasonlóan labdarúgóként nem alkotott maradandót. Persze játszott néhány első- és másodosztályú holland klubban, az FC Zwolléval kétszer megnyerte a holland második ligát, és egyszer az év játékosa is volt, de ennyi. Támadó és középső középpályás poszton játszott, 

391 profi mérkőzésen vett részt, 81 gólt szerzett, és 53 gólpassz szerepel a neve mellett. 


Slot edzőként szerényen úgy fogalmazott, hogy nem szerződtette volna le a labdarúgó Slotot – áll a The Athletic cikkében. Pedig nagyon technikás labdarúgó volt, csak egy kicsit lassú. Egykori csapattársa, Edwin de Graaf ezt visszafogottan úgy fogalmazta meg, hogy „nem volt túl gyors”. Ez azt jelentette, hogy a sokat futó játékostársakra kellett hagyatkoznia. 

Edzőként azonban előnyt kovácsolt a tapasztalataiból, mert megértette, hogy egy csapat kizárólag egységes egészként tud működni, ha a játékosok kiegészítik egymást. 

„Vannak labdarúgók, akikről lerí, hogy edző lesz belőlük. Senkit nem lepett meg, hogy vele is ez történt

Gyakran megkérdezte az edzőt, hogy miért alkalmazunk egy bizonyos taktikát, és az öltözőben arról beszélt a csapatnak, hogy hogyan védekezünk és támadunk. Javaslatokat is tett az edzőknek, de nagyon finoman, és nagyon gyorsan átlátta, mit játszanak az ellenfeleink” – mondta Slotról az egykori csapattárs. 

Ebben kifejezetten Jürgen Kloppra emlékeztet, aki még aktív játékosként lett az 1. FSV Mainz 05 edzője, és úgy fogalmazott, „negyedosztályú lábam volt, de első osztályú fejem”

Ezt is ajánljuk a témában

Trénerként Arne Slot sokkal ismertebb lett, mint labdarúgóként volt. 2013-mas visszavonulását követően volt klubjában az FC Zwollében az utánpótlás-együttesnél kezdett el edzősködni, majd SC Cambuur segédedzőjeként dolgozott. Az első igazi sikerét az AZ Alkmaar együttesével érte el, amellyel a 2019/2020-as idényben 

óriási versenyben volt az Ajax-szal a bajnoki címért, de pechjére a koronavírus-járvány miatt nem fejezték be a bajnokságot, és hiába állt a két csapat azonos pontszámmal a tabella élén, rosszabb gólkülönbségük miatt ezüstémesek lettek. 

Slot 2021 júliusában lett a Feyenoord edzője. Az előző idényben a rotterdami egyesület a bajnok Ajaxnál 29 ponttal kevesebbet szerezve az 5. helyen végzett a bajnokságban. Az új edző első szezonjában a bajnokság harmadik helyére vezette a klubot és bejutott az Európai Konferencia Liga fináléjába, ahol kikaptak a José Mourinho vezette Romától, de a csapattól már az is óriási eredmény volt, hogy odáig eljutottak. 

A második, 2022/2023-mas idényben pedig úgy nyerte meg az Eredivise-t, hogy kilenc kezdőjátékosát is elveszítette az EKL-döntőben pályára lépett csapatból. 

A jelenlegi szezonban 5 forduló van a végéig, és kilenc ponttal lemaradva a PSV Eindhoven csapatától, de még versenyben vannak a bajnoki címért, és megnyerték a holland kupát, a KNVB Cup-ot. 

Feyenoord coach Arne Slot celebrates with the championship trophy after winning the Dutch Eredivisie football match between Feyenoord and Go Ahead Eagles (Deventer) and the national championship at the Stadium De Kuip in Rotterdam on May 14, 2023. (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Arne Slot három év alatt bajnoki címet és kupát nyert a rotterdami együttessel
Forrás:  MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP

A GiveMeSport cikke szerint bár a nemzetközi labdarúgóvilágban kevéssé ismert, Slot igen megbecsült szakember Hollandiában. 

A Sky Sports riportere korábban egyenesen Johann Cruyffhoz és Pep Guardiolához hasonlította.

 „Nagyon jó menedzser, és előfordul, hogy valakiből gyorsan jó szakember lesz. Negyven éve követem a Feyenoordot. Az 1980-as évek óta, amikor Johan Cruyff vezette az Ajaxot, nem volt ennyire támadó szellemű edző a holland bajnokságban. Cruyffnak csak néhány tanítványa volt, akik követték, és egyikük Pep Guardiola volt. Az alapján, amit az elmúlt években láttam, azt mondanám, hogy Slot egy Guardiola-stílusú menedzser”. 

Ez mindenképp óriási bók, hiszen a katalán edző vitán felül a világ egyik legjobb futballmenedzsere. De hogy mit jelent ez a támadó szellemű edzői felfogás, arról a The Athletic írt részletesen. A lap szerint Slot energikus támadófocit játszik, és úgy nyerte meg a Feyenoorddal a klub elmúlt két évtizedének második bajnoki címét, hogy mindössze két meccset veszítettek. 

Egy edzőtársa úgy fogalmazott vele kapcsolatban, „Nagyon tetszett, hogy mindig támadó szellemben gondolkodott, és mindig az volt a vélja, hogy megértesse a játékosokkal, milyen játékot szeretne látni”

A holland tréner leggyakrabban 4-2-3-1-es felállásban küldi pályára csapatát, és két középpályás-tengellyel igyekszik áttörni az ellenfél vonalait. A minél nagyobb labdabirtoklásra törekszik (ebben Guardiolára hasonlít), és megpróbál folymatos nyomást gyakorolni az ellenfélre (ebben pedig Kloppra). 

De még ennél is vonzóbbá teheti Slotot a Liverpool játékosokra jellemzően nem túl sokat költő tulajdonosa, az FSG számára, hogy eredményeit úgy érte el, hogy nem szerződtetett rengeteg pénzért sztárjátékosokat.

A Feyenoord még sosem költött 8 millió eurónál többet egy játékosra, Slot pedig bebizonyította, hogy képes a rendelkezésére álló játékosok adottságait a legjobban kiaaknázni, és beépíteni a csapatba az utánpótlásból érkezó ifjú labdarúgókat. Támadófoci, agresszív, domináns játék, nyomásgyakorlás, csapatépítés kevés pénzből, és az utánpótlás lehető legjobb beépítése. Ismerős, ugye

Ezt is ajánljuk a témában

StatisztikaArne SlotJürgen Klopp
Mérkőzések2061073
Győzelmek127594
Győzelmi arány61.7%55.4%
Meccsenkénti atlagos pontszám2.061.88
Arne Slot és Jürgen Klopp statisztikai összehasonlítása 
(forrás: Givemesport)

Az edzőről megkérdezték Virgil van Dijkot, a holland labdarúgó-válogatott és a Liverpool csapatkapitányát, aki úgy véli, Arne Slot az egyik legalkalmasabb jelölt a Liverpool edzői tisztségére. „Szerintem jelenleg Arne Slot az egyik legjobb holland edző. Azt gondolom, hogy az ő játékfilozófiája lehetővé teszi, hogy a Liverpool edzője legyen. Ez csak az én véleményem, az alapján, amit olvastam és hallottam, de még messze nem végleges” – fogalmazott a labdarúgó.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­­ö­g­­­ö­s­­­ ­l­á­­n­y­o­k­­ ­­v­á­­­r­­n­a­k­­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
akkor ki
2024. április 27. 08:48
Ha lesz bizalom és szimpátia edző és játékosok között, jók lehetnek. Meglátjuk ma 13:30 kor, hogy Szoboszlai nélkül mire megy a Pool.
backstablive
2024. április 27. 00:24
A fasz izgat egy senkihàzit!?
chief Bromden
2024. április 26. 07:30
Sok sikert nekik! Bár a PL nem egy langyos holland bajnokság. Folyamatos nyomás, nincs könnyű meccs. No meg a jóllakott sztárok, nem lesz könnyű dolga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!