Hóvári Balázs

Jobbik vs LMP
2017. május 12. 16:08
„Gyurcsány Ferenc alatt sem volt akkora rendszerszintű korrupció, mint manapság” – állította magát „exfideszesként” megnevezve Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium eseményén, ahol Szél Bernadett LMP-társelnökkel vitázott. A két ellenzéki vezető a viták ellenére közös pontokat talált például a civilpolitika, az oktatás és a pártfinanszírozás mentén. Vona úgy látja: Orbán Viktor a démonaival küzd, viszont Simicska Lajos szimpatikus neki, találkozott is vele, de nem finanszírozza a Jobbikot. Vona szerint Simicska úgy érzi, nagy felelőssége van abban, hogy így alakult Magyarország sorsa.
128
Korrupció
2017. március 24. 9:40
Kell-e Magyarországon a román DNA-hoz hasonló korrupcióellenes ügyészség? Erről vitatkoztak az Eötvös Csoport szerdai konferenciáján. A Sapientia Egyetem szakértője szerint Romániában a DNA és az ügyészi elit egy új bálvány lett, miután a politikai elitből kiábrándultak az emberek. Schiffer András azért is ellenzi egy hasonló szervezet felállítását Magyarországon, mert annak az élére is csak egy Polt Pétert ültetnének. Tudósításunk.
23
Változatok nemzettudatra
2017. február 24. 13:52
Pszichedelikus élményben volt részünk az Eötvös Csoport magyar nemzettudatról szóló konferenciáján. Az Ablonczy Balázst, Béndek Pétert és Bolgár Dánielt felvonultató vitán a függetlenségi beszédmódot, a „dzsémszbondiánus”, kelet-nyugati világképünket és az emléktábla állításban is megnyilvánuló bizonyítási kényszerünket kárhoztatták. Kiútról nem esett szó.
25
Aranytartalék
2017. január 6. 21:04
Egy pénteki híresztelés szerint az MNB túladott a magyar aranytartalékon. A Nemzeti Bank cáfolt, mondván, csak másik sorba került a jegybanki mérlegben. De mi is az a magyar aranytartalék? És mi történt most vele? Utánajártunk és kiderült: nincs is saját birtokunkban aranyunk, csak aranykövetelésünk van – amit nem eladtunk, hanem csak kikölcsönöztünk. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint jól jártunk ezzel.
20
2016. november 4. 13:40
Orbán Viktor szerint idén is léphetünk egyet előre a foglalkoztatottság terén. Közel 4,4 millió foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék alá került, amire a magyar piacgazdaságban nem volt még példa. Mit is jelent ez?
18
E-learning tananyag a migrációról
2016. november 2. 15:56
Ingyenes online tananyag készült a Jezsuita Menekültszolgálat megbízásából a Szíriából induló menekültválság okairól. A készítő Mohay Borbála szerint a diákoknak a jelenkor kihívásait meg kell érteniük, és készen kell állniuk a véleményformálásra is. Az tananyag pedig valóban tartalmas és vitára késztető lett. Interjúnk.
21
Henry Olsen
2016. szeptember 23. 13:39
„Orbán Viktor nem véletlenül fejezte ki szimpátiáját Donald Trump felé” – mondja Henry Olsen amerikai választási szakértő, aki rendkívül pontos választási előrejelzéseiről ismert. A dolgok jelen állása szerint Hillary Clinton győzelmét valószínűsíti Olsen, aki szerint bármelyik jelölt győz, gyenge elnök válik belőle, hiszen az amerikaiak egy jelentős része sem Trumpból, sem Clintonból nem kér: „Az amerikaiak most az alapján választanak, kit utálnak jobban”.
46
Kvótanépszavazás
2016. szeptember 13. 14:10
Hogyan szavazzunk a kvótanépszavazáson, ha félünk a menekülthullámtól, de elutasítjuk a kormány kampányát? Az Eötvös Károly Intézet univerzális megoldást ajánl: válasszuk a tudatos bojkottot! Az intézet sajtóreggelijén megtudhattuk: egy elsőéves joghallgató is tudja, hogy alkotmányjogilag elfogadhatatlan a kormány plakátkampánya, és hogy bármi történik a szavazáson, úgyis a kormány sikerpropagandája következik. A Mandinernek pedig azt üzenték a szervezők: nem kaptak pogácsát Soros Györgytől. Tudósításunk.
57
Földkérdés
2016. augusztus 19. 14:30
„Mi, akik a magyar föld sorsáról írtunk, tudományos véleményünket megküldtük a kormánynak, a döntéshozóknak. Aztán meglátjuk. De elég sürgető a helyzet, mert a földbirtokviszonyok rosszabbak, mint az 1945-ös földosztás előtt” – mondja Andrásfalvy Bertalan, az egykori Antall-kormány oktatási minisztere a Mandinernek. A neves etnográfus szerint katasztrofális állapotban a van a magyar vidék, ezért felszólítja a nagybirtokosokat, hogy földbirtok-adományozással teremtsenek munkahelyeket és megélhetést a falvaknak. Andrásfalvy úgy látja: Ángyán József sorsán látszik, micsoda ellentétek vannak itt nemcsak a felszín alatt, hanem egészen láthatóan. Interjúnk.
45
Liberális össztűz
2016. július 4. 17:53
Megpecsételődött az EU sorsa a Brexit után? – tették fel a kérdést a brit elemzők részvételével tartott Republikon-konferencián, ahol négy Brexit-ellenes szakember vitatkozott egy szem Brexit-pártival, Gerald Frosttal. Egyetlen dologban értettek egyet: a nacionalizmus várhatóan erősödni fog az Európai Unióban, arról viszont megoszlottak a vélemények, hogy megpróbálkozik-e Nagy-Britannia egy második népszavazással. Tudósításunk.
34
Egészségügy
2016. június 27. 14:55
A betegeket munkadarabként jelentik le, a kórházi osztályok egymásra tolják a felelősséget, így annyira alacsony az eredményesség, hogy jelenleg nem lehet egységes minőségbiztosítási rendszert bevezetni az állami egészségügyben – derült ki Baraczka Mariann, Sinkó Eszter és Kovácsy Zsombor egészségügyről folytatott szakértői beszélgetésén. Tudósításunk.
25
Brexit után
2016. június 27. 14:10
A brit Munkáspárt válsága tovább mélyül: a szigetország hagyományai szerint működő ellenzéki árnyékkormány tagjai sorozatosan lemondanak arra hivatkozva, hogy elégedetlenek Jeremy Corbyn pártelnök vezetésével. Corbyn ellen egy bizalmatlansági indítvány is folyamatban van a párton belül, ő mégis maradni szeretne és új árnyékkormány felállításán gondolkodik.
1
Elemzés
2016. június 21. 14:10
Magyarország nagy valószínűséggel már pontszerzés nélkül is továbbjuthat az EB csoportjából, de ha továbbjut, kérdés, vajon kivel játszik majd. Számításaink szerint olyan nagyágyúk közül kapunk majd valakit a nyolcaddöntőben, mint Anglia, Belgium, Németország vagy Spanyolország. Esélylatolgatás.
5
Hívő tag
2016. június 20. 8:30
„A Kereszténydemokrata Néppárt erőszakosan helyzetbe akarja hozni a keresztényeket” – mondja Bárándy Gergely, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának alelnöke az egyházügyi törvény vitáiról a Mandinernek. A magát katolikusnak valló MSZP-s politikus elárulja, mi van a szocialisták hívő tagozatával, miben nem ért egyet Gyurcsánnyal, valamint arról is beszél, hogy kétharmad hiányában a Fidesznek meg kell barátkoznia a kompromisszum fogalmával. Interjúnk.
105
2016. június 3. 10:20
Szívesebben látna egy rugalmasabb, nemzeti identitást toleráló Európát – mondta Martonyi János volt magyar külügyminiszter, amikor a Danube Institute rendezvényén beszélt az Európai Unió megreformálásáról. A veterán diplomatával egyetértett João Espada portugál professzor is, aki az önkéntesség és a szubszidiaritás elve mellett állt ki. A konferencián fény derült arra, kicsodák a populisták és miért nincs ellenszer az extremizmusra. Tudósításunk.
10
2016. június 1. 13:44
„Nagyon szexi” jobboldali populista pártokról, gyenge és liberalizálódott baloldalról, valamint a Brexit esélyeiről beszélt két brit politikai elemző, David Goodhart a Demos, valamint Micahel Mosbacher a Social Affairs Unit képviseletében. A Danube Institute Európa jövőjéről szóló konferenciáján többek között azt is megtudhattuk, hogy Európában új baloldali társadalmi osztályok alakultak ki. Tudósításunk.
12
Európa-konferencia
2016. június 1. 13:38
Putyin és a szélsőjobb profitál Európa kelet-nyugati megosztottságából, ezért pedig Angela Merkel is felelős – tudtuk meg a Danube Institute Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Norman Stone professzor, Margaret Thatcher egykori külpolitikai tanácsadója és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter beszéltek Magyarország, Közép-Európa és az Európai Unió viszonyáról. Tudósításunk.
7
Chikán-Urbán
2016. június 1. 12:21
Gyenge a versenyképességünk, siralmasak a felzárkózási esélyeink és túlságosan államfüggő a magyar társadalom – hangzott el az Eötvös Csoport gazdasági témájú konferenciáján. Az eseményen Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, valamint Urbán László közgazdász beszéltek arról, hogy az EU-s pénzeket nem használjuk fel hatékonyan, hiányoznak a magánberuházások, a fő kitörési pont pedig a kkv-szektor fellendülése lenne. Tudósításunk.
74

összesen: 30 db | 18 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó