162 év

2010. május 14. 07:57

Ha megszüntetik az oktatásügy-kultúra önálló képviseletét, az egyik legfontosabb nemzeti tartalom intézményes kifejeződését kérdőjelezik meg.

2010. május 14. 07:57

„Egy társadalom polgárosodottságának szintjét az oktatásüggyel is lehet mérni, sőt, sokan úgy gondolták és gondolják, hogy a műveltségi polgárosodás egyenértékű a gazdasági értelemben vett polgárosodással. A kommunista éra ebben a dimenzióban nem gondolkodott, de miután a kommunisták civilizáló funkciót is be kívántak tölteni, ezért az ő gondolkodásukban nem a polgárosodás, hanem inkább a népboldogító motívum munkált. Az 1990-től működő magyar demokratikus államrend is eleddig érintetlenül hagyta a megint csak változó nevek alatt futó oktatásügyi, kulturális államigazgatási-miniszteriális képviseletet.


Most, 2010-ben ez a 162 éves, változó motívumokból, változó intenzitással és színvonalon folytatott tradíció megtörik. Akik most erről döntenek, önmagukat nemzetinek gondolják. De ha megszüntetik az oktatásügy-kultúra önálló államigazgatási képviseletét, akkor az egyik legfontosabb nemzeti tartalom intézményes kifejeződését kérdőjelezik meg. Akik most erről döntenek, azok polgárinak gondolják magukat. De a magyar polgárosodás menetében 1848 óta a műveltségi polgárosodásnak mindig is meghatározó, kiemelt szerepe volt, ezért erőteljes kétségeket ébreszt ennek az öndefiníciónak a hitelessége.

Akik most erről döntenek, azok konzervatívnak gondolják magukat. Mióta modern nemzettudat van Magyarországon, azóta a oktatásügy és a kultúra mindig is ennek esszenciájához tartozott, s ezt fejezi ki ez a 162 éves tradíció. A konzervativizmus alap-megközelítésben értékőrzést jelent. Itt és most egy 162 éve őrzött értéket dobnak ki az ablakon. Kérdéses tehát a konzervatív tartalom.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2010. május 14. 16:48
Az oktatásügy önálló képviselete nem feltétlenül szükséges, hogy testet öltsön önálló minisztérium képében. Persze, arra nem igazán tudok példát mondani, hogy mi van akkor, ha nincs címzett, kizárólagos hatáskörű miniszteri képviselete a kormányban. Arra viszont a szoci-liberális érában számtalan példa volt, hogy bár önálló minisztériumként működött, tevékenysége mégis csak kettesalá osztályzatot érdemelt. Soroljam a bukott minisztereket, hogy eloszlassam Gerő elftárs amnéziáját? Amúgy olyan időszakban, amikor konzisztens döntéseket kell a minisztériumi apparátusokon keresztülverni, teljesen természetes, hogy nagyobb hatalomkoncentrációt igényel. Most ilyen időszak van. Szétzüllesztett közoktatás. Ne feledjük, a FIDESZ-KDNP arra kapott felhatalmazást, hogy rendbetegye az országot. Úgy gondolom, néhány orráig sem látó álértelmiségin kívül minden gondolkodó így cselekedne.
Karpo
2010. május 14. 15:08
Nem értem. A mostani struktúra nem igazán szenvedi meg, ha a tetején hozzányúlnak. Inkább az a baja, hogy Magyar Bálint keze nyomán tönkrement a közoktatás színvonala. Az oktatási-kulturális hagyomány restaurációra vár. Arra, hogy a nyolcadik osztályos kifestőkönyvek helyett színvonalas tanagyagot kapjanak a kölkök és az ismeretek ellenőrzésének rendszere is visszaálljon a régi kerékvágásba. Főleg a reál tárgyakra kellene rákapcsolni, különben sok jóra nem számíthatunk.
Cavinton
2010. május 14. 11:22
"A kommunista éra ebben a dimenzióban nem gondolkodott, de miután a kommunisták civilizáló funkciót is be kívántak tölteni, ezért az ő gondolkodásukban nem a polgárosodás, hanem inkább a népboldogító motívum munkált" Gerő boldogít nép. Dessewffy névváltoztatás mellé kéne egy Garay is.
Tündér_Lala
2010. május 14. 11:10
Pontosan az a teljesítmény és szellemiség indokolja a struktúra átalakítását, amelyet a ballib meghonosított a két területen és a tárcáknál. Amit Gerő András előad az a tipikus féligazság, amellyel - ha az előzményeket, a tetteket nem ismernénk - még talán egyet is érthetnénk. Viszont láttuk a folyamatot, látjuk hová vezetett. Ezen változtatni kell és a legegyszerűbb, ha új intézményi hátteret biztosítanak hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!