Állam a válság után

2010. július 09. 18:35

Laikus állampolgárként támogathatjuk a független felügyelő és ellenőrző intézményeknek a felállítását és megerősítését.

2010. július 09. 18:35

„Az állam szükségszerűen politikai, ideológiai küzdelmek erőterében áll, és ez akkor is így volna, ha a kezében lévő eszközöket parciális érdekcsoportok nem igyekeznének saját céljaikra használni. (Márpedig igyekeznek, ezt naponta tapasztaljuk.) Még a közérdeket mindenek fölé helyező államnak is nehezére esne pontosan megfogalmazni, hogy konkrét esetekben mit is kell közérdeknek tekinteni, s az egymással ütköző közérdekek közül melyiket kell – szükségszerűen a másik rovására – érvényesíteni. Sem a laikus választópolgár, sem az ő elvárásainak megfelelni igyekvő politikai döntéshozó nincs kisegítve azzal, ha a világ bonyolultságára hivatkozunk, esetleg a közgazdaságtan tudományának tanulmányozására próbáljuk rábeszélni. A politikus nem légüres térben mozog. Neki döntenie kell, és fog is cselekedni, intézkedni, szabályozni. A gazdasági rendszer bonyolultsága, tudásunk és információink korlátozottsága és a politikai döntéshozatal cselekvési kényszere közti szakadék objektíve létezik, és nem áthidalható. Tele is van a világ egymásnak ellentmondó, egymás hatását lerontó és az erőforrások pazarlásához vezető intézkedések és szabályozások tömegével. Sokról tudunk, még többről – éppen a rendszer bonyolultsága miatt – nem.

A probléma megoldhatatlansága ugyanakkor nem ment fel az alól, hogy a belőle fakadó veszteséget igyekezzünk mérsékelni. Laikus állampolgárként annyit tehetünk, hogy támogathatjuk a független monitorozó, felügyelő és ellenőrző intézményeknek a felállítását és megerősítését. Ezek a létező intézmények, programok és szabályozások folyamatos felülvizsgálatával, a deklarált céloknak való megfelelés ellenőrzésével sokat tehetnek azért, hogy a részérdekeket szolgáló, vagy belső ellentmondásoktól hemzsegő intézkedésekből és szabályozásokból fakadó veszteségek csökkenjenek. Olyanokra gondolok, mint a versenyhivatal, a költségvetési tanács, a pénzügyi felügyelet és mások, amelyek szakmai felkészültsége, ideológia- és politikamentessége ad esélyt arra, hogy jól megrajzolt sztereotípiák helyett praktikusan és mindkét irányban szkeptikusan közelítsenek az állami és piaci szerepek gazdaságon belüli megosztásához. Én úgy látom, hogy a világ ebbe az irányba halad. Vajon mi is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bükk
2010. július 09. 18:57
Erős déja vu érzés. Ez a függetlenség szöveg ment 1990 után is. Hát beszarás. Elkúrták és ellopták a az országot 2010 előtt, de akkor nem merült fel, hogy kellenek független ellenőrtő szervek és az állam pártérdekeket szolgál. Vajon egy független ellenőrző valami nem "parciális" érdeket szolgál? Miért különb, elfogulatlanabb, mint a közhivatalnokok és köztestületek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!