Deficit

2010. augusztus 30. 19:27

Az átkeresztelés a túlzottdeficit-eljárásból valóban kihúzna bennünket, ám a hitelfelvételi szükséglet ettől egy fillérrel sem csökkenne.

2010. augusztus 30. 19:27
„Deficitet csökkenteni, adósságot leépíteni nem leányálom, különösen nem egy olyan kormányzatnak, amely elődjét mindenekelőtt éppen annak »megszorító« politikája miatt anyázta, határozottan azt implikálva, hogy ő majd nem tesz ilyent. Ha viszont az uniós szabályokat tekintjük igazi korlátnak, akkor Brüsszelbe kell szaladni lobbizni azért, hogy enyhítsenek a szabályokon.
 
Kormányunk már a hatalomért folytatott választási küzdelem során is érzékeltette, hogy az államháztartási hiány gyors csökkentéséről és az azt finanszírozó befektetők megnyugtatásáról másképp vélekedik, mint a pénzügyi elemzők vagy a nemzetközi pénzügyi intézmények. Most újabb jelét adta ennek azzal, hogy Lengyelország kezdeményezéséhez csatlakozva a Stabilitási és Növekedési Paktum költségvetési elszámolásokra vonatkozó szabályainak megváltoztatását kezdeményezi az Európai Bizottságnál. (...)

Ne feledjük, a kezdeményezés sikere pusztán azzal járna, hogy annak az összegnek egy része, amit eddig az államháztartási hiány részeként mutattunk ki, most más elnevezést kapna, s ezért az a szám, amit deficitnek hívunk, csökkenne. Az átkeresztelés a túlzottdeficit-eljárásból – az Unióval szembeni büntiből – valóban kihúzna bennünket, ám az állam működéséhez szükséges hitelfelvételi szükséglet ettől egy fillérrel sem csökkenne, s ezt a hitelképességünk miatt aggódó hitelezők éppúgy tudják, mint mi magunk vagy bárki más.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2010. augusztus 31. 10:50
"Ne feledjük, a kezdeményezés sikere pusztán azzal járna, hogy annak az összegnek egy része, amit eddig az államháztartási hiány részeként mutattunk ki, most más elnevezést kapna, s ezért az a szám, amit deficitnek hívunk, csökkenne. " Mivel a befektetőket jelenleg semmi más nem érdekli, mint azok a rohadt számok és a hitelminősítők, valamint az IMF pánikkeltése, így ha játékot szeretnének a számokkal és keménykedni, hogy 'ez nekünk jár' meg 'ez is jár', akkor játsszunk így, számolgassuk el egymásnak a tételeket betű szerint, ne tartsuk magunkban, ha a blokkon szerepelnek kérdéses tételek. A befektetők azt csinálják, amit az IMF mond. Ha az IMF két kézzel hadonászva riogatja a befektetőket, mert nem akarunk újabb hitelkeretet (merthogy ez a történet egyelőre semmi másról nem szól: az IMF szeretné, ha lenne hitelünk, mi meg nem! Ennyi ez a kib*szott a történet), akkor a befektetők elvégzik a piszkos munkát, nekirontanak a forintnak meg az államkötvényeknek. Ami szomorú, hogy nem ismerik fel, hogy időről időre csak az IMF kutyájaként, láthatalan pórázon megvezetve általáuk valójában nem áhított célokért habzik a szájuk (ha pánikkal bedöntöd a bankot, nem tudja visszafizetni a betéted stb.). A számokat, amiket feladatul kaptunk, vállaljuk, ennek semmi köze a hitelkerethez. Aki nem komplett hülye, az látja, hogy hiába tudod a 3%-ot teljesíteni, ha közben hitelt kell felvenned a túléléshez. Persze kérdés, hogy jót akar-e Neked, aki a túlélésedre akar uzsorakölcsönt adni... Mindegy, hogy önerőből bukjuk el a számokat, vagy hogy mentőövvel a számokat teljesítve, örökre hitelcsapdában ragadunk. De ha már így bele vagyunk buzulva a számokba, akkor fussuk át szépen, hogy amikor szó nélkül benyeltünk bizonyos tételeket a blokkon, akkor nagy kussolás volt a túloldalon, most meg még a filléreken is megy a szőrözés... Annyi pozitív hozadéka van az egész történetnek, hogy még talán pont a point-of-no-return előtt kimutatta a foga fehérjét az IMF. Nekik semmi más nemszámít, csak az adósságszolgálati viszony fenntartása, tovább és tovább, egészen a végtelenségig, ha kell gyújtogat a kertünk alatt, hogy nyomatékot adjon a fenyegetésnek. Egyszerű védelmi pénzről van szó. Peti, ez ennyire egyszerű, kár az IMF seggét nyalni, már kimutatta, hogy mi a célja. Már csak az arcodat veszítheted.
marós
2010. augusztus 31. 06:50
A szoc-lib hatalom uralma vezetett a gödör mélyére, ezt visszaimádkozni kisérlik meg azok a médiaterroristák (talpnyaló patkányok), akik az új kormány minden intézkedését, amelyik keresi a kivezető útat, minden szakmaiság nélkül csipőből, a fidesz, és O.V. szidalmazására használják fel.
elfelejtette
2010. augusztus 30. 20:20
Én sem tartom korrektnek a jelenlegi elszámolást. Miközben a nyugdíjjárulék befizetések nem elhanyagolható része az alapoknál jelentkezik bevételnél, addig a nyugdíjkiadások szinte teljes egészében az állami nyugdíjkasszát terhelik, és ez a költségvetési deficitet növeli.
bz249
2010. augusztus 30. 20:00
Mar hogy a fenebe ne szamitana a finanszirozasi igenyeink szempontjabol. A koltsegvetesben ugyanis nem elhanyagolhato tetelt jelent az allamadossag kamatterhei nevu rubrika. Ha alacsonyabb a kamat, akkor osszessegeben kevesebb uj hitelt kell felvennunk. Ha ezzel a konyvelestechnikai izevel stabilabbnak latszodhatunk es a kamatfelarunk csokkenhet, akkor nagyon is kemenyen kell harcolni erte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!