A vesztesek mi vagyunk

2010. november 22. 11:57

A Költségvetési Tanács megszüntetésével leginkább mi, állampolgárok járunk rosszul.

2010. november 22. 11:57

„Milyen jó lett volna korábban, ha a Medgyessy-kormány száznapos osztogatásának hosszabb távú negatív hatásait a szélesebb közvélemény is megismerhette volna. Az is értékelhető lett volna, ha 2006-ban nem derül ki hirtelen, hogy a költségvetési hiány több mint kétszerese lett a korábban vártnál, ha átláthatóbbak lettek volna az úgynevezett PPP-konstrukciókba ölt költségvetési pénzek.

Milyen jó, hogy most a Költségvetési Tanács rámutathatott arra, az elmúlt tíz év nyugdíj-megtakarításainak felélésére építő gazdaságpolitika, mennyire felelőtlen, fenntarthatatlan elképzelés. A Költségvetési Tanács intézménye persze nem csodafegyver, de egy esélyt jelentett arra, hogy kitörjünk a fiskális alkoholizmusból.

A Költségvetési Tanács megszüntetésével leginkább mi, állampolgárok járunk rosszul, hisz nehezebben lesz követhető, hogy mire is használják fel az adóforintjainkat. Nem lesz mire támaszkodni, amikor a politikai pártok ígéretdömpinggel kábítanak, a döntések káros következményeivel akkor szembesülünk majd, amikor már túl késő. A költségvetési politika szabályozására vonatkozó törvények eltörlésével, felhígításával kapcsolatban persze nem vagyunk egyedül. Sikerült olyan szép társaságba kerülni, mint Venezuela, Ecuador vagy Argentína.

A mostani javaslat indoklása, a romafelzárkóztatás belekeverése is meglehetősen szerencsétlen húzás, azt sugallja mintha a finanszírozás tekintetében kizárólagosságról lenne szó. A Költségvetési Tanácstól kevesebb mint egymilliárd forintos éves támogatást vonnak most el, a terrorelhárításra, „ a magyar CTU-ra”  fordított pénzből, illetve a debreceni focistadion építésére kiutalt összegből húsz évig üzemelhetne még az intézmény. Természetesen nem értünk még az út végére, tavasszal következik majd az MNB, az utolsó független intézmény megtörése. Kitűnő lehetőséget biztosít majd erre egyrészt az új alkotmány, másrészt, hogy a Monetáris Tanács számos tagjának mandátuma is lejár.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2010. november 23. 08:47
a kt is csak egy maszop háttérintézmény lerakat volt, azzal a céllal, hogy a leendő polgári kormányt "szakmai" alapon alázza - a bajnai féle, ránézésre 500 milliárdos lyukkal megírt költségvetésre egy szavuk se volt, ahogy már előttem írók is nagyon helyesen említették - minek a gki mellett még egy maszopos segédcsapat, ráadásul horribilis állami pénzekkel kistafírozva? az mnb pedig kifejezetten nem szakmai szervezetként működik simor elvtárs kinevezése óta, hanem a böszme mindenkori politikai és gazdasági érdekeinek megfelelően - egyébként simor elvtárs is az egykori kisz vezetőképzőből szabadult, és nem azért lett a deloitte vezetője, mert hihetetlen színvonalú szakmai munkásság állt volna a háta mögött- a cég kapcsolatembert keresett, aki bejáratos, otthonos a működő hatalmi struktúra berkeibe - és ehhez a volt kisz, mszmp vezetői múlt a legjobb ajánlólevél- hisz ők vannak ott mindenhol az államigazgatásban, bankok vezetésében (pl apró piroska x bank ig.tagja volt), és nem utolsó sorban ez a kör privatizálta Magyarország jelentősebb cégeinek 90%-át....
poverello
2010. november 23. 07:16
Furcsányék sok éves elqrása miatt vetődött fel pár éve a költségvetési tanács létrehozása, mint olyan szerv amely vétójoggal is rendelkezve pár szakemberrel véleményezné a mindenkor benyújtott költségvetést. Hangsúlyozom, hogy már a Fidesz indítványánál is pár emberről és jogosítványokról volt szó. Ehhez képest a szocik létrehoztak egy monstre szervezetet, ( 835 milla/év) amelyik mindenféle jogosítvány nélkül egy amolyan kirakat szereppel tökéletesen megfelelt akkor és ott nekik. El lehetett játszani a "húúú de milyen remek kontroll szerveink vannak" című eu-becsapóst. Visszanézve a 2009 év végén elfogadott 2010. évi költségvetésre akkor valamiért az roppant jó volt és mindenben megfelelő, holott nem kellett volna még közgazdásznak sem lenni ahhoz, hogy pár szám összehasonlításával látható legyen annak teljesíthetetlensége. Kopits úrék akkori bólogatása a mostani siránkozás mellett finoman szólva is minimum hiteltelen!!! A jelenlegi "gitt-egylet" felszámolása mindenképpen hasznos és szükségszerű!!!
narmer
2010. november 22. 22:34
Ha ez a Kopits tudna magyarul, ha képes lenne a magyar nyelv minimális használatára, ha tudná az alanyt és az állítmány egyezetetni, ha nem rakná tele a mondókáját a legszörnyűbb germanizmusokkal, nyögésekkel, őőőőzésekkel, és mindenekfelett, ha nem az IMF rakta volna nyakunkba, akkor ...talán.
papika
2010. november 22. 20:32
Bírom ezt a szakértő-populizmust. Szerintem mostanában ez a leggázabb. A sok okos szakértő mindent tud, de a gaz politikusok az orruknál tovább látni képtelen választók miatt inkább mindent elbasznak. Hajj,szakértő-populistáim, ha ilyen egyszerű lenne a világ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!