Kívül tágasabb!

2010. november 12. 11:00

Nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc számára érdektelen az MSZP: a párton belül akarja megvívni a csatát.

2010. november 12. 11:00

Az MSZP-ben még mindig vannak gyurcsányisták. Vitányi Iván például. Miért is tesz ő hűségesküt Gyurcsánynak?

Ne felejtsük el, hogy Gyurcsány Ferenc egyelőre belül van a szocialista párton. Vitányi Iván pedig emblematikus alakja az MSZP-nek, aki régóta az elmaradottság-modernség ellentétpárban gondolkodik, s talán úgy véli, korai lenne a rendszerkritika, hiszen az új rendszer még ki sem épült, Gyurcsány Ferenc pedig a reformjaival gyorsítaná a modernizációt. Szerintem a baloldalnak ideje lenne visszatérnie a kapitalizmuskritikához - nem kellene megijedni tőle, hiszen a rendszerkritika nem jelenti azt, hogy most bárki meg akarná dönteni a kapitalizmust.

Rendszerkritika? Ez a tér már a Fideszé: Orbán Viktor már két éve is világtendenciák fordulásáról beszélt. Hol terem itt babér a baloldalnak?


Ha a jobboldal nem fundamentalista rendszerkritikát fogalmaz meg, hanem a nemzeti sajátosságokra tekintettel lévő, élhető kapitalizmusban gondolkodik, azért nem kell kárhoztatni. Babér azonban bőven terem a baloldal számára, hiszen ennyire közpolitikai program nélkül még soha senki nem nyert választásokat, mint idén a Fidesz. Az ország eladósodása, a kevés megtakarítás, a szegénység, a kutatásba, fejlesztésbe visszaforgatott pénzek alacsony szintje pedig együtt adják ki az ország versenyképtelenségét. Ezekre a gondokra a baloldali-liberális kormánynak sem volt válasza - a nemzeti fejlesztési terv középpontjába például az aktivitási ráta növelését kellett volna állítani; ebben jelentős mulasztások történtek. Azt viszont nem előlegezném meg, hogy a jelenlegi kormány valóban tesz majd a leszakadt egyharmadért. Az egymillió új munkahellyel mint céllal egyet lehet érteni, de a kormány csak most igyekszik tartalommal feltölteni a tág kereteket, amelyekkel nyert, miközben - lásd egykulcsos adó - gyakorlatilag folytatja az új középosztály kiépítésének politikáját. Ez a maga szempontjából érthető, a baloldal feladata viszont az lenne, hogy nemzeti jövőképet adjon, ebben pedig választ a bajban lévő egyharmad gondjaira - a fenntarthatóságot, az ország érdekét szem előtt tartva, azaz nem egyszerűen segélyezési politikával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2010. november 12. 20:59
A baloldal egyenlőre nem jövőkép-adással van elfoglalva, hanem a kormány gáncsolásával. Vagy talán a saját jövőjükre gondolnak: megbukik a kormány, és újra uralomra kerűlnek? De kit lelkesít ez? Ez nem jövőkép, hanem kilátástalanság.
Dr. Kotász
2010. november 12. 19:22
Földes, mikor lesz a Good By koncert? Többen megnéznénk.A látvány,és pirotechnikai elemekkel ne Gergényit bízd meg,azzal már teli van brokink,a múltkor is beégett!
marko11
2010. november 12. 13:57
"Az ország eladósodása, a kevés megtakarítás, a szegénység... Ezekre a gondokra a baloldali-liberális kormánynak sem volt válasza..." - mondja Földes György. Válasza azért nem volt, mert ők csinálták. (Igen: Igen. Megcsináltuk!:))) Ja, és a nagytőke pártját/kormányát nem kellene baloldalinak nevezni!
balbako_
2010. november 12. 11:37
Elkésett, elkésett, elkésett! Ha csak két évvel korábbi a szöveg akkor érne valamit. Fiúk sokadszor akarjátok a kuplerájra kiírni, hogy imaház, már csak 900 ezren járnak oda imádkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!