A jobb lázadása - Words come easy

2011. március 21. 17:52

A preambulumot telepakolták nagyot durranó, de létük értelmét ezzel ki is merítő petárdákkal.

2011. március 21. 17:52

„Olvasom az új alkotmány tervezetének preambulumát. A szavak könnyen jönnek, ez világos. Olykor, azt hiszem, túl könnyen. Vessünk össze példaképpen két bejelentést: »Büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.« »Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.« Az első mondat patetikus, de konkrét tartalma és egyszerű értelme van. A másik kettő tipikus giccs, a hamvasi értelemben vett cigányzene, amely nem haladja meg a szoboravató politikusi vagy évnyitó igazgatói szónoklat színvonalát. Hatásvadász és kongóan üres. Telepakolták nagyot durranó, de létük értelmét ezzel ki is merítő petárdákkal. S ez, sajnos, évszázados baj a magyar politikusok esztétikai érzékével. Persze nem csak a magyarokéval, az alábbi kijelentés például ugyan ejrópai értelemben véve politically correct (PC1), sőt, politically cool (PC2), ám ettől még ugyanolyan értelmezhetetlen, mint egy Fabergé-tojás, bár kétségkívül ugyanolyan csicsás: »Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság
Uff.

Nem értek egyet Hermann Broch nevezetes giccselméletével, amely szerint minden műalkotás, amely közvetlenül a szépséget célozza meg, okvetlenül giccsé válik. De annyi igazsága van, s ez nem kevés, hogy a szépnek, a vonzónak lényegi köze van az igazhoz, az őszintéhez, a mélyhez. Az idézett mondatok felületessége, odahánytsága, tiszavirág-szerűsége szembeötlő (s van még ilyen mondat, szószerkezet bőven). Nem is lehet sem igaz, sem őszinte, sem mély; ezért harmóniája fülsértő, stílusa kuliszszahasogató.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. március 22. 02:26
"A preambulumot telepakolták nagyot durranó, de létük értelmét ezzel ki is merítő petárdákkal." Nem kéne összekeverni a preambulumban szereplő dolgokat saját magaddal... Lehet, hogy te képes vagy nagyot durrani, de mi a helyzet léted értelmével...? :)
states
2011. március 21. 22:49
Kétségtelenül lehetne ennél emelkedettebb, és egyben kevésbé közhelyes a preambulum, van egy sanda gyanúm, hogy nem a legalkalmasabb emberek vesznek részt a megfogalmazásában. Ismerve a Fidesz személyzeti politikáját nincs is ebben semmi meglepő. Ha így lenne, az persze még kevésbé tetszene a Magyar Narancsnak, az ő esztétikájukat mindenekelőtt a magyar, a nemzet, a keresztény fogalmak sértik, ezt szeretnék lecserélni a saját giccseikre, olyanokra mint a rasszizmus, antiszemitizmus, kisebbség, az idegen szép, de a legszebb a balliberális kentaur, amelyik derékig Paul Lendvai, deréktól lefelé Heller Ágnes.
Kündü
2011. március 21. 19:35
Amúgy AMELYIK POLITIKAI FILOZÓFIA pártja épp HATALMAT GYAKOROL állami, regionális és helyi szinteken is, AZ HOGYAN LÁZADHAT, Balázs, s KI ELLEN?? A bukott és - önmagának köszönhetően - MEGSZŰNT deviáns ellenzék ellen?! Hülye vagy te, ecsém, csak nem forogsz...
Kündü
2011. március 21. 19:29
Balázs, kezdjük ottan: HOGY NÉZEL TE KI??! Mint egy amorf kriminálpszichopata a Szondi-tesztből...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!