Orbánék a kádári úton

2011. április 08. 11:55

Amiképp Kádár, a mai miniszterelnök se képes önkritikára.

2011. április 08. 11:55

„Negyedszázaddal ezelőtt valami hasonló zajlott le Magyarországon. Kádár Jánosnak az MSZMP 1985-ös kongresszusa előtt az az ötlete támadt, hogy kerüljön, amibe kerül, dinamizálni, azaz takarékosság helyett növekedési pályára kell állítani a gazdaságot s ezzel egyidejűleg a már évek óta stagnáló életszínvonalat is. Óhajának megfelelően az engedelmes pártvezetés igent mondott erre a tőrőlmetszetten voluntarista, semmilyen belső forrásra nem támaszkodó tervre, amely beleszőtte a dinamizálásba a több évi restrikció után már-már megvalósulni látszó pénzügyi egyensúly kívánalmát is.

Minden szakmabéli tudta, hogy itt egy »lehetetlen hármasságról«, egymást kioltó, ennélfogva megvalósíthatatlan célokról van szó. Hacsak... Hacsak – idézem megint Mellárt, de már a jelenből – »nem vonnak be külső forrásokat«. Kádár parancsára a gazdasági-pénzügyi vezetés pontosan ezt tette. Hitelből növelt életszínvonalat. Orbán úgy nyúlt külső forrásokhoz, hogy az egyensúly (nem az életszínvonal) megtartása végett »lerabolta« a bankokat, a szolgáltató szektort, a nyugdíjpénztárakat. (...)

Ez volt az akkori vezetés kvázi »Széll Kálmán Terve«, a kényszer jegyében. A lesújtó mérlegek láttán kisvártatva jött az izzadságos beismerés is: semmi se alakul úgy, ahogyan a főnök elképzelte. Gyorsan visszatértünk a megszorításokhoz, amiképp szó szerint ezt az utat járják Orbánék is, akármennyire ismételgetik nap mint nap e fogalom és gyakorlat lejárt szavatosságát. De amiképp Kádár, a mai miniszterelnök se képes önkritikára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2011. április 09. 12:12
"Kádár parancsára a gazdasági-pénzügyi vezetés pontosan ezt tette. Hitelből növelt életszínvonalat. Orbán úgy nyúlt külső forrásokhoz, hogy az egyensúly (nem az életszínvonal) megtartása végett »lerabolta« a bankokat, a szolgáltató szektort, a nyugdíjpénztárakat. (...)" Legalább odafigyelne, hogy mit ír. Mert ebből az jön le, hogy banktól hitelt felvenni vagy bankot rabolni egy és ugyanaz.
atila68
2011. április 09. 08:51
Kedves Acél Endre! Minden bizonnyal elkerülte a figyelmét Orbán Viktor média törvény módosítással kapcsolatos nyilatkozata. Vagy csak szimplán hazudik.
allover
2011. április 09. 06:46
Acsádi! Nyugi, majd én elgáncsolom azokat a zOrbánékat a kádári úton! Egyébként, emiatt miért aggódsz? Vissza"jöhetnének" számotokra a "boldog és szép idők", DE NEM JÖNNEK VISSZA AZOK A BOLDOG ÉS SZÉP IDŐK! B@sszad meg! Szálkás nyelveddel már véresre nyaltad kádár seggét a kormányváltás óta! Kinek jó ez? Nem visít az "öreg"?
marós
2011. április 09. 05:54
Acél et megírta a legújabb "hangulatjelentést", et.-k egy hétig nyugodtan maradhat mindenki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!