Útban vannak

2011. április 18. 14:59

A preambulum kitételei az üres nemzeti nagyzolás és a sekélyes stílusú „alkotmányköltészet” elegyeként riogatják az ép elméjét még megőrző állampolgárt.

2011. április 18. 14:59

„A már eddig is talán a legtöbbet emlegetett és idézett preambulum – fideszmagyarul az amúgy tisztázatlan jelentésű »nemzeti hitvallás«-nak fordítják – tökéletes tükre annak a történelmi és fogalmi zűrzavarnak, amely szellemi szülőinek fejében uralkodik. Szimbolikusnak szánt kitételei az üres nemzeti nagyzolás és a sekélyes stílusú »alkotmányköltészet« elegyeként riogatják az ép elméjét még megőrző állampolgárt; ám magának az alaptörvénynek a textusáról sem mondható el, hogy megfogalmazói tartották magukat volna a közjogi korrektség normáihoz. Szájer József, aki tudvalevően egyik legbuzgóbb motorja volt az alkotói folyamatnak, lefegyverző ideológiát szállított például az alkotmánybírósági hatáskörök szűkítésének vagy akár a visszamenőleges hatályú törvénykezésnek az igazolására. »Ezekhez a kérdésekhez nem lehet arisztokratikusan, jogi elefántcsonttoronyból viszonyulni.« Ami lényegében annak beismerése, hogy a kétharmados parlamenti többség érdekeinek megfelelő politikai praktikum határozza meg az alkotmányozást.

Ebből következik, hogy Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője hétről hétre afféle bűvészmutatványként rántja elő a módosító indítványokat, mint nyuszit a kalapból. Egyik javaslata előírta volna az alkotmánybíráknak, hogy döntéseiket az úgynevezett történeti alkotmány és a később elfogadandó sarkalatos törvények alapján kell meghozniuk. Csakhogy egyrészt senki meg nem mondja, mit értsünk a »történeti alkotmány« fogalmán – ezért aztán ez a klauzula mindenre és mindennek az ellenkezőjére is felhasználható –, másrészt, ha a kétharmaddal meghozott törvények határolják be az Alkotmánybíróság mérlegelési lehetőségeit, akkor a taláros testület de facto okafogyottá válik. A Fidesz alighanem kénytelen volt felmérni, hogy ez a passzus végképp védhetetlen lenne Európa politikai közvéleménye előtt, amely még a médiatörvény botrányát sem emésztette meg. Lázár végtére »becserélte« indítványát: helyette váratlanul előállt egy látszólag ártalmatlanabb ötlettel, a bírák nyugdíjkorhatárának 62 évre való leszállításával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lola
2011. április 19. 10:04
Igen, tegnap este láttátok volna ezt a pofát az "Újságíró"klubban! Halálkomoly arccal lamentált a tettestársaival együtt azon, hogy majd kicsoda meg hogyan meg mikor tudja megdönteni az Orbán-kormányt és már vinnyogtak az erőlködéstől, mégsem jutott eszükbe semmi reményt keltő forgatókönyv, végül a győri civil pasas győzelmét kissé bizonytalanul ugyan, de úgy definiálták, mint első lépést a lenini úton és így már nyugodtabban tudtak hazamenni. Nem tudom miért van ez így, de a legvéresszájúbb jobboldaltámadók közt mostanában három színikritikus is van. Mészároson kívül a faék-szellemű Csáki banyek és a szofisztikus uszító Koltai Tamás. Mindhárman nagyon viccesek, mert ők tényleg elhivatott épelméjűeknek tartják magukat!
marós
2011. április 19. 06:07
Mészáros et. ! Ebből acikkből is kilóg a lóláb. Szeretnétek továbbra is azt a számotokra minden jót bíztosító életmódot visszaharcolni. Nem fog sikerülni, a választók soha többé nem kérnek belőletek egy szikrányít sem.
dé208
2011. április 18. 23:51
M.T. puszta megjelenésével riogatja az ép elméjét még megőrző állampolgárt.
kaanm
2011. április 18. 21:00
Szerencsére tök mindegy, hogy mit ír Mészáros Tamás, mert pontosan tudjuk, hogy kicsoda. Egy féreg.Egy senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!