Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Max úr

2011. július 21. 07:27

Tényekkel eldönteni ma már bajos, Képíró maga is gyilkolt-e Újvidéken, vagy csupán a beosztottjait uszította ölésre.

2011. július 21. 07:27
Várkonyi Tibor
Népszava

„Kapóra jönnek rendszerint a váratlan véletlenek. Ostoba szóösszetétel, hiszen a véletlen mindig váratlan. Most azonban, mintha tudatosan érkezett volna meg a kéretlen hasonlat. Néhány nap különbséggel, hogy szerény méreteiben is gyalázatos visszhangot keltett idehaza Képíró fölmentő bírósági ítélete, a német-francia Arte tévéfilmet vetített a vészkorszakról. Monsieur Max volt az alkotás címe, és drámai átütő erején túl is élménnyé avatta Jean-Claude Brialy grandiózus alakítása. (...)

Aghion filmje ennél is jobban általánosít, ami talán hibája is, azt feszegeti, amitől a franciák nagy része ma sem tud szabadulni, hogy jóllehet közismerten nagy részük hősiesen vállalta az ellenállást, többségük mégis becstelen megalkuvással élte át a náci megszállást. Olyan országban időszerű morális erkölcsi dilemma ez, ahol úgy ötvenmillió francia közül »csak« 80 000 zsidó pusztult el a lágerekben, és nem több mint félmillió, mint a parányi Magyarországon.

Hogyan kerül a csizma az asztalra? Tényekkel eldönteni ma már bajos, Képíró maga is gyilkolt-e a tragikus Újvidéken, vagy csupán a »parancsra tettem« buzdításával beosztottjait uszította ölésre. A szánalmas aggastyán föl sem fogja már, miről van szó. Viszont briganti szurkolói egy országot hoznak szégyenbe, amikor ocsmány tapsolásukkal üdvözlik a fölmentő elsőfokú ítéletet. A franciák lelkiismeretét, mégha talán kisebbségükét is, háromnegyed évszázad elmúltával is, szellemi nagyjaik cinkos passzivitása sanyargatja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. július 21. 17:27
Nem tudom, jó-e, hogy nem nyírták ki az összes kollaboránst? Ugyanis akkor Várkonyi sem lenne köztünk már!
Krupp Skya
2011. július 21. 16:32
Várkonyi Tibor kinézetűek rendőrnek jók mert hiába esik le róluk az azonosító 1956 méterről látszik róla hogy rendőr.
Jancsipapa
2011. július 21. 15:54
Biszku Béla,Péter Gábor(Eisenberger Benjámin),Farkas Vladimir, Rajk László,Bauer (körmös) Miklós,Kádár János,Farkas Mihály meg a többiek.Ők uszítottak is,utasítottak meg személyesen is gyilkoltak.Ezt se akkor,se most nem láttad problémának.
savanyú józsef
2011. július 21. 13:06
A franciák nagy része kivárt és próbált túlélni. Egy kis részük ellenállt, egy másik kis részük pedig aktívan harcolt a náci oldalon, mint segédszolgálatos vagy mint a francia Waffen SS tagja (Berlin védelménél is harcoltak franciák a német oldalon). A francia ellenállás amúgy katonai szempontból nem sokat számított, és eleve nem is a megszálló hadsereg ellen irányult (ahhoz túl gyengék voltak), inkább a helyi kollaboránsok meg a német tisztviselők ellen. A legkomolyabb haditettük feltehetően az volt, hogy a háború után likvidáltak kb. 40 ezer kollaboránst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!