Félelem és rettegés: egy alkotmányjogász könyvét olvastuk

2011. október 18. 16:56

Jakab András napjaink alighanem legígéretesebb magyar alkotmányjogásza, akin nem húsz éve bolyhosodik a szürke kardigán.

2011. október 18. 16:56
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Vannak, akik alkotmányjogászi névjegyet villantanak, de felkészültségüknél emlékezetesebb ún. humoros műsorokban nyújtott produkciójuk. Más »alkotmányjogászok« pedig akkor ugranak, ha a rivális politikai oldalt kell ütlegelni, önálló szellemi teljesítményük pedig valahol egy intelligens csimpánz és egy pártszóvivő közé helyezhető.(...)

És vannak az igazi alkotmányjogászok, általában csöndes, nyugodt tudós emberek, akik nem kedvelik ugyan a reflektorfényt, de a kellő időkben csatasorba állnak. Közéjük tartozik Jakab András, napjaink alighanem legígéretesebb magyar alkotmányjogásza, akin nem húsz éve bolyhosodik a szürke kardigán, imponáló pályafutása mindenestül a rendszerváltás után teljesedett ki. Jakab az elmúlt egy-másfél évben kilépett a csöndes könyvtárszobákból, gyakran hallhattuk-olvashattuk nyilatkozatait a készülő Alaptörvényről. De a nyilvánosságot kerülő emberek jelentős részétől eltérően nem részegült meg a reflektorfénytől, a harci dobot egyik oldalon sem verte. Ez a magatartás persze kissé összezavarta a kizárólag barát-ellenség koordinátarendszerben gondolkozó magyar közélet jelentős részét, de bizonyosan gyarapította az őt hitelesnek elfogadók táborát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. október 19. 08:30
Kedves Szerző! Hát nem igazán izgatott fel a "könyvismertetője", melynek "érvelési technikája" kevésbé a tartalomra, hanem főleg szerzője pedigréjére, illetve az Ön mélyenszántó gondolkodásának sarokpontjaira szorítkozik, mint az alkotmányjogászok ruhaviselete és szereplése a szórakoztató médiában... Gondolom ez a személyeskedő "…magatartás persze kissé..." haloványan orientálta "... a kizárólag barát-ellenség koordinátarendszerben gondolkozó magyar közélet jelentős részét, de bizonyosan gyarapította az..." Önt "…hitelesnek elfogadók táborát…".... Viszont kíváncsi lennék mégis, hogy mit is lehetne kihámozni a könyvből arról, hogy - miért is "szerencse", ha az OIT helyett a mostani kurzus klientúrájával sikerül a bíróságok hangadóinak helyét feltölteni, aztán - miért jobb ugyanezt megtenni a társadalombiztosítási önkormányzatokkal - éppen akkor, amikor a közösség ilyen célú anyagi kiadásait a kormány le akarja csökkenteni, illetve - miért is jó, ha a kormány bebetonozza a médiahatalom kulcspozíciójába a saját reszortosát, végül, - hogy mennyiben támogatja a mindenkori, de jelesül: a MOSTANI kormány leváltását inkább a kiváló "alaptörvény", mint a "rákosista" Alkotmány?...(HV-ből át)
tarackos
2011. október 18. 21:47
"Könyve éppen ezért megkerülhetetlen kiindulópontja az új Alaptörvény értelmezésének és a róla szóló mértéktartó vitának." Bálint, látom még mindig nem érted, nem tanultál semmit a tákolmányozásból. Ahogy a tákolmányozásnál sem volt, úgy majd a IV. köztársaság alkotmányozásánál sem lesz kérdés a mértékadó vita. Ahogy az sem, a tákolmány megy a kukába ahová való...
Fakutya ezredes
2011. október 18. 21:43
„Miért kellene félnem tőle? (Az újságíró kérdése Pintér Sándor belügyminiszterre vonatkozott. – A szerk.) Tőle kérdezzék meg, hogy fél-e tőlem. Annak örülnék, ha valaki el tudná intézni, hogy 15 percre bezárjanak vele egy sötét helyiségbe.” (Origo, 2002. május 21.) http://mn.mno.hu/portal/92605
Biomechanoid
2011. október 18. 21:26
Jakab úgy a százhuszadik senki az alkotmányjogászok rangsorában. A legnagyobb tudású alkotmányjogász Szikinger, de ő lenullázta magát Tasnádival, miatta nem lett az AB elnöke. A Heti Hetesben bohóckodó Kolláth is iszonyatos tudással rendelkezik. A fiatalok közül egyedül Cservák Csaba méltó említésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!