A legkisebb is számít

2011. október 14. 18:53

Jó zsebekben az ország – ez is lehetne a plázatörvény-javaslat címe.

2011. október 14. 18:53
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

Az ökopárti kezdeményezésnek még az volt a célja, hogy beleszólást adjon a helyi közösségeknek (az önkormányzatnak, a helyben adót fizető kereskedőknek, a lakosságnak, a civileknek – a fogyasztói érdekképviseleteknek is, hiszen lehet, hogy ők kifejezetten plázát szeretnének) abba a kérdésbe, mennyi és mekkora új bevásárlóközpontot engednek be a településre. Mielőtt még azt gondolnánk, hogy ez valami lila (vagy zöld-) ábránd, érdemes leszögezni: hasonló szabályozások a világ számos pontján működnek, az USA-tól Svédországon át Új-Zélandig. A plázák és társaik ugyanis túlságosan erős hatást gyakorolnak egy-egy település életére: megváltoztatják a vásárlási, a közlekedési, a szabadidő-eltöltési szokásokat, a forgalom ritmusát, erőteljesen torzítják a kereskedelem és a szolgáltatások piacát, beszerzési gyakorlatukkal átrendezik a környékbeli termelőkmegélhetési viszonyait – vagyis egyáltalán nem haszontalan, ha egy ilyen léptékű változásról a legérintettebbek is ügydöntő véleményt mondhatnak.

A Fidesz látszólag felkarolta az ötletet, valójában azonban rögtön a maga képére is formálta: a narancsszínű javaslat már azt tartalmazza, hogy létrejön egy nagy hatalmú minisztériumközi intézmény, és az majd jól eldönti, hogy ki és hova építhet új plázát (vagy bármit, ahol nagy területen vásárolni lehet). A közösség kontrollszerepe ugyanolyan nyomtalanul eltűnt a tervezetből, mint a fogyasztói érdekek képviselete – helyette megjelent a mindent felügyelő állam. A médiaszabályozásból ismert verzióban: nincsenek egyértelmű szabályok, az állami döntnökök szuverenitását legfeljebb a jó ízlés meg az önmérséklet korlátozza. A kormánypárt által megálmodott hatóság székházára leginkább az a felirat illene, hogy »Pláza- és korrupcióügyi hivatal«: ebben a rendszerben az fog majd plázát építeni, aki meg tudja győzni a bürokratákat (hogy mivel, afelől ne legyenek kétségeink) – vagy az, akit az új kormányszerv valamiért helyzetbe kíván hozni. A plázák így továbbra is ott épülnek, ahol a befektetők úri kedve diktálja, csak éppen több »alkotmányos költséggel«, és/vagy a multik helyett több lesz az ugyanolyan arrogáns beszerzési és árpolitikát folytató, a helyi gazdaságra ugyanúgy fittyet hányó »magyar« üzletlánc. És persze lesznek még nyertesek –mondjuk a döntéseket egyedül befolyásolni képes politika háza táján. A plázaengedélyezésen nem lehet annyit fogni, mint mondjuk egy atomerőművön vagy autópályán, de azért az a pár millió se menjen veszendőbe. Ahogy a plázareklámban mondják: a legkisebb is számít.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SBI
2011. október 16. 09:30
Mondjuk érthető, ha központosítani akarják. Nálunk is úgy épült fel a Lidl bevásárlóközpont, hogy megvették a polgármester telkét. Mondjuk jókor volt az a telek jó helyen. Valamiért a Penny Market is pár hazzal odébb talált telket. A pozitív hozadéka a dolognak az, hogy a Lidl háta mögött levő kanálishoz az önkormányzat egy csónakázó tavat fejlesztett részben uniós forrásból. A szemfülesebb gazdák, vállalkozók azokba a részekbe nyomulnak be, amit a bevásárlóközpontok nem tudnak lefedni. Tejautomaták kihelyezésével. Eredetileg természetes, nem tápos takarmánnyal etetett disznóból készült "disznóságok" kolbász, szalámi, stb. Van egy helyi vállalkozó, amelyiknek már saját gyártású élelmiszertermékekkel tudja megtölteni a pultokat. Saját sütödéje, saját húsüzeme van. Csak néztem mint a moziban, amikor felépítette a legújabb üzletét . Kívülről nagyon jól néz ki. Belülről kicsit a rendetlen zsúfoltság érzetét kelti a bolt, pedig hely van bőven.
kalasnyikov
2011. október 15. 05:35
nem lenne baj ezzel a poszttal, ha a szerző orra nem lógna bele a szájába. De igy azonnal feltünik,hogy gond van a beszélőjével, nem meg még nagyobb a memóriájával. Amennyire én emlékszem ,azért vándoroltam ki ebből a szarországból az ezredforduló után,mert azon település mellé, ahol addig éltem és vállalkoztam mindössze hét darab multit szervezett ki az előző genyókormányok sora. Nolloz el a pecsába kedves szerző.
gróf Bercsényi
2011. október 14. 21:20
A korai kapitalizmus első ellenségei a géprombolók (17. század) voltak, e mozgalmat a marxisták mint ösztönös mozgalmat tálalták. Lesz itten még plázarombolás is, reményeim szerént!
bigyomail
2011. október 14. 19:38
Nem szoktam a Fideszt megvédeni, sőt! Az egész szabályozós dolgot pedig nem tartom jó dolognak. A minisztériumi szabályozást azért, amit a cikkíró is ecsetel. Az LMP-s javaslat viszont még a Fideszesnél is sokkal rosszabb. A cikkíró említ egy bizonyos "fogyasztói érdek"-et. Úgyhogy nézzük a fogyasztók érdeke szempontjából a két koncepciót. Az LMP-s koncepció alapjaiban hibás. Ha az én vállalkozásomat kérdezik meg arról, hogy a konkurencia nyithat-e üzletet, hát nem gondolkodok sokáig. Azért nem, mert nekem egy verseny csökkenti a nyereségemet, ugyan is vagy olcsóbban kell adnom a terméket, ha versenyhelyzetben is fenn akarok maradni, vagy ugyan azon az áron, de jobb minőségben. A "fogyasztónak" viszont érdeke az olcsóbb és jobb minőségű árú, tehát a kiélezett verseny. A Fidesz javaslata viszont azon túl, amit a cikkben is leírt a szerző, szintén mesterségesen gátolja a piaci versenyt, így épp a "fogyasztók" érdeke ellen hat. Ráadásul a fogyasztó érdeke az is, ha az államnak sok adóbevétele van, feltéve, ha a fogyasztó magyar állampolgár. Nekem viszont nincs kétségem, hogy itt például a Tesco ellenében, ami a 10 legnagyobb adófizető cég egyike, mondjuk a CBA érdeke fog érvényesülni, ami még csak fenn sincs a legnagyobb adófizetők listáján. Tehát még ebből a szempontból sem a fogyasztók, vagy adófizetők érdeke fog érvényesülni. (Aki nem hiszi, járjon utána: http://www.apeh.hu/kiadvanyok/top100/top_100.html )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!