A plázastop és a magyar öntudat

2011. november 16. 18:03

Nem a nemzetközi multikat védem, hanem a saját vásárlói jogaimat és lehetőségeimet meg a pénztárcámat.

2011. november 16. 18:03
Mihancsik Zsófia
Galamus.hu

Félreértések elkerülése végett: ismételten nem a nemzetközi multikat védem, hanem a saját vásárlói jogaimat és lehetőségeimet meg a pénztárcámat. Nem akarom megfizetni sem azt, hogy a magyar kistermelő drágábban állítja elő a semmivel se jobb termékeit, mint a szlovák, sem azt, hogy a mások rovására mesterségesen helyzetbe hozott CBA tulajdonosi köre a nagy nemzetközi multik sorába emelkedhessen (és az így megszerzett nyereségéből a Fideszt meg a Goj motorosokat támogassa). A magyar államnak nem az a dolga, hogy a magyar kistermelőt meg a magyar kereskedőmultit az én pénztárcám rovására és a minőségigényem negligálásával hozza versenyelőnybe. Szívesebben megveszem a magyar zöldpaprikát, ha drágább is, mert csak annak van zöldpaprika íze. De nem akarok olyan helyzetbe kerülni, hogy csak félig rohadt kisszemű magyar szőlőt vehessek, és a multiénál másfélszer drágábban kínált magyar trappista sajtot a szomszédos CBA-ban. (Piacra nem járok, Franciaországban is csak nézelődni. A »magyar észjárású« termelők egy életre elvették a kedvemet minden házi készítésű, ki tudja, milyen körülmények közül szalajtott áruféleségtől. Maradok Csányi Sándor ellenőrzött nagyüzemi módszerekkel készült felvágottjainál. De ez inkább az én egyéni problémám.)

Az a baj, hogy mint mindenben, a multiellenes ideológiák itt is bízvást számíthatnak a magyar nép támogatására. Az egyik barátom mesélte, hogy az Auchan parkolójában beszélgetésbe elegyedett egy emberrel, és visszahallotta tőle mindazt, amit a Jobbiktól, az LMP-től meg a Fidesztől hall a külföldi tulajdonú nagyáruházakról (rohadt kizsákmányolók, a magyar nemzetvagyon tolvajai stb.). Majd mielőtt bement volna vásárolni az Auchanba, arra a kérdésre, hogy de akkor miért ezeknek a szemeteknek a nyereségét gyarapítja, azt válaszolta, hogy mert ők a legolcsóbbak. Nem volt neki kognitív disszonanciája, legalábbis nem tudott róla. Ott megáll a gondolkozás, és ezt Orbánék nagyon jól tudják, építenek is rá, hogy tényleg, hát inkább a magyar vállalkozó gyarapodjon, mint a külföldi! Hogy ez nekünk, vásárlóknak mibe kerül pénzben, választékban és minőségben (és nekünk, állampolgároknak politikai árban), ezt az összefüggést még nem sikerült összekapcsolni a magyar öntudattal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2011. november 17. 14:19
Előrebocsátom, tetszik a hozzászólásod. :-) A hibát a rendszerváltás környékén kell keresni, a fillérekért széthordott állami vagyon, és a populista földosztás, amivel tönkretették az egyetlen jól működő ágazatot, a mezőgazdaságot. Egy mezőgazdasági termelésre vállalkozónak 50 millió forint tőkével kell rendelkeznie, hogy beindíthasson egy jól működő, versenyképes vállalkozást. Részben a tőkehiány, részben a támogatások rossz feltétele, ami miatt nem sikerágazat a magyar mezőgazdaság.
kalasnyikov
2011. november 17. 09:39
Zsófi....zabáljátok ti tovább a gyikhussal töltött maceszgombócot ,nincs ellene semmi kifogásom. Fiadnak cicije , lányodnak pecse nő, de ez nálatok a liberalizmusnak tudandó be. Én inkább megmaradok a szomszéd kisboltjában kapható ciprusi csemegéknél, kávémat továbbra is a csaknem átellenben lévő kávézóban iszom majd meg, miközben nagyokat zsugázok néhány kiprióta vénemberrel. Aranyosak, elégedettek, méltóságot és tisztességet sugároznak. Szóval nagyon nem hasonlitanak rátok hazai liberáltálibok a hegyoldalból....DDDD
Szedlacsek
2011. november 17. 09:26
Ez a Mihancsik Zsófia a Kossuth rádiós Mihancsik? És ha az, remélem, már nem dolgozik ott. Vagy tévedek? Ott dolgozik? Ha igen, kezdem érteni a mélyinterjúit és termelési riportjait.
OmegaMale
2011. november 17. 07:09
"Nem a nemzetközi multikat védem, hanem a saját vásárlói jogaimat és lehetőségeimet meg a pénztárcámat. " Sose volt még a Zsófi néni plázában, az biztos... :D. Ott vásárlói joga van mindent kétszeres áron venni... Hogy miért? Mert valaki ki fogja fizetni a plázákat... Nem a beruházó, nem a bérlők, nem a termelők, hanem... bingó, a vevők. "Hogy ez nekünk, vásárlóknak mibe kerül pénzben, választékban és minőségben" Tényleg még csak kívülről látott plázát... XD Minden fajta boltból van egy tucat, ahol ugyanazt lehet kapni, kb. ugyanannyiért (sokért). 10 boltra jut 5 vevő, ezért is nem nyitnak ott egymásra a multik, csak a kisboltok, nagy műszaki bótlánc sincs kettő egy helyen, vajon miért... ? Nesze Zsófi néniek VÁLASZTÉK :D. De térjünk vissza a tucatnyi kisboltra. Mivel 10 boltra van 5 vevő, min. 5 bolt mindig üres egy adott pillanatban. Minél üresebb egy bolt, annál többe kerül benne minden, így az üres boltok egy idő után önfenntartóan üresek lesznek. Csak a külföldiek mennek be, megtudni, milyen a kínai minőség európai áron. Mivel árban nem versenyezhetnek (a bérleti dí fix, sztem az is hitelbe ketyeg nekik, mert eltart egy fél évig is mire tönkremennek), marad a minőség 'optimalizálása'. Mindegy Zsófi néni, nem lehet és nem kell mindenkit megmenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!