Családban marad

2011. november 26. 10:12

A szülő-gyermek kapcsolatban leginkább a szelíd, ha kell, erélyes szeretet törvénye uralkodik. Azt pedig bajosan lehet jogszabályba foglalni.

2011. november 26. 10:12
Szőnyi Szilárd
Heti Válasz

Ami viszont a szülő-gyermek kapcsolat törvényben eddig nem szabályozott vonatkozásainak kodifikálását illeti, azzal óvatosabb lennék. Arról persze nincs szó, hogy a kormány jogi kategóriává tenné a szófogadást – ez a kifejezés a tervezetet megszerző internetes honlap nem feltétlenül jóhiszemű értelmezése volt. A dokumentum azt fogalmazza meg, hogy a szülőnek – akár lemondások árán is – gondoskodnia kell gyermekéről, utóbbi pedig nevelése során működjön együtt édesapjával és édesanyjával.

Ezzel együtt nem látom, mi értelme van a jog erejével kötelezni kiskorúakat az ilyesmire. Nagyszerű, hogy a törvény erősíteni kívánja a családot mint a kölcsönös, küzdelmekben is edződő szeretet semmi máshoz nem fogható forrását. Ha nem ideológiai kényszerzubbonyként, hanem a jóra való szelíd rávezetésként érvényesül, akkor az a cél is üdvözlendő, hogy a médiumok legyenek kötelesek hangsúlyozni a család értékét. Ugyanakkor minden apa és anya jól tudja, hogy a szülő-gyermek kapcsolatban leginkább a szelíd, ha kell, erélyes szeretet törvénye uralkodik. Azt pedig bajosan lehet jogszabályba foglalni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. november 26. 12:32
Jézus is megmondta, a legfőbb parancsolat: szeresd az Istent, és a felebarátodat. Annyi mindenbe lehet hibát találni, a szeretetet törvénybe lehet iktatni.
tarackos
2011. november 26. 11:57
Szili, a kormány tevékenységében más sem látja az értelmet, pontosabban de, a nemzetrontást. A volt kisz titkárok már csak ilyenek...
balint60
2011. november 26. 11:11
A társadalmakat, benne az életviszonyokat normák irányítják konvenciókon, illemtanon, az erkölcsi normákon keresztül az -ultima ratióként használandó- jogi normákig. Olyan normákat, amelyek érvényesülése és érvényesítése főszabályként jogi norma alkalmazása nélkül működik, teljesen felesleges jogszabályokban szabályozni. Különösen igaz ez olyan elvárás jogszabályban történő megfogalmazására, amikor a norma megszegésének objektív módon nem lehet jogi következménye. Az ilyen jogszabályok megalkotása csak rombolja a jog erejét, azaz gyengíti az önkéntes jogkövetést. Így van az a gyermek "együttműködési kötelezettségével" is. Ugyan milyen jogi következménye lehet egy kiskorú gyermek engedetlenségének? Az Orbán-kormány egyik baja az eszeveszett mindent szabályozni akaró törekvés; az állam polgárai életébe történő egyre növekvő étvágyú beavatkozási kényszere. Ez (is) kudarcra van ítélve és csak arra jó, hogy még egy területen sikerrel idegenítse el magától polgárait.
Fakutya ezredes
2011. november 26. 10:56
"minden apa és anya jól tudja, hogy a szülő-gyermek kapcsolatban leginkább a szelíd, ha kell, erélyes szeretet törvénye uralkodik. " Sajnos nem. Ezert kell jogszabalyba foglalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!