Sarkalatos kérdések

2011. december 08. 08:16

Mindenkinek a szavazata ugyanannyit ér, nincs első- és másodrangú választópolgár.

2011. december 08. 08:16
Kulcsár Anna
MNO

Az Országgyűlésnek a választójog vitájában az érzelmi és a racionális szempontokat egyaránt mérlegelnie kell, de elsősorban arra kell rámutatnia: mit értsünk a választójog egyenlőségén. Ez a politikai alapjog változatlanul egyenlő, titkos és közvetlen. Mindenkinek a szavazata ugyanannyit ér, nincs első- és másodrangú választópolgár. Nincsenek cenzusok: sem a műveltségi, sem a vagyoni helyzet nem juttathat senkit előnyhöz vagy hátrányhoz.

A baloldali pártok lényegében ezt a demokratikus, jogállami alapelvet támadják, amikor arra hivatkoznak, hogy akinek nincs magyarországi lakóhelye, az ne vehessen részt a magyar parlament megválasztásában, hiszen nem itt fizet adót, s nem viseli a hazai döntések következményeit. A teljes választójog megadása az itthoni problémákat exportálná. A nyilatkozók természetesen tudják, hogy az adófizetés a határokon belül sem alapja a választójognak, nagyon kevesen járulhatnának az urnákhoz, ha ez lenne a feltétel. A döntések következményeit pedig idehaza is egyaránt viseli az, aki szavazott, és az, aki nem. Az ellenzőket saját korábbi történelmi kötöttségeik, ellenérzéseik, ellenszenvük irányítja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2011. december 08. 12:56
Kész röhej! A kékcédulától a tőkések "kinevezéséig". El ne hitesse már valaki velem, hogy számít, melyik párt van hatalmon? Eddigi életem során ha három ember volt, akire azt mondom, a közéletben a helye. A többi tolvaj, vagy megélhetési celeb.
G. Pantyelejevics
2011. december 08. 11:36
Valamelyik "nagyon magyar" igazán válaszolhatna már, miképp dönti el a 7milliárd emberről, hogy közülük kinek adna állampolgárságot és ezzel együtt szavazati jogot. Egy olyan képletet kérnék, amivel mind a 7milliárdról egységesen megállapítható, hogy a szavazati jogunkat megosztanátok-e vele, vagy nem.
trespass
2011. december 08. 10:43
Vegre egy kis indulat korbacsolas! Az utobbi idoben tul sok volt az egyertelmu hatalmi balfaszsag,hogy kell egy kis gozlevezetes,a taborok osszeugrasztasa. Tul nagy volt az egyetertes!? :)
Schmidt kapitány fiai
2011. december 08. 09:51
"A nyilatkozók természetesen tudják, hogy az adófizetés a határokon belül sem alapja a választójognak, nagyon kevesen járulhatnának az urnákhoz, ha ez lenne a feltétel. " Jahogy a hölgynek felmentése van áfa alól. Irigyeljük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!